[社會不公] 專恰弱勢基層  食署冇晒人性

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

「老嫗力雖衰,請從吏夜歸。急應河陽役,猶得備晨炊。」詩聖杜甫筆下嘅石壕惡吏徵兵如狼似虎,連老婦都唔放過,查實香港班食環署惡吏都係一擔擔。七旬阿婆賣一蚊紙皮之嘛,出動五、六個人圍捕,又告阻街又告無牌販賣,冷血成咁,唔怪得畀人鬧爆喇。

又拉又鎖都未算,明明婆婆全副身家只有三十四蚊,居然畀人攞走三十蚊做擔保,食環署惡吏仲懶係皇恩浩蕩咁,話剩番四蚊夠搭兩程長者優惠喎,你話仲有冇再涼薄啲吖?人哋七老八十仲要出嚟日曬雨淋,好彩嘅一個鐘搵十元八塊,唔好彩分分鐘顆粒無收,為嘅只係自力更生,唔想靠政府救濟啫。子曰︰「惻隱之心,人皆有之。」食環署人員咁都狠得下心趕盡殺絕,難聽講句直頭禽獸不如!

好在官府無義,民間有情。短短幾日時間,大批善心市民有錢出錢,有力出力,捐手推車有之,幫手交罰款有之,雖然阿婆好有骨氣,係都唔肯接受外界援手,但已經清楚反映市民對呢班「港版城管」怨氣之大。可能見眾怒難犯啩,食衞局局長高永文尋日終於蒲頭解畫,聲稱會檢討食環署喺執法時,如何盡量做到情理兼備喎。

正所謂官僚靠得住,豬乸會上樹,更何況高永文呢位行將執包袱嘅官僚,更加係山草藥噏得就噏,完全唔使負責任,莫講話檢討執法制度,話食環署職員以後會幫埋長者手執紙皮都仲得!講真,食環署欺軟怕硬,專門揀弱者嚟恰,都唔係今時今日嘅事。早排有位年老清潔女工用清水沖洗污糟地面,被食環署票控,全城嘩然;再之前有無牌小販為食環署人員追捕,最終跳河浸死,更加引發天怒人怨,食環署係有心檢討嘅,一早做咗喇!

呢嗱,同樣係阻街或無牌販賣,部分食肆夜晚霸咗半條街,街坊投訴極食環署都當睇唔到;節日周末喺中環鬧市做外傭生意嘅南亞裔無牌小販,食環署職員更幾乎運路行咁滯。鬼咩,南亞漢五大三粗,容乜易畀人打番轉頭,之但係又要向上頭交數,咪搵阿婆阿伯開刀囉。

香港就係咁嘅嘞,法律面前,有啲人比另一啲人更平等。大家有眼見,被指係佔中最大金主及幕後黑手嘅壹傳媒老闆漢奸黎及大部分搞手仍然逍遙法外,特別係漢奸黎,話當局唔係懼外症發作,買咗佢背後嘅外部勢力怕,三歲細路都唔信。反觀怒掟漢奸黎豬雜一類無人照嘅平民百姓,判決從快從重,絕不手軟,如果唔係點「彰顯公義」吖。

法律係維護社會公義嘅最後防線,今時今日香港司法亂象叢生,成個社會是非混淆,邪氣高漲,想唔沉淪都幾難!

食環官僚無人性

一個七十多歲的婆婆,頂着酷暑在街上檢拾厚甸甸的紙皮,不問可知家境貧困,是基層之中的基層,稍有良知的人也絕不會向這麼不幸的老婦落井下石。可食環署竟然動員六名如狼似虎的職員把婆婆逮捕,罪名是她無牌販賣一元紙皮給外傭和阻街,更要告上法庭,甚至勒令她交出幾乎是全副身家的三十元當擔保。到底這些公僕們是不是腦袋灌水了?還有血性沒有?

事件激起全城震怒,是因為食環署執法涼薄,只向弱者抽刀,遠遠超出維護社會秩序的底線。人們看見的是,真正霸路牟利的食肆和店舖,食環署不聞不問;周日佔領中環的南亞裔無牌小販,食環署詐作不見;在街頭傾倒油污污染街道及雨水渠的小食店,食環署聽之任之;連鎖咖啡店無牌兼營堂食,食環署隻眼開隻眼閉。反之,婆婆賣一元紙皮就高呼違法就是違法;年邁清潔女工倒一盆清水進雨水渠,二話不說開罰單;小販逃無可逃跳河斃命就是個別事件。食環署欺善怕惡,雙重標準,以後執法還有公信力嗎?還會得到市民尊重嗎?

食衞局局長高永文聲稱會檢討食環署執法是否能盡量做到情理兼備,其實高局長「時日無多」,所謂檢討無非敷衍,何況最該檢討的是「交數」制度,這種制度繼續存在,只會有更多老弱傷殘受害。

回覆 讚好 不讚 使用道具

勁插高永文喎....
之前777笑講無大逃亡, 都以為下任都係高永文
依家, 咁抽佢水法
好難估佢去留.

回復 sadsam169 #1 的帖子

阿婆都 "恰" , 生仔冇屎忽 !  

民不服我能,而服我公。
公生明 !

我支持汁法, 汁法人員只有拳汁法, 冇拳放人, 放人留返比法官

我個人古計呢條友係女勸不改比人做, 唔係毛啦啦

估估吓冇乜意思,
最好搵到嗰幾個食環署人員出嚟現身說法 !  

老人家都係揾餐晏啫,有違法就口頭警告算囉,
俾條路行下,唔使趕到絕嘅。

大眼睛 發表於 2017-6-20 01:17
估估吓冇乜意思,
最好搵到嗰幾個食環署人員出嚟現身說法 !

冇錯, 布子老有責任全面d布導

唔駛d人先入為主古古下

但我刀支持先汁法

法官有拳放人

kingkong_hk 發表於 2017-6-19 11:16
我支持汁法, 汁法人員只有拳汁法, 冇拳放人, 放人留返比法官

我個人古計呢條友係女勸不改比人做, 唔係毛啦啦

我都支持執法,特別係持有長者卡的小販,起碼會減少小販隊執法時遇到的衝突。

呢条食環要炒咗佢,可恥!!

kinsoncc 發表於 2017-6-20 12:41
我都支持執法,特別係持有長者卡的小販,起碼會減少小販隊執法時遇到的衝突。

冇錯, 拉晒佢地就5會再有弱勢基層

得返D強細機陳

超能仔 發表於 2017-6-20 12:53

呢条食環要炒咗佢,可恥!!

可恥就要拉? 你有正常人唔做去做太監狗夠可恥啦, 拉埋你囉, 係你老細開口埋口話要依法辦事, 條食環犯左邊條法呀?

kingkong_hk 發表於 2017-6-20 09:37
冇錯, 布子老有責任全面d布導

唔駛d人先入為主古古下

但係只因為有權汁法而汁法
成本好膠吓.
由汁法到上法庭, 萬萬聲計
本身依家都無小販, 已經白養緊佢地
如果佢地真係為汁法而汁法, 日日可以拉一車公公婆婆...
汁法之後, 期待對社會有咩改善 ?
拉完佢地, 佢地可以發達唔洗汁子皮, 我就支持佢汁
老細, 你要交稅嫁, 你想唔想交稅之後咁比人花呢 ?

我會對佢地講, 都是自找的
如果一早識交數
唔拉咁盡
依家咪有小販生存到, 比佢地管囉...
唔洗吓吓交人要交公公婆婆
正所謂, 做又死, 唔做又死

律政署放人啦

大頭的Qoo 發表於 2017-6-20 19:00
但係只因為有權汁法而汁法
成本好膠吓.
由汁法到上法庭, 萬萬聲計

食環5只拉小反仲有第d野做

汁法係唔理成本, 呀婆坐巴屎5比錢, 呀8亂過馬路, 呀巫掉煙頭, 90幾碎隨地吐談

粥唔粥先? 定當睇5到?

kinsoncc 發表於 2017-6-20 17:18
可恥就要拉? 你有正常人唔做去做太監狗夠可恥啦, 拉埋你囉, 係你老細開口埋口話要依法辦事, 條食環犯左邊條法呀?

伱班漢奸C更可恥。不配做中囯人。。

回復 超能仔 #19 的帖子

低能仔, 我好羡慕你係中国人, 可惜係南蛮, 因為你唔係中原人士, 試吓去考状员, 睇吓你做到乜Q官, 你可以夜郎自大, 现實係你呱呱堕地个日開始, 你祇係新中国既二等公民, 比印度的賤民好小小, 但係同香港比, 暫时冇乜優勢, 乖乖话着吧.