[新聞時事] 梁美芬:人權狀况較回歸前好 指警方容許佔中 「是縱容」

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

對於回歸20年來本港言論及遊行自由,立法會議員兼城大法律學院副教授梁美芬認為,在「一國兩制」和《基本法》的基礎上,本港法治20年來沒有改變,改變的是市民的心態;本港人權狀况更比回歸前好,認為市民行使人權時,也要尊重法治。

指警方容許佔中 「不是包容而是縱容」

梁美芬接受本報專訪時認為,人權的定義很廣,不論是生命權或是財產權,回歸以來港府都維護得很好,當中包括遊行示威及言論自由,在回歸後更是開放。她以佔中事件為例,指示威者非法佔領馬路達兩個多月,警方不但容許市民非法集會,沒有即時拘捕,清場前亦有通知,讓參與佔中的人有時間離開現場,笑指「這已不是包容,而是縱容」。

她又說,有關公安條例亦比港英時代鬆懈,認為遊行集會的《不反對通知書》是基於公眾安全而設,方便警方作出相關安排,條例有存在的需要。她說,撇開民事訴訟案件,回歸以來因言論或遊行示威而遭檢控入罪的人數不多。

回歸20年來,本港在多方面有大變化,梁美芬指在一國兩制和基本法基礎上,本港的法治具現代化及高水平,保障市民各方面的權利。她認為本港的人權狀况沒有改變,但人們的心態卻變得愈來愈自我,「教育多了強調人權,市民多了強調個人的權利」,故當社會的人權狀况不符其想法,便認為權利被侵犯。梁美芬指基本法的本源是為了法治,法治作為各方的行為準則,需要相互遵守,「不應為了政治理想而漠視法治,做出違法及侵犯他人權利的事」。
AGREE....人拳梗係比97前好...
回覆 讚好 不讚 使用道具

有佢呢啲蟻圓, 腥講遲早玩完 !  

嘩, 我吊, 如果咁唔好彩扲鐘仔, 彈件咁野出尼, 扑街呢世人都起唔到头, 簡直係倒我性胃, 真保嚇到缩晒.

看圖識字:
張牙舞爪

真係唔好做黑金间諜王C,反中乱港,唔係坐牢就著草。

補充內容 (2017-6-20 12:44):
唖佬王C对号入座了!

佢講咩, 基本上無心去聽嫁啦.... 說話對象向來都係口對中央
說回來, 張圖係唔係要pp佢好呢 ?

是頭婆年代你搞差人

肯定拖入後巷群秋

秋完打橫台出泥

勁過7景好多

kingkong_hk 發表於 2017-6-19 13:51
是頭婆年代你搞差人

肯定拖入後巷群秋

估錯咗啦...
是頭婆年代係睇邊一方人數
好似小販管理咁, 對方人多又群情凶湧,
一邊一定酒仙, 另一邊一定講粗口叫佢地走
至於打人, 唔一定入後巷先打
會出腳出手, 不過都就住力打, 拍面拍頭一定會...

大頭的Qoo 發表於 2017-6-19 14:38
估錯咗啦...
是頭婆年代係睇邊一方人數
好似小販管理咁, 對方人多又群情凶湧,

舊屎打機落d查牌講多2句個鬼頭就搵人粥你去後樓梯啦

而家講多2句最多只係叫你米嘈再嘈拉埋你

kingkong_hk 發表於 2017-6-19 15:29

去到後樓梯, 都係拍頭拍面起腳...
出動都係特別任務連, 同一般係街打人果類, 唔同.
但係都係睇人頭, 邊一方人多.

bucchara 發表於 2017-6-19 14:20
回復 大眼睛 #3 的帖子

腥讲97后转左旗喇

轉旗還轉旗,
轉咗旗就可以揞住良心講大話 ?  
蟻會充斥住呢亭蟻圓, 腥講有乜辦法唔玩完 ?  

kingkong_hk 發表於 2017-6-19 15:29

唔講嗰兩句咪冇事囉 !  

大眼睛 發表於 2017-6-20 01:13
唔講嗰兩句咪冇事囉 !

唔掉磚都冇事啦

唔汁紙皮冇事囉

唔沖垃圾會刀冇事架喎

bucchara 發表於 2017-6-19 23:07
回復 大眼睛 #15 的帖子

所以大眼毛猪.....无改错名

R水吹當係毒份子咩?

回復 bucchara #10 的帖子

低b仔, 你條殘体打亂種, 假五毛, 極度嚴重青光眼, 散光兼白内障,  去揾医生做手術啦, 呢條婆头你都話正, 老廟的大媽被你污辱到面目全非, 乖乖地等你契哥集龍蝦啦.