[新聞時事] 梁美芬:人權狀况較回歸前好 指警方容許佔中 「是縱容」

回復 bucchara #11 的帖子

你識春咩, 你做完过河卒, 晨早去乃白seafood啦, 假左L.
回覆 讚好 不讚 使用道具

絕對同意!首先在香港發表任何言論皆可,且有集會和示威自由。私人財產受法律保護,政府不能話攞就攞。司法完全獨立,不會有未審先判嘅情況。在宗教上亦絕對自由,且看神職人員可由相關教會自行委任。因此梁美芬冇講錯,在一國兩制和基本法的基礎上,本港法治20年來沒有改變。人權狀況亦比回歸前好,試問回歸前你可否公然鬧港督或港英政府官員?大家亦不敢公然侮辱警察。簡單講由以前嘅官字兩個口,唔敢出聲到現在不斷司法覆核就明確証明人權比以前好好多。當大家再想想這些權利在內地係冇嘅就應該多謝一國兩制和基本法。

多謝一國兩制和基本法 ???

用手機回應 artlo #24 的帖子

好过你现在重响度奶緊白屎弗呀!

大眼睛 發表於 2017-6-21 21:30
執紙皮冇事, 賣紙皮先有事 !

汁左5賣囉

用手機回應 超能仔 #6 的帖子

啞佬汪汪都比人拆穿了厘埋美狗地方,牠不会怕的。

au386 發表於 2017-6-21 23:16
絕對同意!首先在香港發表任何言論皆可,且有集會和示威自由。私人財產受法律保護,政府不能話攞就攞。司法 ...

你都識講嗰啲權利在內地係冇, 但喺香港不嬲都有 !  

人權狀況, 每下愈況,  
銅鑼灣書店事件, 肖建華事件, 公民廣場被封, 71遊行維園起步點不被接納, ....................... 馨竹難書 !  

大眼睛 發表於 2017-6-23 02:04
你都識講嗰啲權利在內地係冇, 但喺香港不嬲都有 !  

人權狀況, 每下愈況,  

港英時代去維園保釣班熱血人士好多在清場時被警棍打到頭破血流,政治部亦對異見人仕有監視和無需原因嘅拘留!至於書店同肖健華係大陸人內部政治權力鬥爭問題。與香港人冇關!公民廣場若唔係有咁激進行動亦冇咁嘅結局。香港政府冇話唔俾71遊行,過幾日咪又行!冷靜D,唔好俾班政棍煽動做佢哋隻棋!努力搵錢/洗錢好過!佢哋有人工同政治捐獻收,我哋又點解仲要爭住幫佢買單?

用手機回應 au386 #29 的帖子

你佛口婆心同呢班反中乱港汉奸狗贼讲道理,牠们都已经中晒毒果黄屍水入腦,点会听你的讲法呀!

上面條L樣, 你个seafood爛到冇人吊你, 睇吓你的9嗡帖有冇人回 ? 食屎啦.

au386 發表於 2017-6-24 07:10
港英時代去維園保釣班熱血人士好多在清場時被警棍打到頭破血流,政治部亦對異見人仕有監視和無需原因嘅拘 ...

港英年代, 被監視拘留人士有幾多 ? 傳媒人士被斬被炒被滅聲有幾多 ? 異見傳媒被封殺收購有幾多 ?  
在香港冇犯法而失去人身自由, 點會唔關香港人事 ?
公眾地方行使示威集會自由被禁止, 先至引發衝擊事件, 邊個錯先 ?
71 遊行球場起步點早早申請仍不獲批准 "被逼遷" 至草地, 咁都唔算打壓 ?

所見所聞, 抒發己見, 卻屢屢被指責謾駡, 到底何謂公義 ?  
到底係我地被政棍煽勳, 抑或係政權逼緊我地就範噤聲 ?  
一介草民, 無黨無派無政治利益, 等人接濟就有份, 談何幫人埋單 ?  

大眼睛 發表於 2017-6-26 00:56
港英年代, 被監視拘留人士有幾多 ? 傳媒人士被斬被炒被滅聲有幾多 ? 異見傳媒被封殺收購有幾多 ?  
在香 ...

港英政治部恐怖在拉咗你都唔使講,要你人間消失。港英時代若有傳媒公然鬧政府佢都唔使諗可以續牌,更加唔好唸有廣告。陳方安生大佬情人彭楚盈在方曼生名下物業死去四年至變骨方曼生居然可以無事。毫無疑問,在那時代香港機會多,搵錢比現在容易,一般人都對政治冷感,抱住搵銀實際嘅心態。人權和自由無絕對,相對嚟講已經比以前好好多!起碼有1823俾你打去投訴政府部門失職,仲有申訴專員公署。當然,大家能夠在公眾平台暢所欲言都係拜謝言論自由和人權所至。

au386 發表於 2017-6-26 19:28
港英政治部恐怖在拉咗你都唔使講,要你人間消失。港英時代若有傳媒公然鬧政府佢都唔使諗可以續牌,更加唔 ...

可惜今時今日, 暢所欲言抒發己見卻往往被扣上帽子 !  

用手機回應 artlo #31 的帖子

有你呢只汉奸美狗贱賊入來比我吊就夠了,何需另外人!

大眼睛 發表於 2017-6-27 03:01
可惜今時今日, 暢所欲言抒發己見卻往往被扣上帽子 !

粗言謾罵更係家常便飯 !  

大眼睛 發表於 2017-6-28 02:10
粗言謾罵更係家常便飯 !

証明師兄你說中重點,篤正佢主子死穴,詞窮冇野駁,咪唯有出此下策囉。

用手機回應 artlo #20 的帖子

哑佬狗贼,你条繁體狗種,厘埋响美狗地方咬人又咬吾到,曰日上來乱吠,有L用?

kinsoncc 發表於 2017-6-28 03:22
証明師兄你說中重點,篤正佢主子死穴,詞窮冇野駁,咪唯有出此下策囉。

你嗰頭話口未完, 佢即刻喺樓下撲出嚟 !   

大眼睛 發表於 2017-6-28 14:22
你嗰頭話口未完, 佢即刻喺樓下撲出嚟 !

有時睇佢幾隻癲狗撲來撲去都幾好笑, 仲要呢頭鬧人拉黑佢的行為係縮頭龜, 果頭自己就去拉黑人, 思覺失調情況都幾嚴重.