[新聞時事] 玉林狗肉節前夕 穗熱心人截車救逾千待宰犬

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

廣西「玉林荔枝狗肉節」將於明日開幕,各地愛護動物人士都密切關注。其中,廣州的愛狗人士昨日成功攔下一輛運有逾千隻狗、疑為「狗肉節」供貨的貨車。現場人士指,狗隻不論體形大小,全被塞在窄小的雞籠內,造成部分狗隻被救出時已出現呼吸困難,達瀕死狀態。經過警方數度阻撓後,目前所有狗隻已被義工送往荔灣區的寵物救助站暫時安置,但現場嚴重缺乏獸醫及人手,愛狗人士呼籲熱心市民捐助物資,亦鼓勵他們到場支援。

參與是次營救行動的網民表示,昨日下午2時起已接到多宗舉報,指有一輛載滿狗隻的可疑貨車正駛往白雲區某非法屠宰場,擔心車上狗殺被宰後被送往「狗肉節」。多名愛狗人士隨即開車追截,終成功在白雲區北太路逼停貨車;當時只見車上堆滿過百個、放滿犬隻的雞籠。政府動物檢疫部門及警方接報到場,發現全車1300多隻狗僅得一張檢疫證明,已違反相關法例。另車內還有6個裝有貓隻的雞籠。

現場人士表示,雞籠僅得一個礦泉水瓶子高度,不少狗隻無法轉身,「層層疊疊的被壓縮在雞籠子裏」。部分狗隻因無法順利呼吸,即使嘴部流血仍不斷撕咬雞籠,「牠把自己的鼻子伸到外面,希望多呼吸一些空氣」。

本以為司機簽署了「放棄狗隻書」便可成功救回狗隻,未料首個安置點附近的村民卻指狗隻來歷不明,拒絕愛狗人士把狗從車上卸下。警方到場調停時態度亦較為消極,認為屬於貓狗屬私人物品,更一度拉起封鎖線,拒讓愛狗人士將貓狗從車上卸下。幸另一個荔灣區的寵物救助站及時伸出援手,但當時已有近20隻狗不治死亡,另有大批狗隻出現脫水症狀。
肉林喪屍節, 救得幾多呀 ?
回覆 讚好 不讚 使用道具

食啦, 由得佢地食啦! 話比全世界人知, 唔好將你地西方價值觀污染我地強國食狗文化, 你地禁食係你地的事, 食狗絕對符合我地國情, 老子有的是錢, 鍾意食乜就食乜.

畀人截咗糊,免費得,再倒賣吧!!肉有價!

回復 超能仔 #4 的帖子

低能同志, 好L在行喎, 服晒.

一兩年後搵人去問問果1300隻狗去咗邊 ???

回復 超能仔 #7 的帖子

冇法, 好似你咁, 做爬牆二等大劣人.

呢班大陸人渣以傳統作擋箭牌,用所謂「狗肉節」做出殘忍血腥行為,只會俾全世界責罵兼鄙視,自取其辱。

artlo 發表於 2017-6-22 06:35
回復 超能仔 #7 的帖子

冇法, 好似你咁, 做爬牆二等大劣人.

如果你係管理員,会知我IP在那!就唔会乱噏!!

回復 超能仔 #10 的帖子

IP可以假.

artlo 發表於 2017-6-23 05:36

IP可以假.

人都可以假,看回帖王c就是真。

artlo 發表於 2017-6-23 05:36

IP可以假.

大眼,KINS0N,唖佬跟住無賴做…王C。就有飯开!!

的狗畀廣州人食咗!殊途同歸!!

回復 超能仔 #14 的帖子

你食唔小啦, 唔怪得你發帖, 回帖都係一樣声音.

artlo 發表於 2017-6-24 00:24
回復 超能仔 #14 的帖子

你食唔小啦, 唔怪得你發帖, 回帖都係一樣声音.

对呀!!王c狗畀我食硬!!

回復 超能仔 #16 的帖子

咁你要整番个低能狗肉節, 光中耀早至得喇, 到时可以揾真銀, 又可以食人夾棍, 好过五毛一帖.

artlo 發表於 2017-6-24 10:08
回復 超能仔 #16 的帖子

咁你要整番个低能狗肉節, 光中耀早至得喇, 到时可以揾真銀, 又可以食人夾棍, 好过五毛一帖.

等我捉晒4台几隻王C狗。就会搞!!

回復 超能仔 #18 的帖子

我相信你搞肠沙既机会大的.

artlo 發表於 2017-6-24 23:59
回復 超能仔 #18 的帖子

我相信你搞肠沙既机会大的.

搞伱王C狗C眼机会更大!!