[新聞時事] 林鄭新班子幾乎清一色舊人

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

候任特首林鄭月娥的新班子出爐!國務院今早正式任命新班子3司13局官員,《明報》分析各主要官員背景,發現原梁振英班子有多達11人成功過渡,佔林鄭月娥新班子官員總員逾大半。

在林鄭月娥的班子中,政務司長張建宗、財政司長陳茂波及律政司長袁國強皆原位留任,另有4名副局長升職坐正。
777係點樣被選出來, 全香港人見到, 又係果句, 老細背後又有老細, 呢d官場文化官場惡習, 點可能搵到外邊的專才加入? 結果又係前朝原班元老, 加幾個等坐正等左好耐d副手升上去囉.
回覆 讚好 不讚 使用道具

香港靠呢班磨碌?想唔死都唔得!

回復 gary67 #1 的帖子

香港玩完

多謝師兄分享!

副手好.... 勝在易控制, 又制在無腦...  
呀一交咩比佢做, 全力去做
呀一又開心, 佢地又升官發財...

好唔好, 就要睇呀一係唔係真可以一個打十個
一個人頂曬咁多個老頂位

有老實人波叔幫香港睇著個盤數,全港市民真係放心得落囉

深慶得人!       深慶得人!

全部好打得

候任特首林鄭月娥今日會公佈下屆政府新班子,袁國強將留任律政司司長。NOW新聞台《政情》昨晚報道,指大律師公會前主席譚允芝一度是律政司司長人選,當名字上到北京,港澳辦主任王光亞,及人大常委會副秘書長李飛均無異議,但中聯辦主任張曉明反對下,令林鄭無法如願。

政界一直盛傳袁國強曾因健康問題想離任,林鄭一方面挽留他,另一方面亦積極找接班人,人選包括香港國際仲裁中心主席鄭若驊、律師會會長蘇紹聰。據了解,袁國強留任多一年是為處理「一地兩檢」,估計之後便正式離開政府,他曾向林鄭推薦法律政策專員黃惠沖其為接任人。  

習總睇到689唔掂, 搞衰香港, 要抽走佢, 但689就死而不彊, 聯同西環用盡方法, 要繼續控制下屆政府, 即係話, 當習總決定係廢的, 你有你DQ我, 我有我用自己方法借屍還魂, 繼續支配下屆政府, 繼續要同香港人鬥下去.

回復 kinsoncc #13 的帖子

師兄, 你咁講, 楼上隻殘体打亂種肯定唔放过你, 唔關佢契哥事, 係犯民搅破壞.

artlo 發表於 2017-6-21 23:36
回復 kinsoncc #13 的帖子

師兄, 你咁講, 楼上隻殘体打亂種肯定唔放过你, 唔關佢契哥事, 係犯民搅破壞.

挑! 條友周身病痛, 行將就木, 食得咪由得佢食, 吠得咪由得佢吠囉.

用手機回應 fNsveLqv #4 的帖子

香港有呢班反中乱港汉奸政棍狗贼,吾玩完先奇怪了。

kinsoncc 發表於 2017-6-21 23:23
習總睇到689唔掂, 搞衰香港, 要抽走佢, 但689就死而不彊, 聯同西環用盡方法, 要繼續控制下屆政府, 即係話 ...

可能吧....
唔係全柒唔會有2.0另一外號啦.

大頭的Qoo 發表於 2017-6-22 07:39
可能吧....
唔係全柒唔會有2.0另一外號啦.

果條太監劉迺強都大大聲講, 沒有中聯辦佢就沒有777票啦.

中聯辦副主任現身中環街市 稱應邀考察活化重建項目

中聯辦網頁報道指,副主任譚鐵牛前日上午應市區重建局邀請,與市建局主席蘇慶和、行政總監韋志成及其他管理層進行座談交流,亦到中環街市考察活化項目,及到卑利街/嘉咸街重建項目,以了解重建工作的情況。

報道又提到,領導對市建局以「先進重建理念、竭力克服困難、推動城市更新表示讚賞與肯定」,並就以科技改善重建項目的管理及加強與內地交流合作提出建議。

咩淋病新班子吖, 係虫秧安排俾淋病嘅新班子就真 !