[新聞時事] 湯家驊任志剛黃國健入行會 56%非官守成員係人大政協

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

代689把口話人變路線不變的四眼龜太監張志剛竟然被777DQ左?

候任特首林鄭月娥今日將公佈新一屆行政會議成員名單,下屆行會非官守成員名單將有6張新面孔,工聯會最資深立法會議員的黃國健(65歲)將取代擔任行會成員14年的工聯會榮譽主席鄭耀棠,擔任行會成員。

擁經民聯及鄉議局雙重身份的鄉議局主席劉業強(50歲)獲委任,取代原有鄉議局代表張學明為行會新成員,因張學明本身亦屬民建聯,故曾為林鄭助選的民建聯立法會議員張國鈞(42歲)將獲委任加入行會,加上現任行會成員葉國謙(66歲)及林健鋒(65歲)留任,令民建聯及經民聯各有兩名行會成員。

特首選戰時為林鄭惡補財金政策的金管局前總裁任志剛(68歲)、在競選時曾傳林鄭邀做下屆律政司的民主思路召集人湯家驊(66歲)亦獲委任加入行會。基督教靈實協會行政總裁、安老事務委員會主席林正財(56歲)亦獲委任。

6名現任行會成員包括建制派「班長」廖長江(59歲)、自由黨張宇人(67歲)、李國章(71歲)、史美倫(67歲)、羅范椒芬(64歲)及周松崗(66歲)將留任。

行政會議召集人由大熱門、在特首選舉時擔任林鄭競選辦主任的陳智思(52歲)接任。陳在過往三屆政府亦有出任行會成員。預料陳智思、任志剛、史美倫3人將組成林鄭的財金政策「三大靠山」。

至於因參選特首而退出行會的新民黨主席葉劉淑儀(66歲),亦會重返行會。她在3月初未獲足夠提名入閘選特首後,她曾表明不會加入行會或新班子,事隔個多月卻一改口風,證實獲林鄭邀請留任新一屆行會成員,表明會諮詢黨員意見。

居然連亡國弟黃國健都入到行會,佢契哥亡國兄王國興就真係dum春袋啦!果個位應該亡國兄做的,邊個叫佢輸了議席?
回覆 讚好 不讚 使用道具

無賴階級專政 發表於 2017-6-22 20:41
居然連亡國弟黃國健都入到行會,佢契哥亡國兄王國興就真係dum春袋啦!果個位應該亡國兄做的,邊個叫佢輸了議席?

年紀都唔細, 留係屋企寫下大字咪好囉.

kinsoncc 發表於 2017-6-22 20:49
年紀都唔細, 留係屋企寫下大字咪好囉.

亡國兄話返佢屋企寫大字無錢收的,感覺會非常失落!一邊呃政府錢一邊寫書法,先至係人生最高享受。

bucchara 發表於 2017-6-22 21:11
回復 kinsoncc #1 的帖子

汤老有分析能力

戇撚鳩的!一黨專政的中共一向都係反民主的,連民主都冇!何來有正確定係唔正確的民主路線?

kinsoncc 發表於 2017-6-22 16:49
代689把口話人變路線不變的四眼龜太監張志剛竟然被777DQ左?  

候任特首林鄭月娥今日將公佈新一屆行政 ...

分餅仔大會嚟啫 !  

用手機回應 bucchara #5 的帖子

无赖狗贼,你识条柒民主呀?在你班四台反中乱港汉奸狗贼眼中,掟石放火就是民主!

清一式建制, 有好有唔好啦
好就一定係唔怕吹多兩句比毛插拉布, 基本上好齊心, 總之上高有咩指示, 立即叫好....又一DAY
唔好就一定係一言堂, 只存在一種聲音, 利益一定只向一方流向...  當然唔會流向市民啦...

無賴階級專政 發表於 2017-6-22 21:19
戇撚鳩的!一黨專政的中共一向都係反民主的,連民主都冇!何來有正確定係唔正確的民主路線?

佢口中嘅正確聞煮路線,
其實係講轉軑加入健掣陣營做橡皮圖章舉手機器 !
嘩 ! 有得投票, 可以贊成, 可以反對, 甚至可以棄權, 幾咁民主 !    

大眼睛 發表於 2017-6-24 01:46
佢口中嘅正確聞煮路線,
其實係講轉軑加入健掣陣營做橡皮圖章舉手機器 !
嘩 ! 有得投票, 可以贊成, 可以反對, 甚至可以棄權, 幾咁民主 !

啲大陸仔不以做共匪的狗為恥,還要香港人都變成共匪的狗。

回復 kinsoncc #1 的帖子

共黨天下

吾通愠班反中乱港汉奸美狗贼做呀?

Topvision 發表於 2017-6-23 12:09
清一式建制, 有好有唔好啦
好就一定係唔怕吹多兩句比毛插拉布, 基本上好齊心, 總之上高有咩指示, 立即叫好. ...

冇民選議席, 邊個會為市民利益發聲 ?