[柬埔寨] 金邊第一次(2017.6)8日7夜 完全冇圖 不喜勿屌

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

第一次去柬埔寨同越南,半工半私,出發前睇咗好多 CHing 既報告一早做好準備,自己比較喜歡係 georgeli 既金邊三味3篇和 moonterm 既炒菜日記,用作主要參考嚟制定自己行程,特此感謝。金邊有啲地方名之前 CHing 們有時會寫中文有時又寫英文所以報告內我都會補充下中英文註釋,方便第一次去既朋友容易搵到(場所既英文名 google map 會搵到,唔洗問我地址)。

簽證:尖沙咀星光行 HK$290單次,3分鐘簽好。
航班:我住深圳從深圳直飛金邊好似只有南航一班早班,10點零到達
貨幣:美金,可以的話多換啲散紙,US$1、5、10之類,坐車食飯用散紙為主,尖沙咀重慶大廈講英文既阿差找換店比較容易換,香港人既找換店美金存貨不多。柬埔寨當地貨幣大概KHR4000對US$1,KHR既唯一用途係金額少過US$1就找KHR俾你。例如買杯咖啡US$1.70,你俾US$2就找番KHR1200。
過關:有啲求其有啲亂,我朋友接我機直頭可以入到去入境櫃位前等我,行李過X光機時申報表格海關又懶得收等情況。
電話卡:我朋友幫我買好Metfone既4G nano sim,如果用 android 記得 set 電訊商名稱同 APN 為 metfone 之後先可以用。上網速度可以。
坐車:Uber 係金邊已經冇服務,不過有個當地既 app 叫 Exnet Taxi 建議大家下載,可以揀普通的士或SUV,從出發地點到目的地起碼有個大概價錢俾你參考,你喜歡坐Tuk Tuk 黃包車亦可根據呢個價錢嚟講價(一般Tuk Tuk 都亂開價,例如一個2-3km既路程我坐SUV US$3 Tuk Tuk 都開US$5,好離譜。作為遊客坐下短途過下癮無所謂,路程長少少我寧願等多幾分鐘叫的士好過,而且出面天氣熱坐的士起碼有冷氣)。
坐車語言:我坐過幾轉的士所有司機都識啲簡單英文,基本上無問題。Tuk Tuk 就一半半,你google map搵好地址搵好圖片俾佢地睇應該都會搵到。記住,之前有CHing講過,司機同你講OK或Yes等並唔代表佢真係識路,最好係邊睇地圖邊指手畫腳會穩陣啲(金邊啲路大致上係四通八達冇點分單雙行線,你睇完地圖認清楚條路後指左指右就可以去到)。電單車我都坐過一次,司機應該係完全唔識英文,靠邊行邊手指指自己指揮。
酒店:係朋友幫我訂既boutique hotel,帶女或叫女都冇問題不過如果V7叫女就前台會先打電話問准放行。US$60 一晚包早。據其他CHing所報柬埔寨唔是越南,酒店冇帶女問題。
食物:中式、越、泰和高棉菜(高棉菜感覺係好清淡既泰國菜,近乎冇油,難怪柬埔寨大部份女身材都偏瘦和肌膚緊緻結實,另高棉菜亦有好多燒烤不過就未食過)。有CHing介紹過,在當地亦比較出名既Malis高棉餐廳去過,呢間要預先訂位,5個人晚餐US$200,感覺只是中上且價錢偏高,之前食過幾間裝修同味道都唔錯既高棉餐廳人均都係US$12-15左右。係google map搜下睇睇評分就搵到,只要你識坐車就冇難度。

去過既景點:

Nagaworld = 金界 (Naga其實係當地神話中一隻蛇尾既怪獸),賭場入口左邊一間disco bar,有女,Keno 旁邊有間小酒吧夜晚會有外圍女,樓上另外一間disco bar,都有女,再上就係金界KTV。Disco bar勁嘈勁多人,睇一睇就走,Nagaworld KTV 亦已經好多CHing介紹過,我其實冇入過去所以亦無謂吹了。

Soul Golden City =  金城,門口一個大閘,頭頂大大個招牌,走入去係一間唔記得係全棟粉紅色定橙色既酒店建築物,有CHing話1-4樓係KTV我冇去到唔知,到大堂講聲massage就會有人叫你上5樓。一出電梯左邊係金魚缸右邊係前台,先去前台借支激光/鐳射筆然後自己去金魚缸揀女(大概50-60件,貌似柬埔寨陀地,我自己估計座位編排係啱啱落鐘既就坐後面,巧耐未上鐘既就坐前面),揀好去前台俾US$7房費,然後返房講價,第一口價開US$100,講到US$60開波,條女先簡單幫你冲身,上床BJ然後搞嘢,過程簡單快捷。條女基本上係完全中英不通的,除咗講數字/價錢、boom boom(搞嘢)、ving ving(唔明,我估係指BJ),根本無法交流。

Hotel Luxury World = 世豪,到了大堂話massage就叫你從左邊行樓梯上樓上,通過前台就會見到個玻璃房,大概有40-50女,上排係本地女下排係越南,會着唔同顏色衫,女身上掛有號碼睇啱就同隔離經理講,座位編排同金城一樣,啱啱落鐘既就坐後面,然後慢慢坐上嚟),揀好女去前台俾US$10房費(房貴過金城不過就靚啲,3面牆同天花有鏡),流程一樣,冇BJ不過有簡單按摩。當日搵咗個越南𡃁妹,白白淨有波有籮既不過又係半句中英文都唔識,全程冇服務冇聲冇水冇表情,淨係俾錢佢時見到啲笑容。

Gold Coast Spa = 黃金海岸,上VIP房有莞式設備和服務,可惜只有中國女和少量泰國,經理(馬拉人)話莞式當然搵中國女好啲啦,起碼你訓響度咩都唔洗做嘛。好,反正嚟到就試埋(唔記得係90分鐘1次定2次)。流程同一般桑拿浴室無異:換衫、手機銀包煙仔自攜、沖涼、浸蒸擦背等隨個人喜好,洗乾淨去休息室嗌嘢飲,之後按摩、食嘢、按腳或上VIP房,次序自由選擇。我做咗個莞式同1小時休息室按腳埋單US$220,可以簽卡。

Casa Hotel and Nightclub = 凱撒,KTV,工作完後一大幫人去,坐302大房估計可坐30人,仲有張細波台可以打打波。當晚係個中國媽咪,女大部份都樣靚身材正,不過唔知出唔出街,因為食飯時已經飲大咗唔記得問了,據之前啲報告及本人去另外一間KTV觀察所得,個人認為大部份KTV女都未必可以直接出街的,要熟絡咗玩得好先可以。呢次係飲色酒,由於單係人哋埋,價錢我唔知,另因為我確實已經飲大,自己俾咗幾多小費,俾咗幾多個人亦唔知。

Prince KTV = 太子,估計係本地KTV,媽咪淨係識少量英語,8點半到場時大概有20-30女,只有5、6個識中文或英文or both,玩骰仔好似淨係識大話骰同789,我主要同兩個女仔和媽咪玩俄羅斯,其他朋友各自揽揽揸揸同DJ跳舞等,證明酒後絕對可以化解一切語言障礙。當晚玩得好,女仔亦開心,少量英語媽咪問我帶唔帶,開價US$60 ST,不過我係想搵晚早啲過嚟再睇睇先(結果當然係冇再來了)。媽咪埋單公道,冇蝦我地外人亂收,飲咗大概2打吳哥後免房費埋單共US$120,女仔同媽咪小費每人要求US$20,2個DJ 每人US$10(小費我一般都會俾多,實際俾幾多就唔講了,費事俾人屌)。還有,如果是第一次去你會發現當地人飲啤酒是加冰飲的,而女仔飲係用飲管的,所以就算骰仔你點輸到最後都唔會飲到好多。

去完金邊之後再順路到胡志明市,3日2夜,速速參觀咗另一邊CHing好鍾意去既1127,Viet Dong,Tan Hai Van餐廳等。越南都係第一次去,當然呢個旅程又係另一個故事。
回復 skcwb2000 #1 的帖子

師旯,非常多謝詳細介紹,有本地人帶著,當然玩得開心啦!
回覆 讚好 不讚 使用道具

頭香支持分享!!

回復 kakak #2 的帖子

其實當地朋友除咗接我機同食餐飯邊度都冇帶我去,反而係我膽粗粗幫忙招待佢幾個大陸朋友(都係第一次到金邊)去玩。我地有141資訊、有準備、兩文三語、膽大心細,玩遍全世界,呢啲咪香港優勢囉

師兄,重有好多,酒吧街及河邊也有囡囡可過夜的!

發帖很用心啊!

Not cheap and not too much fun

不错的经验

很詳細資訊,真的名燈!

弓起師兄食到好野

回復 skcwb2000 #4 的帖子

Great report, skcwb2000 Ching.

Also got to agree what you said about the advantages of being guys from Hong Kong, well said!

CH

好深入的報導
師兄適合當作家

very detail informations.....thank you, ching

金边越来越多香港人或者大陆客过去柬埔寨玩,有141指路真係走少好多弯路

very nice report thx CHing sharing

非常多謝詳細介紹

非常詳細,多謝報告

CASA女女150一次,可以直接去楼上酒店,房费另算

报告好详细,直接可以当行程用了,感谢分享

多謝詳細介紹