[技巧探討] 用咩鏡影BB相好?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

如題,55mm,1.8好唔好?
任何都好
回覆 讚好 不讚 使用道具

視乎 FF 定 APS-C

個人用APS-C經驗係,50mm,如果全開光圈影半身,景深好多時cover唔晒 BB 成個頭,可能對焦落眼仔,耳仔已經blur咗,除非你想影藝術照片,否則,影生活照的話好多老人家唔鐘意細路仔五官一忽清一忽唔清

如果影全身,50mm 可能會行得太遠

我自己以往用 35mm or 24-70,寧願高ISO都要收光圈

到一歲打後BB大隻咗郁動又快好多,到時先用 50mm

cloudos 發表於 2017-7-13 20:55
視乎 FF 定 APS-C

個人用APS-C經驗係,50mm,如果全開光圈影半身,景深好多時cover唔晒 BB 成個頭,可能 ...

如果用 F4-5.6 光圈,ISO 要用到幾多 ?

一般可以偷一兩級光圈再用軟件後制推番光張相都可接受架

有乜在手, 即用, 手G都可以, 自然最重要

waiking 發表於 2017-7-14 08:30
如果用 F4-5.6 光圈,ISO 要用到幾多 ?

一般可以偷一兩級光圈再用軟件後制推番光張相都可接受架

先講明我影BB都幾年前,呢幾年機能進步好多

我當年用APS-C機,通常收到 F5.6 用 ISO3200 - 6400,因為影BB多數室內,另外我自己習慣 EV +0.3 / 0.7,因為就算高ISO,打爆啲,五官同塊面嘅noise會無咁覺眼

用軟件推光,好多時色澤會乸埋一舊,多少因為我用高 ISO,事後推光會對畫質有影响

cloudos 發表於 2017-7-15 19:03

我當年用APS-C機,通常收到 F5.6 用 ISO3200 - 6400,因為影 ...

室內一直都好蝦人影,尤其是唔係靜態相。你通常用乜嘢軟件架 ?

cloudos 發表於 2017-7-15 19:03

我當年用APS-C機,通常收到 F5.6 用 ISO3200 - 6400,因為影 ...
APS-C機,通常收到 F5.6

的話,景深太闊啦,會無晒主題。如果真係想影到咁闊景深的話,個人認爲,不如用手機啦。

室内的話,我會用FF+50mm f/1.8(set f/2.0-4.0),或者APS-C+22mm f/2.0(effective 35mm, set f/2.0-3.5)。對焦九成係對BB隻眼,抱BB嗰個會OOF但噉樣先係我要嘅效果。

ISO我會set auto,ev+0.3-0.6。學你話齋,打爆啲推番低,好過太暗再拉高。

ot0ko 發表於 2017-8-6 02:12
的話,景深太闊啦,會無晒主題。如果真係想影到咁闊景深的話,個人認爲,不如用手機啦。

室内的話,我 ...

我好赞同

我都只有手機XD