[其他] 波仔北上……(有獎遊戲)(已結束)

機: D750, V2
鏡: 10mm 2.8
24-70 2.8
50mm 1.8
8mm魚眼
回覆 讚好 不讚 使用道具

攝影機 :        Nikon D750 和 Nikon1 V2

攝影鏡頭 :
4) 24-70 F2.8
5) 70-200 F2.8
8) 8mm 魚眼
9) 50mm F1.8

Nikon D750, Nikon1 V2
5) 70-200 F2.8
9) 50mm F1.8

回復 假波男 #1 的帖子

攝影機 :        Nikon D750, Nikon1 V2
攝影鏡頭 : 1) 10mm F2.8, 4) 24-70 F2.8,  9) 50mm F1.8, 11) 85mm F1.8

Follow BB29 C Hing~

Thank you 假波男 C Hing and waiking C Hing~

補充內容 (2017-7-20 20:23):
攝影鏡頭 : 1) 10 mm F 2.8,    4) 24 - 70 F 2.8,    9) 50 mm F 1.8,    11) 85 mm F 1.8

Nikon D5300,  D5
鏡頭 :
3) 10-24mm,  
4) 24-70 F2.8,
5) 70-200 F2.8,
9) 50mm F1.8,

截止!   

=======

先答案,後解釋:

波仔帶了
機:NIKON D750 ;  NIKON 1 J1
鏡:SAMYANG 14mm F2.8
       YONGNOU 50mm F1.8
       TAMRON 70-200mm F2.8
       NIKON 10mm F2.8 pancake lens

蒙古遊,算得上是我的bucket list內頭十項。所以機帶手頭上最好:D750是也。
後備機 :一定是NIKON1了,取其輕便,但點解J1唔係v2?
兩個原因,J1Sensor 好過v2, 另外v2噴油白色,去有沙地方一刮就花,甩油。

鏡頭:
10mm pancake lens 跟 Nikon1 冇走雞。
沙漠影相,一定唔用得zoom, 實入沙,所以定焦,手上幾支,都唔系weather proof, 所以帶支最平標準鏡,
Yongnou 50mm F1.8
大不了回來報廢,事實在沙漠影左大半日,真系衰左,autofocus 間歇失靈,相有塵點。
行程有濕地公園影雀兼有跑馬,telezoom 必備,所以支Tamron 70-200 F2.8要帶。
至於支superwide 14mm F2.8,  是希望在草原有較大空間感。且晚上影星星用得著。

純個人心水,估錯的師兄不要介意

睇番晒你嘅裝備,都幾難估得中全部,帶嘅鏡組合唔多合理

14/F2.8 帶嚟做乜 ? 點解唔帶 24/70 ?

如果惊入沙,可以學啲師兄用透明膠袋,剪開底部套入鏡頭再札橡根減少入沙機會

waiking 發表於 2017-7-24 09:16

影star trail越wide越好,所以带14。
24/70可以带,但影沙漠还是用50.如果带24/70结果係再拎多支50。
zoom镜入尘最西利,原因在镜片转动时会索入空气

用手機回應 waiking #71 的帖子
如果惊入沙,可以學啲師兄用透明膠袋,剪開底部套入鏡頭再札橡根減少入沙機會

Zoom要成日转个变焦环,带左袋点转?

waiking 發表於 2017-7-24 09:16

欠左24/70,最唔方便是蒙古晚晏,坐定个位,影唔到对面及表演者。
另外影唔到街上走动的靓女

假波男 發表於 2017-7-24 10:22
欠左24/70,最唔方便是蒙古晚晏,坐定个位,影唔到对面及表演者。
另外影唔到街上走动的靓女

所以禾角得奇怪典解唔帶 24-70 囉

waiking 發表於 2017-7-24 10:43
所以禾角得奇怪典解唔帶 24-70 囉

支镜比较贵,入沙焦左就唔抵啦!

假波男 發表於 2017-7-24 11:07
支镜比较贵,入沙焦左就唔抵啦!

真正係斬腳指避沙蟲

ksc大同kwan 發表於 2017-7-24 17:21
真正係斬腳指避沙蟲

你米睇小呢支镜,都好濕,另外变形,光偏亦低,拍得住Nikon原庄

美岱召辑相都係呢支影

補充內容 (2017-7-24 20:19):
我得闲揾一两张放大你睇

真正係斬腳指避沙蟲

剛好有張,
原相
200% crop 中間
唔多覺CA ( chromatic aberration )

得閒再搵埋暗角

真正係斬腳指避沙蟲

美岱召輯相差不多全部直出,冇執過,可以睇暗角