[新兵問路] 求指教. 小弟第一次出征

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

各位 ching, 小弟第一次出征. 有d野想請教下. 希望各位高人指點一下...
小弟係網上見來回泰國機票大妁$1400 係咪正常?同應該揀邊個機場會好d?
係咪最好訂左機票先訂酒店? 有邊間酒店推介下...
通常普普通通去五日四夜. 按下摩出下火. 揀條女過下夜... 唔豪. 大約要預幾錢到?
唔好意思. 因小弟真係未出過國外... (正式香港老宅男) . 所以真係咩都唔識.
求各位大大指點下... 會打算十月去...
thanks a lot !

答案:

1, 小弟係網上見來回泰國機票大妁$1400 係咪正常?
答你唔到,我坐商務,最平2400HKD (HK airlines) 最貴6kHKD (泰航同國泰)

2, 同應該揀邊個機場會好d?
Suvarnabhumi BKK啦,新機場,比Don Muang方便

3, 係咪最好訂左機票先訂酒店?
可以去果D旅遊網成個package訂

4, 有邊間酒店推介下
唔講budget,唔講住2,3,4,或5星級酒店!點答你呀?

5, 通常普普通通去五日四夜. 按下摩出下火. 揀條女過下夜... 唔豪. 大約要預幾錢到?
如果每日都一濟,機票酒店交通另計,一皮嘢樓下到啦!
回覆 讚好 不讚 使用道具

1. 1400蚊差不多
2. Suvarnabhumi BKK,唔洗煩
3. 上expedia睇
4. 上expedia, agoda, etc.睇
5. 呢個最冇標準, 幾千到幾萬都可以, 睇你玩咩

我諗師兄同我一樣都係窮遊,所以你可以參考下⋯
機票:泰航飛Bkk 經濟客位約$1500
酒店:去Agoda 求其搵間 B T S(nana,asok) 站附近嘅三星級酒店,乾淨企理就得(約3,4百)
使費:除開酒店機票,去七日我通常帶12k~15K ,正常都夠用

jerrylkk 發表於 2017-7-15 12:40
我諗師兄同我一樣都係窮遊,所以你可以參考下⋯
機票:泰航飛Bkk 經濟客位約$1500
酒店:去Agoda 求其搵間 ...

多口答句!樓主係問芭堤亞,佢係新手!唔想佢儍吓儍吓猛搵Nana,asoke喺芭堤亞邊度!

回復 owl_2005 #1 的帖子

10月下旬为泰国将为已故国王普密蓬举行国葬。c hing 自己留意下你出發時間

dellwtko 發表於 2017-7-15 13:05
多口答句!樓主係問芭堤亞,佢係新手!唔想佢儍吓儍吓猛搵Nana,asoke喺芭堤亞邊度!

收到!咁住四月酒店!250/晚超抵!

dellwtko 發表於 2017-7-15 13:05

我反而諗緊, 佢第一次出國, 唔去曼谷直接跳去芭堤亞?會唔會係佢搞錯咗兩笪地方, 以為芭堤亞有飛機直接到?

fighter2006 發表於 2017-7-15 19:56
我反而諗緊, 佢第一次出國, 唔去曼谷直接跳去芭堤亞?會唔會係佢搞錯咗兩笪地方, 以為芭堤亞有飛機直接到?

嘩!咁都得! 希望唔係啦!

fighter2006 發表於 2017-7-15 19:56

笑咗出嚟

真係有機飛芭提雅,不過係大陸

回復 jerrylkk #11 的帖子

馬交都有

good people good sharing good forum

我都係十月飛芭堤雅同BKK, 時間夾可一齊玩

其實首先你能夠準備几多$玩7天先系重點。

我窮遊到,六百~八百机票來回,
Pty hotel.住500b左右。。。
最近果次窮遊,一万元玩左14天,有七天系lt左女返去。。
但其實我袋左2万过去,用剩一万元。

好多謝各位 ching, 比小弟咁多寶貴意見. 我就係知芭提雅無機場. 同知泰國有兩個機場. 所以先想問下去邊一個會比較近去芭提雅...
咁小弟心中有數大約可以知點計劃去玩
(因小弟真係窮港燦一名, 未出過外國玩. 真係連一次跟團出外國都未試過. 大陸最遠都係坐和諧號上廣州.
所以好蠢咩都唔識... 再次多謝咁多位 ching, 寶貴意見. )

回復 peterwongpp #3 的帖子

hahaha... 就因為有個損友話五千都已經可以... 所以先問一問.

回復 jerrylkk #4 的帖子

多謝 ching, 同我大約預算差不多. 不過係唔肯定會唔會訂錯機票. ^^

回復 戰火連天 #6 的帖子

多謝  ching . 好彩 ching, 提一提.. ^^

回復 jerrylkk #7 的帖子

thank you ching,