[新兵問路] 求指教. 小弟第一次出征

回復 jerrylkk #7 的帖子

ching, 多口一問. 第一次去. 其實去曼谷好 d 定芭提雅. 好 d .
thanks
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 owl_2005 #1 的帖子

師兄, 我book十一月過去(都係第一次去), 為左可以住得舒服啲, 我自己就book左曼谷nana附近嘅酒店Sofitel Bangkok Sukhumvit

Good choice! 如果住club floor會仲正!

我去開Pattaya, 比較relax啲
如果主要想沖涼或者出火,我諗曼谷会好啲

小弟係網上見來回泰國機票大妁$1400 係咪正常?
A: 無promotion情況下,HK airlines1400蚊差唔多,可以坐中午機去,早上11点幾机返
如果後生又捱得,可以考慮凌晨機去返,1200有找,不過好似要早兩三個月訂

同應該揀邊個機場會好d?
A: BKK,通常air asia先去DMK

係咪最好訂左機票先訂酒店?
A:係,酒店好多選擇,正常應該酒店就機票

有邊間酒店推介下...
A:芭提雅可以考慮下“四月”,免過路費,價錢200一晚到,企理

通常普普通通去五日四夜. 按下摩出下火. 揀條女過下夜... 唔豪. 大約要預幾錢到?
A:如果全芭提雅就預八千蚊到,最大開支係LT
一般agogo同hollywood既LT大概6000b到,四晚都差唔多6K港紙,仲要加埋酒水食飯搭車呢
如果加埋每日沖涼,最好預一萬蚊港紙去,可以分幾次兌,廢事兌太多用唔晒

你帶一皮嘢差吾多.以下講都係港紙計.曼谷啱新手,因為D囡較合適香港人口味,岜堤雅D囡岩鬼佬口味.
吾夠用可以有儲備,多左自己留返自己使,小心個人財物,帶囡返酒店叫佢係前台留ID,入房將貴重嘢鎖入夾萬.

1小弟係網上見來回泰國機票大妁$1400 係咪正常?
1400蚊包機場稅都正常,但吾係平.我見過機票包所有稅都係1000蚊鬆D,但係預早三個月訂.要留意出發時間,如果凌晨機,平一兩百,你去到凌晨一,兩點,有叉用.浪費金錢坐的士出市區,吾抵屌.吾通浪費時間係機場咩?回程又幾點?你都吾想早上8點機返香港掛?

2同應該揀邊個機場會好d?
香港出發通常都係一個bangkok suvarnabhumi airport.吾影響票價.

3係咪最好訂左機票先訂酒店? 有邊間酒店推介下...
費事話賣廣告.地點地點最重要.而家手機甘多訂酒店apps,你自己睇酒店評價可以訂機票加酒店套票.
地點揀近曼谷空鐵BTS NANA/ASOKE的酒店為妙.
因為近蛇美或NANA Plaza,方便去玩帶囡上房先最重要,因為你都吾想晚上係蛇美或gogo bar帶囡短鍾出街,但你酒店要坐半粒鍾的士,乜火都沒晒...

4通常普普通通去五日四夜. 按下摩出下火. 揀條女過下夜... 唔豪. 大約要預幾錢到?
你呢個問題豐儉由人,因為酒店錢間間吾通RANGE好大,難答.不過,你可以分兩部分預算.
1係機票酒店食當地交通(平三千中,貴無上限)
2叫雞使費(叫囡陪你過夜LT 最少1500蚊一晚 短敍6XX至700蚊一劑)
你自己計.

5留意,十月泰皇國葬,你留意論譠post有講,自己預行程,費事你甘遠去到無野玩.

祝雞運亨通,等你出報告.

回復 hingzi #26 的帖子

多謝 ching, 寶貴意見... 已 copy 係身隨時備用.
再次多謝咁多位 ching, 寶貴意思... 去就一定要去見識下... 返黎再包膠

高手雲集阿

長on街 發表於 2017-7-16 11:42
回復 owl_2005 #1 的帖子

師兄, 我book十一月過去(都係第一次去), 為左可以住得舒服啲, 我自己就book左曼谷nana附近嘅酒店Sofitel Bangkok Sukhumvit

師兄我都係11月去,有無興趣join一齊玩

10月去玩不了啊,泰国国葬,场子很多不开门的