爆發力vs套路

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

先拋一條片出黎, 呢個韓仔有好多clips, 隨機抽呢段, 留意3:24開始, 佢開始用寸勁 (話說佢膊頭都發倒)
小弟冇武術底, 純綷覺得,如果全身上下能夠攻擊嘅地方都鍛鍊出寸勁呢種速度同爆發力, 會唔會有效過自衛術?
莫非呢啲就係所謂嘅天下武功無堅不破唯快不破?

如果係甘,練力就得啦,使乜學武?

自衛術係簡單既招式,而無一種招式可以用在任何情況。自衛術又好,功夫又好,都需要時間訓練,因為經驗同反應幾時都最重要。
gmen75 發表於 2017-8-17 11:14
如果係甘,練力就得啦,使乜學武?

自衛術係簡單既招式,而無一種招式可以用在任何情況。自衛術又好,功夫又好,都需要時間訓練,因為經驗同反應幾時都最重要。

延伸思考...如果非要學一種武功, 以爆發力同即場反應, 詠春會否唔錯? 睇片有個鬼佬詠春教頭,矇眼同人(maybe學徒...)黐手,速度同反應都相當高同流暢, 咁學呢一種武功會唔會對自衛較有效率?" (印象詠春都有對策應對短距離武器e.g.刀,只係好似都簡化為三招攤-伏-膀)
小弟感覺"套路"呢樣野喺實戰入面, 除非練到下意識即時反應, 否則感覺好難精, 或許正是點解好多年青人走去Thai boxing/ MMA, 感覺真正鍾意功夫嘅人應該本身有一種思想家/藝術家修為同興致...
都係吹下, 小弟冇武功底有錯請指點
我可能誤解"套路", 我意思係果啲要做超過兩招, combo嘅形式去化解對方...

詠春其實係「有手法,無(固定)招式」,攤-伏-膀 係黐手最常用既手法,而黐手就屬於搏擊既基本訓練。

所謂寸勁,應該叫做「近距離(短橋)發力」,其他門派例如洪拳都有。而詠春係特別追求,無論手在任何位置,都可以發力攻擊對方,唔需要「拉弓」,從而減少對方既反應時間,出其不意。

詠春既然無固定招式,更加無所謂combo,(唔係打機),臨場係根據情況,用最快捷直接既方法擊倒對方,講求反應同經驗,而黐手就係訓練觸覺反應,觀察對方破綻,角度線位。至於發勁就練腰馬,務求用盡體重既力度。詠春需要長時間浸淫,要比較短期速成就建議學剛猛既功夫,當然受傷或勞損既機會亦比較大。
再好的技術都須有一定的體能+領悟力
相輔相乘最好 不一定要選一個出來比
力量与技术缺一不可。
成家班係度排戲

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-3-29 05:44