[新聞時事] 全球航班準點率 中國大陸包辦末三名

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

全球航班準點率     中國大陸包辦末三名

中國民航局 Civil Aviation Administration of China 披露,7月
華北、華南等地區雷雨天氣增多,全國航班正常率為50.76%。

而美國之前一項研究也指出,中國大陸的航空公司最不準時。

華爾街日報報導,航空業研究機構OAG今年5月公布的調查顯示,
2016年全球主要航空公司中,航班準點率的倒數三名,都由
中國大陸包辦,分別是大陸中央企業擁有的 中國南方航空
China Southern Airlines 、中國國際航空 Air China 以及墊底
的中國東方航空 China Eastern。

這三家國營航空公司僅三分之一航班能準時抵達。

報導指出,去年中國航空公司共運送旅客達4.88億人次,是10年前
的3倍,但指出,準時率低制約了中國蓬勃發展的航空市場。

中國民航局表示,過去三年乘客投訴的案件數量暴增七倍。民航局
雖然沒有就投訴內容分類,但普遍相信誤點是主要投訴理由。

中國大陸中共政府目前正在興建幾十座新機場,以擴大載客量,
但仍有四分之三領空歸中共軍方控制,不對民航航班開放。

中國大陸領空始終掌握在中共軍方嚴格控制下,就算是過去幾十年
民航市場快速成長,情況沒有絲毫改變。
China Southern Airlines   02.jpg
Air China   01.jpg
China Eastern   02.jpg
坐內陸機, 最怕係機上有貴賓, 即係官
又或者有當天空中演習
中一樣你都可能要硬坐兩粒鐘以上
回覆 讚好 不讚 使用道具

成日講高鐵有咩好處,內陸機準點率倒數三甲,呢個就真係可以作為高鐵宣傳重點,不過班狗官一定唔敢啦

條犯婦人又会蒲个西头出尼講, "如果唔满意大劣航班, 可以轉乘坐台湾或其它航机"

Still a long way to catch up.

kinsoncc 發表於 2017-8-20 20:39
成日講高鐵有咩好處,內陸機準點率倒數三甲,呢個就真係可以作為高鐵宣傳重點,不過班狗官一定唔敢啦

777本身就離諗咗地
可能佢都未試過係機場禁區硬坐4-5粒鐘等老細

飛機5點好平常o者

冇人big你1定要坐飛機架喎

kingkong_hk 發表於 2017-8-21 09:19
飛機5點好平常o者

你的選擇性包容簡直令人佩服!
坐高鐵邊境落車檢証阻你三二十分鐘你就不能接受,坐飛機誤點幾粒鐘你又覺得好平常

kingkong_hk 發表於 2017-8-21 09:19
飛機5點好平常o者

坐高鐵邊境落車檢証阻你三二十分鐘你就不能接受,坐飛機誤點幾粒鐘你又覺得好平常

kinsoncc 發表於 2017-8-21 09:49

淨係高鐵要檢飛機唔洗邊境檢查架咩?

內6機刀要安檢啦

我試過直頭取消班機

有幾令人佩服先?

高鐵上車前1野過檢左點刀好過中間成千人落車抽埋行李檢多次又抽返行李上車啦

是但有幾個唔生性肯定搞成粒鐘都未開得車

kingkong_hk 發表於 2017-8-21 10:00
高鐵上車前1野過檢左點刀好過中間成千人落車抽埋行李檢多次又抽返行李上車啦

冇人bjg你1定要坐高鐵架喎

kinsoncc 發表於 2017-8-21 10:02
冇人bjg你1定要坐高鐵架喎

冇錯丫, 就算我唔坐我都支持1野過檢晒

唔包有蕉1日會坐

kingkong_hk 發表於 2017-8-21 10:00

世界唔同咗嫁啦...
有一種服務, 叫托運
唔係以前返大陸坐火車果種托運
係咩風果類...

我幾十年前去, 都無再大包小包, 只要帶銀包

你依家想睇成千人, 拖住行里上上落落奇境 ?
算吧啦....  依家中國人貴咗, 咩都網購, 直送去目的地嫁啦...

kingkong_hk 發表於 2017-8-21 10:06
冇錯丫, 就算我唔坐我都支持1野過檢晒

唔包有蕉1日會坐

我唔坐内陸機都唔希望佢地誤點問題咁嚴重
唔包有蕉1日會坐

大頭的Qoo 發表於 2017-8-21 10:16
世界唔同咗嫁啦...
有一種服務, 叫托運
唔係以前返大陸坐火車果種托運

過關行李一定要跟身係常識, 就算寄倉都要拖返出來跟身, 除非你唔做入境手續

如果想完全唔跟身就寄UPS順豐果D, 但要做貨運清關手續

kinsoncc 發表於 2017-8-21 10:36
我唔坐内陸機都唔希望佢地誤點問題咁嚴重
唔包有蕉1日會坐

冇錯丫, 但飛機5點係好平常, 所以都好難解決

kingkong_hk 發表於 2017-8-21 10:40
過關行李一定要跟身係常識, 就算寄倉都要拖返出來跟身, 除非你唔做入境手續

如果想完全唔跟身就寄UPS順豐果D, 但要做貨運清關手續

貼地少少, 親身去羅湖, 睇吓過關行李有幾.... 幾.... 幾.... 咁大件....

定係你認為, 水貨客會轉戰膠鐵各分站收貨.... 貪成本高, 又要運返深圳賣....

睇少D方向, 同果份支報.... 啦

大頭的Qoo 發表於 2017-8-21 10:56
貼地少少, 親身去羅湖, 睇吓過關行李有幾.... 幾.... 幾.... 咁大件....

定係你認為, 水貨客會轉戰膠鐵 ...

細件都可以好重, 朋友係4川香下放左30KG立肉入個拉匧度, 仲有另1個匧自己3褲, 過王岡返來上車落車又上車落車慘過托米

美国战机成9日在中国边境索料,一接近边界中国空军
就要起机迫近使其回航,期间来北航线又停飞几个钟。
而家美国佬仲恶人先告状,话中国飞机经常误点