[新聞時事] 全球航班準點率 中國大陸包辦末三名

大頭的Qoo 發表於 2017-8-22 09:46
平民就要花一粒鐘出九龍, 再預一粒鐘清關等開車, 又要預多半粒鐘以防Traffic Jam, 又或者火車爆呔, 依家火車爆呔可以爆你半日, 咩信號故障, 你又吹佢唔漲.

北區人去機場咪1樣, 去心震仲快
回覆 讚好 不讚 使用道具

大頭的Qoo 發表於 2017-8-22 09:49
根本放係福田最好.  又方便山頂住果批富貴人家, 都方便新界北之居民
想坐, 咪去最近個站上車囉.

根本放係福田最好 <== 最好已經有左好耐, 而家西9多1個選擇

kingkong_hk 發表於 2017-8-22 09:57
去講周的話, 北區人有得揀就唔去9龍啦, 去羅湖囉

9龍人可以多個選擇

咁咪係囉,8百幾億做出來,並唔係便利所有香港人,咪揾笨實囉

kingkong_hk 發表於 2017-8-22 09:58
北區人去機場咪1樣, 去心震仲快

你講呀?坐機場巴士1個鐘到機場啦,而且兩地航班不同,你都好打橫黎!

kingkong_hk 發表於 2017-8-22 09:59
根本放係福田最好

一地兩檢係西九, 又點係多一個選擇呢 ?
如果係福田, 你可以係西九上車又得, 福田上車又得
改係西九一地兩檢, 你就只係可以係西九上車
你又點計到係多一個選擇 ???

kinsoncc 發表於 2017-8-22 10:16
你講呀?坐機場巴士1個鐘到機場啦,而且兩地航班不同,你都好打橫黎!

上水去心震機場1粒島, 心震飛上海平過香港飛, 心震飛虫興都係平過香港飛

有人試過為左慳雞票, 住張巾澳都去心震上機

大頭的Qoo 發表於 2017-8-22 10:27
一地兩檢係西九, 又點係多一個選擇呢 ?
如果係福田, 你可以係西九上車又得, 福田上車又得
改係西九一地兩檢, 你就只係可以係西九上車

如果我選西9上車就過1地2檢, 選F田上車就2地2檢

有咩問題?

kingkong_hk 發表於 2017-8-22 12:50
上水去心震機場1粒島, 心震飛上海平過香港飛, 心震飛虫興都係平過香港飛

心震飛悉尼都平過香港飛, 不過南航時間冇咁好, 同一星期得三班

HKOXSEX 發表於 2017-8-22 13:43
心震飛悉尼都平過香港飛, 不過南航時間冇咁好, 同一星期得三班

2010年左右, 龍力新年白雲機場飛東京平香港1半, 而家冇EG歌唱

同埋香港又有左CHEAP機, 解決左好多CHEAP友

kingkong_hk 發表於 2017-8-22 12:51

有咩問題?

問題咪係政府自己帶頭抵觸基本法囉

kingkong_hk 發表於 2017-8-22 12:50

你頭先話快過去香港機場喎,咁快唔記得自己講過乜?

kingkong_hk 發表於 2017-8-22 12:51

有咩問題?

當然有問題啦..
係西九站又一地兩檢, 去到關口又兩地兩檢, 係就方便, 不過每年失去八千萬管理費, 同年年失去幾十億市值租金.

如果西九將預留一地兩檢地方, 改商業用途租出去, 去到關口先檢
好處係, 原本年年實支八千萬管理就可以由租戶比, 收果條數, 一定過億...
再加上預留地方之每年租金,
管理費都成億, 租金無可能收唔到一佰幾十億呀 ??
注意係年年付八千萬, 變收年年收近佰億...

無錯, 今年老頂叫柒柒柒, 唔代表香港要死跟柒柒柒呀...  
年年輸, 好易輸死.  年年收, 諗到都識笑啦.

大頭的Qoo 發表於 2017-8-22 14:44
當然有問題啦..
係西九站又一地兩檢, 去到關口又兩地兩檢, 係就方便, 不過每年失去八千萬管理費, 同年年 ...

仲話每張車票香港拆得兩成,隨時個個月要倒貼

大頭的Qoo 發表於 2017-8-22 14:44
當然有問題啦..
係西九站又一地兩檢, 去到關口又兩地兩檢, 係就方便, 不過每年失去八千萬管理費, 同年年 ...

1地2檢佔105萬呎, 車站內部可以每呎月JOE超過$200? 仲貴過IFC/ICC

咁算唔算地橙霸拳呀?

kinsoncc 發表於 2017-8-22 14:49
仲話每張車票香港拆得兩成,隨時個個月要倒貼

其實我就唔係好了解"官"全盆計劃
例如票價由香港定, 定係由內地定
票價幾多, 一年人流估算幾多,
管理費八千萬係唔係一年計,
管理費升調又係幾多%
折舊同通漲又點估計
預計幾多年收回成回, 收回之成本又計唔計通漲

kingkong_hk 發表於 2017-8-22 14:58
1地2檢佔105萬呎, 車站內部可以每呎月JOE超過$200? 仲貴過IFC/ICC

咁算唔算地橙霸拳呀?

香港舖租依家嘢...
向來都係霸嫁啦...

旺角小小一佰呎, 都唔平
近佰萬, 都一樣有人租,
重點係要有人流
記住, 膠鐵係地底係咁放人上黎嫁

判比領展搞...  一定發... 咪話我話啦...

大頭的Qoo 發表於 2017-8-22 15:06
香港舖租依家嘢...
向來都係霸嫁啦...

好想見識邊間地底車站租得到每月200蚊尺, 地面向街都殺

kingkong_hk 發表於 2017-8-22 15:10
好想見識邊間地底車站租得到每月200蚊尺, 地面向街都殺

咁你要先去旺角見識吓....  有人流舖位幾十呎, 交緊幾多啦...

補充內容 (2017-8-22 15:20):
取消咗租管, 基本上你想收幾多就幾多嫁啦.... 係市場決定

大頭的Qoo 發表於 2017-8-22 15:13
咁你要先去旺角見識吓....  有人流舖位幾十呎, 交緊幾多啦...

補充內容 (2017-8-22 15:20):

MK果D湯鋪就得, 仲要係街鋪, 入左商場或者上左樓或者落左地底就平好多

kingkong_hk 發表於 2017-8-22 15:29
MK果D湯鋪就得, 仲要係街鋪, 入左商場或者上左樓或者落左地底就平好多

點收租, 都係一門學問, 當然係要睇你有無良心啦...

租, 無一個定價, 係海鮮價

你有本樹夠支金, 包起去炒起佢

如果睇其他地區相同呎數去收, 一定輸死. 我都唔想批官玩柒, 輸光市民果份

商業依家嘢, 同福利服務唔同, 心要夠黑, 唔可以柒, 識炒.

補充內容 (2017-8-22 15:40):
記住香港地少人多, 有人流地方, 買少見少....