[其他] 轉載:內媒:深圳明年超越香港

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

特首林鄭今日出嚟預告施政報告,話會推「港人首置上車盤」,幫年輕家庭置業。但正當香港人煩緊上唔上到車之際,鄰近嘅深圳,又再次話超越香港。同以往唔同嘅係,今次有時間表,因為根據Sanford C. Bernstein & Co.亞太策略總監Michael Parker嘅預計,2018年深圳GDP將躍升至3500億美元,正式超越香港嘅3450億美元。
內地媒體引述該數字時指出:

「30多年前,大概沒人會想到,深圳將從一個不起眼的小漁村一躍而起,成就研發能力超群、製造業服務業並舉的轉型奇蹟,讓曾經的東方之珠黯然失色。」

根據該報導分析,香港同深圳,兩者優勢完全唔同,前者係地理位置,鄰近祖國;後者得益於服務業同科技業,成為近年最大上升動力。
相信大家都會同意香港係一個福地,過去咁多年做好中間人角色,到今日都搵到食,至於後者,只要北上消費過,都知服務唔算差,不過深圳科技業發展,原來靠「騰籠換鳥」策略,早已發展神速。
「騰籠換鳥」即係「鳳凰涅槃,浴火重生」,多多少少有推倒重來嘅意味,例如淘汰區域內低端產業,以換血為前題發展新科技,都係近年深圳做得比香港多的;喺呢個層面,較為保守嘅香港,的確較為輸蝕。
根據資料,深圳GDP年均增長率接近10%,反而香港只係得約3%,分析認為,香港過度依賴服務業,正正就係沒落原因,之前中金有份報告亦顯示,深圳於研發力度、企業R&D支出比例、研發人員密度、獲得風投資金等等,全部指標都KO香港。
唯一可以慶幸嘅係,深圳人口約1191 萬,人均收入,點都仲比香港低,但唔知呢個人均收入優勢,仲可以維持幾耐呢?前有新加坡,後有深圳,競爭對手,超過香港,只係時間問題。唯一可以慶幸嘅係,深圳人口約1191 萬,人均收入,點都仲比香港低,但唔知呢個人均收入優勢,仲可以維持幾耐呢?前有新加坡,後有深圳,競爭對手,超過香港,只係時間問題。香港人仲可唔可以北上發展?或者已經太遲,面對兩地居民互相誤解同偏見,北上未必有著數。香港人仲可唔可以北上發展?或者已經太遲,面對兩地居民互相誤解同偏見,北上未必有著數。

登錄/註冊後可看大圖

HK
不過又咁講,深圳到今日都未發行到美元掛鉤貨幣,而且香港公司法開放,又係咪深圳超越到嘅呢?
大势要跟上先得
回覆 讚好 不讚 使用道具

yes. Hong Kong is no Longer the City of the China.

回復 joylili #1 的帖子

thank you for sharing, go ahead

回復 joylili #1 的帖子

两个体制的地方,不好比较,另外GDP统计口径和刚方面因素很难衡量目前的发达程度吧。。。。