台灣人才被人搶走晒 [轉載, 英文]

不認識矽谷人, 亦能估計港人之價值觀, 純科學搵錢唔夠快, 少人真心鑽研. 事情上香港亦無乜地方攪R&D
致于政府工確是工資高,好養老嘅地方
回覆 讚好 不讚 使用道具

商人重利無祖國,人材都往高薪走,
認清事實重當前,充實自我乃為真。

時代唔同,香港人才從事長遠工作的少,急功近利的多。系地產霸權下的選擇。

NLheha9 發表於 2017-9-12 02:37
時代唔同,香港人才從事長遠工作的少,急功近利的多。系地產霸權下的選擇。

但系香港英文書院仔, 以為出海搵野做, 有人爭住要. 所以發夢博命去 加拿大,美國,英國,澳洲, 咾世界.
錯.
淨靠英文, 好笑. 呢到加卅,有人話香港英文書院仔喲英文, 比起印度仔, 菲律賓仔,墨西哥, 差左幾千丈. 就連餐館企檯工都冇.
我識有個香港英文中學教英文的教師, 移民黎到加省呢度, 連電話公司電話接線生的工都唔合格.

NLheha9 發表於 2017-9-12 02:37

呢樣唔單止香港, 美國都一樣,早排睇 60min 一篇報導, 有的南部地方,
的屋價一樣升到一般人節衣縮食同時做两份工十年八年先買得到一間屋,
大城市更加唔洗諗。 節目主持人問 : “美國夢,去了那裏?”

香港人風氣文化背景原因, 唔會有幾人咁捱份騾仔工十年八年去買層200呎縮水樓。

回復 jgyjgw #1 的帖子

“香港大多數年青人(64.7%)不願意到大陸工作, 學歷越高越不願意....”
香港仔攪獨出名,以為出洋有好多人爭住要. 錯. 美國佬用佢黎做戲, 用完丟. 冇人要. 搵法輪功班友吧.

係大陸做野都好辛苦,啲人都揀去大陸,就知個實際情況係點...

唉....

其實會去大陸的所謂高級人材

應該也只是因為同文同種吧...

真正的頂級人才,應該還是往歐美跑的居多...

像小弟這種高不成低不就的,就只能往東南亞跑囉...

畢竟以台灣目前的薪資水平實在是.....

以台灣目前了不起,起薪3w...在台北實在是活不下去...

去了中國8000-1w rmb,如果是一線城市,不包吃住,生活也沒好過到哪?

相同在東南亞也許多點1w-1.5w rmb,但消費相對較低..且一般包吃住..

可能會活得好點....就是要活在異鄉國度,感覺心累點...