[轉載] 【平靚正!】旺角4大撈麵

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

登錄/註冊後可看大圖

講麵食,第一時間總是想到熱辣辣的湯麵。「撈麵」或「拌麵」是永遠的大配角,在menu上佔一個小角落 —— 等等,不如等你試過以下這4碗撈麵,再作決定?

登錄/註冊後可看大圖

乾撈桂林米粉配鹵蛋、香辣魚仔、麻辣燈影牛肉絲 $56。於旺角街市旁的「甲天下正宗桂林米粉」,以正宗桂林口味為招徠,像車仔麵一樣「剔紙仔」揀餸。這碗乾撈,賣相靚仔,配料足,魚仔大大條,牛肉絲滿一碗另上,配有酸豆角、花生及筍條。(a)

登錄/註冊後可看大圖

魚仔乾身脆口,愈食愈見辣。桂林米粉細滑,微微濕潤。牛肉絲入味香口,只略嫌太細碎,欠咬口。(a)

登錄/註冊後可看大圖

用筷子一撈起才知,醬汁都在碗底。(圖中是小辣)起初唔覺,食多幾啖已經辣入喉嚨!唔食得辣的不建議選小辣以上。(a)

登錄/註冊後可看大圖

紅燒牛肉乾拌麵 $66。第2碗來是以台式牛肉麵起家的「鐵牛」。索價不低,勝在足料。牛肉3大條,肥多於瘦,醃得好香口。另配酸菜,蔥花及青瓜絲。附上的湯也不是求求奇奇的味精水,而是牛肉麵湯的湯底,加少少入麵,濕口又更惹味。(b)

登錄/註冊後可看大圖

醬汁在碗底,唔辣,像偏甜的台式醬油,也不算油膩,不過食完有點口渴。整體而言算是水準之上。(b)

登錄/註冊後可看大圖

炸醬牛腩撈麵 $56/碟。第3間是名正言順以炸醬撈起家的「好旺角麵家」。這裡的麵是店家自己打的竹昇麵,炸醬內加了海鮮醬,因此夠甜而濃稠。

登錄/註冊後可看大圖

竹昇麵彈牙但不夠爽身,糊成一團。醬汁果然好甜,不辣,可惜味道略略過濃了。最正反而是大大份的牛腩,軟腍入味,肥瘦適中。

登錄/註冊後可看大圖

招牌豉油王炸醬撈河 $48。第4間是由街邊小店做到入舖的前「龍記麵家」,即現時的「大隻佬麵家」。這裡的「撈河粉」是小店自創,炸醬頗甜,配肉絲及菇又幾夾。吃前記住要撈匀,豉油汁全部沉在碗底啊~(d)

登錄/註冊後可看大圖

河粉有點令人失望,細碎又太腍,糊成一團,浪費了炸醬。(d)

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
回覆 讚好 不讚 使用道具

A,B & D 都未試過!!! 多謝分享

Models 發表於 2017-10-7 17:09
講麵食,第一時間總是想到熱辣辣的湯麵。「撈麵」或「拌麵」是永遠的大配角,在menu上佔一個小角落 ——  ...

好啦!就等我一間一間去試過以上呢4種撈麵,
再話俾你知邊間最好食 ........  

我都想食碗乾撈

一陣去試下

回復 Models #2 的帖子

早餐,午餐,下午茶,晚餐,一日試哂

巧爽直牛腩

cegong 發表於 2017-10-8 10:18
好啦!就等我一間一間去試過以上呢4種撈麵,
再話俾你知邊間最好食 ........

拿督馬上坐私淫飞G過來叹

cityplus 發表於 2017-10-7 21:16
A,B & D 都未試過!!! 多謝分享

試下乃個 icon巧D

有晒地址,下次返去試下先

好美味的撈麵啊!還沒吃都已經流口水了啦!!

tarochan 發表於 2017-10-8 10:43

乃直咩捞面呀,乃上樓直啦

D 醬料真係好緊要, 睇到流口水

**** 該帖被屏蔽 ****

以後發帖唔可以放地址有廣告的性質!敬請主意第6條版規, 多謝合作!

http://141hongkong.com/thread-1094540-1-1.html

MANHER 發表於 2017-10-8 10:31
拿督馬上坐私淫飞G過來叹

想11月過去,要你請禾食  

tarochan 發表於 2017-10-8 10:43

唔可以有地址,已經屏蔽了!

講麵食,第一時間總是想到熱辣辣的湯麵。「撈麵」或「拌麵」是永遠的大配角,在menu上佔一個小角落 ——  ...

好似好正!

cegong 發表於 2017-10-8 11:37
唔可以有地址,已經屏蔽了!

我仲記得有黑布街,我識去

MANHER 發表於 2017-10-8 11:03
乃直咩捞面呀,乃上樓直啦

我成日去佐敦按腳,按完都會食碗麵先至走