大陸whatsapp同翻牆

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

而家好似在大陸whatsapp同翻牆都唔得了!
https://tw.news.yahoo.com/中國嚴控網路-翻牆軟體成海外旅遊伴手禮-050149889.html

廣東地區, 大慨9/23 之後就失效
回覆 讚好 不讚 使用道具

香港人的話, 問題唔太大, 而家有d台既中國日費數據漫遊亦唔太貴, 想再平d可以買香港中移動或香港聯通既中國漫遊數據 SIM (尤其去 SIM 卡檔買, 唔係去門市或7仔買)

但如果要用返中國號碼用返中國 SIM (而部電話又無雙卡雙待), 可以租 WiFi 蛋

而最終極就係在屋企裝返個有 VPN server 功能既 broadband router, 自備翻牆. 不過比較唔方便既係有朋友試過, iPhone 黎講, WhatsApp 連 push notification 都 block 左, 唔開 VPN 係連有 message 入都唔知...

乃想溝上海妹 ?  

馬後砲 發表於 2017-10-10 00:26
乃想溝上海妹 ?

上海工作好友多。

HKOXSEX 發表於 2017-10-10 05:19
上海工作好友多。

焗轉V7  !

回復 hellosnoppy #1 的帖子

改用微信可 以嗎

kamtaigan 發表於 2017-10-13 02:27
回復 hellosnoppy #1 的帖子

改用微信可 以嗎

可以, 還可以用微信支付, 滴滴叫車

最近一個月我在北京或上海,無論你是用wifi蛋或酒店Wi-Fi, 一律用唔到WhatsApp. 我試過用不同的VPN軟件,點知連VPN都廢埋。後來直接開手機的數據漫遊,才可以用WhatsApp, 今次真係好慘,希望十九大之後可以開番啦

吊伯特 發表於 2017-10-9 23:12
香港人的話, 問題唔太大, 而家有d台既中國日費數據漫遊亦唔太貴, 想再平d可以買香港中移動或香港聯通既中國 ...

香港買嘅中國數據漫遊咭,在大陸就可以上到WhatsApp ????  師兄你在「呢個月」有無真正係大陸試過?

Baritone 發表於 2017-10-14 22:37
香港買嘅中國數據漫遊咭,在大陸就可以上到WhatsApp ????  師兄你在「呢個月」有無真正係大陸試過?

當然是沒有, 因為我自己用開中國SIM, 好少用中國數據漫遊卡

一般黎講, 大牌子漫遊卡, 例如中國移動香港, 聯通香港, 3香港出既漫遊卡, 係用返香港個台既 APN, 亦即係d traffic 係經香港的 Internet gateway 出, 按照以往經驗, 中國網絡長城暫時唔管呢類 traffic. 而巴打都試到用返自己上台 plan 既數據漫遊得, 咁同台既外遊SIM一般都係同一設定, 技術上應該一樣.

至於會唔會因為19大真係特別超級敏感, 有特別處理方式, 咁就真係唔知道, 只能按常理推測. 咁當然, 中國又真的不能事事用常理去睇既...

Baritone 發表於 2017-10-14 20:55
最近一個月我在北京或上海,無論你是用wifi蛋或酒店Wi-Fi, 一律用唔到WhatsApp. 我試過用不同的VPN軟件,點 ...

WiFi 蛋都唔得就緊要d喎... 不過可能要睇邊間, 有d公司 WiFi 蛋聲明 "免翻牆", 我諗個分別就係有d中國外遊WiFi蛋入面其實係用緊中國SIM, 即係直接用中國台, 就 block 硬. 而聲明 "免翻牆" 既 WiFi 蛋就可能係用漫遊SIM, 唔係經中國 APN 出, 咁就無 block

巴打試到用數據漫遊都仲上到, 咁似乎暫時都未嚴到海外 APN traffic 都要過濾

我自己去中國時多數都係用中國SIM + 香港屋企 broadband router VPN 功能. 多數都無問題, 但都試過 "大時大節" (例如5月35日前後) 時駁到時駁唔到既情況

Baritone 發表於 2017-10-14 22:37

香港卡,如果用漫遊數據的,  就可以用到Whatsapp,
但會慢左少少, 語音通話就會 cut 綫。

回復 吊伯特 #12 的帖子
一般黎講, 大牌子漫遊卡, 例如中國移動香港, 聯通香港, 3香港出既漫遊卡, 係用返香港個台既 APN, 亦即係d traffic 係經香港的 Internet gateway 出, 按照以往經驗, 中國網絡長城暫時唔管呢類 traffic. 而巴打都試到用返自己上台 plan 既數據漫遊得, 咁同台既外遊SIM一般都係同一設定, 技術上應該一樣.

全中!  

例外是街邊貨,買著張 大陸data卡, 衰硬

回復 吊伯特 #13 的帖子
我自己去中國時多數都係用中國SIM + 香港屋企 broadband router VPN 功能. 多數都無問題, 但都試過 "大時大節" (例如5月35日前後) 時駁到時駁唔到既情況

呢樣未必係長城封鎖引起,
更似係多國人外遊, 用晒中港條trunk既bandwidth 多的

RE: 大陸whatsapp同翻牆

回復 馬後砲 #14 的帖子

我有friend用香港中移動咭,两星期前在大陸已開始被廢武功,上唔到WhatsApp !

吊伯特 發表於 2017-10-14 22:56
當然是沒有, 因為我自己用開中國SIM, 好少用中國數據漫遊卡

一般黎講, 大牌子漫遊卡, 例如中國移動香港,  ...

所以我問師兄最近有無喺大陸囉,因為朋友話我知一樣唔work了!

Baritone 發表於 2017-10-15 11:35
回復 馬後砲 #14 的帖子

我有friend用香港中移動咭,两星期前在大陸已開始被廢武功,上唔到WhatsApp !

我用聯通仲得 ( 前日在大陸)

定風波 發表於 2017-10-15 15:26
我用聯通仲得 ( 前日在大陸)

有個 friend, 用緊隻香港 roaming wifi 蛋. 重得