[手機資訊] 點 先 知 道 手 機 電 池 會 唔 會 爆 炸 ? (~^o^~)

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

最近台日港先後傳出懷欵手機電池膨脹事件,電池安全又引起大家關注。費清就搵負責檢驗電池嘅三星手機專家,瞭解吓手機電池保養。專家話電池膨脹原因好多,部分係因為用得太耐,電池裡面嘅電解質就會變氣體而膨脹。原廠電池有透氣孔都好啲,如果係雜牌設計冇咁好,膨脹咗仲繼續充電就有爆炸危險。

如果係可拆出嚟嘅電池,只要平放枱面,轉佢會輕易咁自轉,即係已經脹咗,要更換。如果係內置電池,佢話都可以攞返原廠換電,但唔好偷平去街外換,因為隨時破壞咗防水防塵保護就得不償失。佢話喺旺角商場見過有師傅維修電池時冒煙㖭。

佢話原廠電池可以充電500次至600次,係0%至100%為一次充電,例如用到50%就充到100%,只算係半次。佢提醒唔好等到0%才充電,經常係咁會縮短電池壽命,最好20%就要充電。

佢話手機電池通宵充電本身冇問題,因原廠充電裝置會喺滿電時自動停止充電,但如果用咗雜牌充電器、充電線等,滿電都唔識停就唔係咁好。佢教可以充電時摸吓充電線連接手機部分,如果發熱就唔好用,每隔幾個月最好用乾棉花棒清潔手機充電口。另外,唔好屏幕爆咗都繼續用,因為玻璃有可能插壞電池。

手氣好彩就冇事,如果就.....
回覆 讚好 不讚 使用道具

舊機早D換

宜家差不多一年換一機

只要平放枱面,轉佢會輕易咁自轉 這個測試舊電池方法好掂!!!

啵啵客 發表於 2017-10-11 09:32

炸穿褲襠,就和味了

啵啵客 發表於 2017-10-11 09:32

小則冇咗部機 大則燒咗間屋

最低限度check下舊電!

cityplus 發表於 2017-11-6 08:43
小則冇咗部機 大則燒咗間屋

無O錯

cityplus 發表於 2017-11-6 08:45
最低限度check下舊電!

微脹起,就有問題了