尋港九新界街坊平民或高級食府

火.. [複製鏈接]
10656 元錢 回覆本帖可獲得 888 元錢獎勵! 每人限 1 次
回覆 讚好 不讚 使用道具

granthill 發表於 2017-12-8 11:51
配米粉呀?
金候補比你~!

配米粉

又是小弟泊車開餐好介紹,
〈薈麵館〉
想去食布拉腸粉、即蒸燒賣、脆炸春卷,明爐燒叉燒,通通都是酒樓熟悉臉孔。
灣仔一間中餐廳,主打麵食,居然也供應自家製點心,每天人手新鮮包製,拉腸粉,燒叉燒。誠意十足,而且水準不俗,腸粉拉得皮薄,叉燒亦燒得軟嫩多汁。

cegong 發表於 2017-12-12 17:34
魔山兄又搞失踪

版主今早食完兩碗麵,就下次尼試吓。

chinatohk 發表於 2017-12-14 12:44
又是小弟泊車開餐好介紹,
〈薈麵館〉
想去食布拉腸粉、即蒸燒賣、脆炸春卷,明爐燒叉燒,通通都是酒樓熟悉 ...

禾鐘意叉燒  

多謝拿督版主欣賞,食在香港,
多D和家人來香港消費

小弟今天又來開檔。《尖沙咀》
立食壽司,在日本早已流行,香港也早有壽司店走這路綫,但質素卻很一般。最近尖沙咀新開了一間立食店「立鮨」,開業不久卻很有口碑。
百來呎小店雖然只有吧枱,但裝修雅致,還有棵「櫻花樹」做裝飾。壽司吧有師傅現點現做手握壽司,班底來自鮨森。想吃甚麼,壽司紙上剔剔剔,交給師傅就是。50款壽司,包羅萬有,三文魚、真鯛,還有高級壽司店才有的北海道活象拔蚌、珍寶牡丹蝦、地金目鯛等。

海鮮丼夠足料
不吃壽司,可選數款海鮮丼。壽司飯握得鬆緊剛好,粒粒分明,又有米香,以赤醋調味,酸香悠長。差不多每款壽司都有Topping,三文魚子壽司,撒了少許柚子粉,魚子以自家調的酸汁醃一晚,果皮清香平衡了海洋鹹鮮,零腥味。

chinatohk 發表於 2017-12-15 13:43
立食壽司,在日本早已流行,香港也早有壽司店走這路綫,但質素卻很一般。 ...

【企住食】嘅壽司店  

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

cegong 發表於 2017-12-15 22:07
【企住食】嘅壽司店

拿督版主有料到,有埋影片,証明好嘢

chinatohk 發表於 2017-12-15 22:35
拿督版主有料到,有埋影片,証明好嘢

樓主失踪咗幾日,你買了西瓜没  

cegong 發表於 2017-12-17 08:28

早晨拿督版主,我都想找他,幾日泊車費未比,
我自己都,要他给錢睇病。

chinatohk 發表於 2017-12-15 13:43
立食壽司,在日本早已流行,香港也早有壽司店走這路綫,但質素卻很一般。 ...

返到香港好少食日本菜

tarochan 發表於 2017-12-18 17:32
返到香港好少食日本菜

食中餐也好,等一等,我介绍平靚車仔麵。

今晚平平地介绍
深水埗誠意滿滿花膠車仔麵:

$12有2大舊花膠好養顏!補充骨膠原!
現在車仔麵食店成行成市,無論那一區都總有一間在附近,可是總給人一種不太乾淨食物隨便的感覺。今天介紹這一家小弟認為相當有誠意,裝修企理乾淨。食店位於深水埗福華街,港鐵D2出口,最特別食材係$12有2大舊花膠做配料,係女士必叫item,仲可以補充骨膠原!

最最最有誠意的是花膠,12蚊有2大塊,童叟無欺不是碎濕濕的碎片狀。炆得軟身但保持彈力,有淡淡的鮑汁味,吃得到骨膠原的感覺

腩汁湯底濃郁而不鎖喉,即使喜好濃味喝湯也不會太咸。日式溏心蛋火喉剛剛好,蛋黃還是半生熟的凍狀,色澤很美滷味入味。叉燒味道不錯,芝心獅子狗的芝士味略嫌太淡,味道都可以。

chinatohk 發表於 2017-12-18 17:41
今晚平平地介绍
深水埗誠意滿滿花膠車仔麵:

有時都會去深水埗揾野食

tarochan 發表於 2017-12-18 17:54
有時都會去深水埗揾野食

師兄食完晚餐未,下次來港我請你食上面,
你請我食下面。

cegong 發表於 2017-12-17 08:28

拿督版主食飯未,介紹你食平嘢。

chinatohk 發表於 2017-12-18 18:54
師兄食完晚餐未,下次來港我請你食上面,
你請我食下面。

成日都R著數

多謝tarochan師兄支持。
因為成個星期冇人幫親,好快摺,
山兄又唔知死去邊,張心比己,自己開檔啦。
師兄不要見怪。

宵夜最好,我在西九龍中心有好介紹。
最近呢間熱狗店新開張,以為淨係得普通熱狗你就大錯特錯啦,老闆係新加坡人,將新加坡正宗嘅辣椒炒蟹同黑椒炒蟹兩個味道同熱狗Crossover,老闆每日新鮮製作蟹肉醬汁,蟹肉分量超多,食落啖啖蟹肉!熱狗店同時仲賣大大粒新加坡白魚蛋,配埋老闆家傳咖喱汁,好好食!

熱狗店老闆是新加坡人,堅持每天製作蟹肉醬汁,有辣椒蟹和黑椒蟹兩種口味($30)

新加坡口味黑椒蟹熱狗,啖啖蟹肉又夠香

仲有新加坡白魚蛋配咖哩蟹醬!

討論

中400樓發表於 2018-1-14 09:21