[樓市分析及CCL] 永遠不會買樓的5種人

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

永遠不會買樓的5種人

我留意到身邊永遠唔會買樓既人, 不外乎呢5大類:

1) 終日重溫97/沙士/金融海嘯; 成日覺得樓市會爆
呢類人佔最多~ 佢地大部份人經歷97/沙士/金融海嘯時, 仲讀緊書~~嚴格黎講, 呢類想法多數係80後
反駁: 成日拎10年前、20年前既野黎講, 唔係放眼將來, 難怪做人只會原地踏步...
97/沙士/金融海嘯既時候, 政府買樓政策、銀行結餘、社會人口結構等, 同而家根本唔同, 點可能發生返以前一樣既大跌市?
97年既時候過度借貸, 銀行結餘比而家少, 人口得650萬左右;
20後的今天, 730萬人口(20年來樓卻沒有多建80萬伙), 銀行結餘多幾倍, 政策限制下難以過度借貸, 試問種種因素下, 2017年的香港點可能好似20年前咁樓市爆破?
即使再發生97/沙士/金融海嘯, 你認為你可以比別人更叻叻撈底嗎? 錯了. 當全世界PK既時候, 你一樣PK者...
公務員就凍薪, 私人公司就炒人/凍薪或者執笠... 你當時仲夠膽買樓嗎? 你唔怕買完樓之後忽然被公司炒嗎?
你又覺得當時銀行仲會唔會咁易借錢俾人買樓? 銀行借大拿拿幾百萬俾你, 人地做好晒風險管理, 如果經濟差, 銀行第一時間係保障自己先囉
再且, 而家地產商買地成本高, 建築成本高, 唔通發展商會做蝕本生意咩...你覺得地產商會平俾你呀?... 你諗下, 一個M記餐都比20年前貴, 樓價會變返20年前咩? 無可能囉

2) 只識睇報紙及上網接收資訊, 眼光淺窄, 對真實世界不了解
覺得買樓需要100萬, 香港冇咩人買得起樓, 得大陸人買得起
反駁: 報紙佬成日嘩眾取寵, 什麼15年不吃不喝先可以買樓既標題, 每3個月就出現一次咁, 為左HIT RATE
事實上買樓唔係一定要100萬或者15年不吃不喝
現在有9成按, 買400萬左右既樓, 如果唔洗點裝, 首期連雜費傢具, 70萬已經可以買到有凸
如果兩公婆, 一人有35萬儲蓄已經夠上車
同時, 香港好多人買得起樓, 不是大陸人買起
就算兩公婆各搵2, 3萬左右, 夾埋搵5萬多DD , 好多冇父幹都上到車...
大陸人買樓要俾重稅, 而願意俾重稅買樓既大陸人, 只會買貴的豪宅/一手樓
香港D樓唔存在"俾大陸人買晒"

3) 長期沒有拍拖的單身人士
首先我唔係攻擊人地單身,亦不是說所有單身既人永遠唔買樓
只係覺得, 單身人士同屋企人住, 已經有個地方, 佢地根本冇好大既住屋需求...
第二, 單身人士一個人儲錢上車好吃力.. 除非佢一個人搵5萬蚊以上者.. 否則, 從現實角度睇, 單身人士都知道上車無望
向呢個情況: "冇需求+只有一人儲錢力量", 單身人士的確唔會買樓
試下佢結婚又有小朋友, "有另一半一齊儲錢+需要搵個大D地方俾小朋友住", 佢地自然會想上車

4) 家人沒有置業或 身邊朋友/同事很少人置業
呢個唔洗多講... 身邊冇咩人講買樓, 咁自然唔會有咩影響

5) 一年360天都大叫反政府反地產霸權的人成日覺得政府冇壓低樓價令市民安居樂業,成日想移民覺得外國好D
成日覺得地產霸權, 覺得地產商PK, 所以唔會俾錢地產商賺

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-20 22:37