[PS4] ps4 刺客教條 起源 玩後個人感受

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

全新一集剌客教條 起源,全新面貌全新系統,當每集剌客教條所講述嘅年代一集比一集更接近現代時,我係好期待更接近現代的故事環境(如二戰年代),誰知相隔了一年沒有推出新作,再同大家見面嘅係回到最早公元前嘅埃及,剌客組織兄弟會嘅起源,遊戲畫面唔駛講一向係A級畫面,但遊戲系統全面修改,在戰鬥方面打法完全抄襲「DARK SOUL」,過去舊作嘅潛行係今集幾乎完全無用武之地,首先主角嘅鷹眼觀察(等於Batman嘅聲納系統),今次改為係一隻真正嘅鷹係上空有如無人機一樣咁幫主角視察環境,將敵方陣營掃描一次,但……係會有漏網之魚,而這漏網嘅敵人就係玩家潛行時常被容易發現嘅死穴(我曾經不下幾次潛行在草叢內,轉身就有個未掃描到嘅敵兵在身後……),既然今集潛行幾乎冇用,咁換來嘅就係硬橋硬馬嘅戰鬥,亦係今集非常強調的一點,有人覺得戰鬥夠激烈,刀刀斬得有力、入肉,但,咁係剌客咩?而家只係輪為咗一隻普通嘅羅馬鬥士遊戲,而唔係玩暗殺,如入無人之境嘅剌客教條,強調嘅戰鬥夠卓頭,但可惜並沒有令人驚喜嘅敵人,遊戲內boss級敵人少之又少,而且在level級數帶來嘅殺傷力差距非常大,例如主角同敵人level只差5級,但對方一刀可以斬你幾乎半條血,但如果雙方level同級,敵方就變成可以任你魚肉……
遊戲照舊一樣開放式世界任你去,有主線任務和海量嘅支線任務,但支線任務內容千編一律,來嚟來去就係去敵人陣營救邊個平民,或保護個平民由呢點去到該點,又或者擸殺動物首領等等,玩多咗就會覺得好悶,總括嚟講我呢個剌客教條嘅忠實fans,對今集係失望、不滿較多,玩到中段越覺沈悶,快快脆脆玩完主線任務就刪除咗遊戲玩第二隻了……
回復 williamman00 #1 的帖子

Nice graphics in the game~
回覆 讚好 不讚 使用道具

都係大型作品

我要成为顶级杀手。。

多謝matrix師兄,多謝版主Manher師兄!!

討論

我多謝你支持  發表於 2017-11-11 11:28

回復 fortunerfamily #4 的帖子

我集集都有玩,除咗法國大革命果集悶少少之外,但我重頂得順,今集我頂唔順了……

回復 williamman00 #5 的帖子

William兄應該已經打爆机了

回復 MANHER #7 的帖子

主線打曬,故事上算係爆咗機,但剩下海量、沒完沒了嘅支線任務,而且地圖我都未行曬,不過算了,真係悶……

多謝各位師兄支持

williamman00 發表於 2017-11-11 11:29
回復 fortunerfamily #4 的帖子

我集集都有玩,除咗法國大革命果集悶少少之外,但我重頂得順,今集我頂唔順了……

太刺激了?

MANHER 發表於 2017-11-11 11:31
咪得個講字,有無去玩呀

奶刚刚介绍我刚刚知道,哪有这么快啊。。

係就好,可惜唔係,遊戲內所謂嘅boss級敵人只係同普通兵打法冇分別,只係耐死啲咁解,覺得佢浪費咗個戰鬥系統……

回復 fortunerfamily #11 的帖子

係就好,可惜唔係,遊戲內所謂嘅boss級敵人只係同普通兵打法冇分別,只係耐死啲咁解,覺得佢浪費咗個戰鬥系統……

williamman00 發表於 2017-11-11 11:32
回復 MANHER #7 的帖子

主線打曬,故事上算係爆咗機,但剩下海量、沒完沒了嘅支線任務,而且地圖我都未行曬,不過算了,真係悶……

有大部攻略心得

williamman00 發表於 2017-11-11 11:36
回復 fortunerfamily #11 的帖子

😄 那也不失为一个好消磨时间的好游戏 👍

回復 MANHER #15 的帖子

剌客教條舊作,係需要玩家動一下組織能力去視察環境,佔據有利位置,花時間去(暗殺),今集嘅心得好簡單,見到敵人,level又接近同級……斬佢啦……

williamman00 發表於 2017-11-11 11:50
回復 MANHER #15 的帖子

剌客教條舊作,係需要玩家動一下組織能力去視察環境,佔據有利位置,花時間去(暗殺),今集嘅心得好簡單,見到敵人,level又接近同級……斬佢啦……

William兄臥虎藏龍! 10月27號出 咁快就打爆機 ! 勁!

等聞西兄送部機同碟我就玩!
呢種game好吸引~!

呢個系列好似無乜新元素,玩黎玩去差不多咁