[新聞時事] 李兆富入稟控葉劉誹謗

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

前保安局局長, 話自己比人恐嚇竟然唔報警, 而家比人告返轉頭, 哈哈...又要買定花生

新民黨主席兼行會成員葉劉淑儀,日前稱領展通過專欄作家李兆富對她出言恐嚇。李兆富昨入稟高等法院控告葉劉淑儀誹謗。他指葉劉言論影響自己名譽和心理,決心對簿公堂,「大不了按咗層樓(打官司)!」葉劉淑儀昨稱,當日言論都是真話,不會向對方道歉或收回言論,強調自己是感覺被恐嚇,警方已就事件展開刑事調查。
葉劉淑儀上周三在立法會公開向記者指,獅子山學會創辦人李兆富恐嚇她不要再批評領展,她指當時李兆富稱「叫葉劉唔好再搞喇喎,再搞會郁佢啲區議員喇」。筆名利世民的李兆富昨入稟法院控告葉劉誹謗,要求她停止再發表不符事實的言論,補償他本人的損失及向他道歉,葉劉需在14日內回覆李兆富的要求,或者向法庭應訊。
李兆富接受查詢時稱,葉劉指控他恐嚇後,自己名字在上周三成為Google搜尋關鍵字,涉及的網上帖文保守估計有幾千個,名譽損失是明顯和實在,有道冤氣無辦法宣洩,上周四晚決定找誹謗案律師,循法律途徑尋求公義,「我就預咗按層樓同佢玩啦!」被問到財力是否足以支撐訟費,他反問:「如果你咁講,你就基本上話法律面前窮人含忍啦。」

葉劉:點解要向佢道歉

李兆富與領展劃清關係,兩次稱現在和未來都不會與領展有任何關係,包括商業合作,「如果係關於領展嘅話就告此一段落」。
葉劉淑儀昨稱不擔心被告,會聘請律師辯護,「我一啲都唔擔心,我講嘅冚唪都係真話,如果佢採取法律行動,我一樣可以採取法律行動辯護嘅箒」。有記者問葉劉會否收回言論,她反問記者:「點解我要向佢道歉箒?我點解要收番?我講嘅係真話。」她又指據了解警方正就案件正式立案進行刑事調查。大律師陸偉雄指,一般誹謗案的被告有抗辯理由,包括言論是否有理可據、公允評論等,而審訊排期需時,一般以年為單位。

垃圾会班垃圾認真垃圾, 根本係無所事事, 一事無成, 香港人無瓜瓜重金養班咁既廢柴, 真係要多得事头婆唔小.
回覆 讚好 不讚 使用道具

呢次掃把頭仲唔捉蟲!

幾好... 去到法庭, 兩方說法有齊
誰是誰非更易讓大家看清

李兆富好多時間嗎?

kinsoncc 發表於 2017-12-14 01:06
李兆富本來係幫緊領匯做野,比葉劉搞一搞,領匯要同佢劃清界線,斷左條米路,梗要咬番葉劉啦

我睇又未必係斷左條米路
民事案件花費不輕
正常係唔會有人主動去打

重點係有幾多零花錢去花
零花錢又從何而來 ?!

說不定未上堂已經和解
也說不定會花一千幾佰萬去買個判決

所以真係要買大包大包花生等睇結果

真係無聊😅

hamsuplow 發表於 2017-12-13 20:10
呢次掃把頭仲唔捉蟲!

捉蟲入老gap!

kinsoncc 發表於 2017-12-14 01:06
李兆富本來係幫緊領匯做野,比葉劉搞一搞,領匯要同佢劃清界線,斷左條米路,梗要咬番葉劉啦

I see.  Thanks for the analysis.