[PS4] 舊game分享:Metal gear solid v

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

嗱,隻game兩年幾前,但MANHER師兄上次話冇問題,咁我即本膽粗粗講吓,不喜勿插,去揾條女插好了,哈哈…(圖片都係網圖,只有幾張關卡評級係我自己的)
  Metal gear solid V,小島秀夫開發了7年都仍然只係半成品的一隻遊戲,其實系統上各方面已好完整,只係主線故事50個關裡面有四成係未做出嚟,即是有十幾關係用重複前面出現過嘅關,但加強咗難度比玩家,砌夠50關,主要原因係konami不能再接受遊戲無限期開發下去,定下2015年9月遊戲必須推出,而遊戲接近推出期間,爆出小島禿秀夫被konami辭退消息,所以呢隻遊戲推出後也沒有任何在遊戲上補完的DLC,有的就只有網戰的更新,意義不大……
  但呢隻開發7年嘅半成品仍然係ps4上的神作,亦係我呢啲metal gear死忠fans玩過遊戲性最強嘅metal gear,操作快速利落,自由度十分大,要什麼方法、怎樣過關全由自己話事,你可以殺過去,可以靜靜地如入無人之境地過關,一切一切全由玩家自己,不過開發者本意並非見人就殺,呢個亦並非遊戲裡面嘅精神,所以在多年前嘅舊作品內已加入了「老笠」敵方士兵用氣球送走,然後加入自己陣營,令自己組織各部門級數增高,開發出更強更先進武器或更有效率地對主角作出支援,從而想玩家唔好用「殺」過關……
  今集特別多了過去從未有個嘅新意,就係同伴,同伴有四個,首先係馬,馬能夠跑上高低不平嘅山路,從而走到捷徑可以比車更快跑到要到嘅目的地,而且可以避開一些士兵鎮守嘅驛站,第二係狗,狗係四個同伴內最強,首先佢可以幫你發現到一百米以內嘅敵人位置,要救嘅戰俘位置,全部在畫面上顯示所有位置,而且隨住遊戲進度可幫佢開發不同裝備,令到狗可以在潛行上幫上極大嘅忙,第三個係女主角狙擊手Quiet,擁有超越人類能力,行動好快,狙擊百發百中,由其開發到有滅聲器嘅麻醉狙擊鎗和大殺傷力狙擊鎗後,簡直係超級好幫手,但有時你想佢行東佢就行西(不過可以叫佢去特定位置),想佢打呢個佢就打咗另一個,好多時真係吹到啤一氣,有種現實社會我地男人對住女性果種相處嘅特性係度,我呢樣係開法者特意在遊戲上加上嘅特質,而且在故事上發展Quiet同主角snake係有情在裡面,但又不表面化,劇情發展最後Quiet被迫要離開,我打咗呢隻hame六次,有四次係跟除遊戲發展比佢離開,每次都有點情緒低落……第四個係機械人迷你metal gear步行機甲,主角帶住佢行動可以全程坐上機甲行走,機甲亦可以配備不同武器,但我常常都只係用上面三個同伴,由其Quiet,佢未離開前都一直帶在身邊同行,好正常,更係帶條女㗎嘛……哈哈…
  關卡唔逐一講了,因為半成品關係所以略嚴地圖面積不足,而且有分主線故事任務和衆多支線任務,所以好多時同一個地點去完又去,去完又去,會覺得非常重複,開發武器衆多,打一兩次係用唔曬,我打第六次都重有一啲武器原來之前五次都未用過,主角snake嘅左手義肢都好多唔同功能,包括居然可以好似鐵甲萬能俠嘅鐵甲飛拳咁射出,又可以將30米遠嘅敵人一抽抽到自己身前,總之呢隻遊戲內容之豐富不旺開發七年,昨日才將主線故事內其中37個關完成S評級,攞到型爆嘅雷電造型套裝,37個關要攞S評級雖然未至於話好地獄,但都足夠死去活來,之前打嘅五次裡面我都沒有去攞呢套套裝嘅決心,嚟到完成第六次終於把心一橫攞咗,咁辛苦攞到,所以我應該唔會又刪除記錄又從新打第七次了……要打出S評級,只有一字記之曰:「快」,用最短時間完成該任務,任務以外嘅嘢完全可以唔做,例如任務要你炸果三架坦克就炸果三架,旁邊有人要順便救嘅都可以唔救,又例如任務要你「老笠」敵人嘅重要人員,如你之前已玩過又知佢係邊,咁任務開始就直跑去老笠佢,前面嘅無謂情節可以不理,就算潛行被發現都唔緊要,總之要……快!!!
  對metal hear、對呢隻geme我要講嘅話真係可以唔完唔盡,不過已經好長編、好長氣了,而且都寫咗成朝,我知內容上我講嘅仍有好多不足,對呢隻舊game同我一樣咁鍾愛嘅師兄,不妨大家交流下……
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......
确实是个好游戏。。
回覆 讚好 不讚 使用道具

好多舊Game好好玩

回復 gcqb ##3 的帖子

的確近年精彩欠逢……

寫得非常好的一篇心得

回復 MANHER ##5 的帖子

多謝MANHER師兄讚賞……

用咗7年半開發,而且祇是半成品,嘔心瀝血傑作喎,可惜我未玩過 。

回復 williamman00 ##1 的帖子

師兄好有心機寫啊,一定好喜歡玩游戲啊...

師兄巧有心機

回復 williamman00 ##1 的帖子

應該是巧巧玩的遊戲

呢集GAME剛出果時己經想玩 但冇買 近排PS會員可以免費下載就立即下載左 等有時間就玩下

戰爭遊戲啱我玩
想當年玩rainbow six 好瘋狂

力王ER 發表於 2017-12-15 17:12
戰爭遊戲啱我玩
想當年玩rainbow six 好瘋狂

甘rainbow six有無心得分享下

回復 a.a哥 ##11 的帖子

師兄要玩,佢唔同果啲第一身射擊果類鳩衝遊戲,呢隻metal gear真心正……

回復 力王ER ##12 的帖子

同是戰爭背景但形式有唔同,師兄得閒分吓rainbow six

很多舊game才是經典

呢隻GAME係真心正 但後期要開發更強武裝就要課金買地方整新前線基地

以前的遊戲多用心啊

現在糞game一大堆

要麼就是坑錢

要麼就是坑爹...

非常好玩既一隻game

小島秀夫王牌遊戲