[新聞時事] 朱經緯襲擊致造成身體傷害罪成 還押"臭格"過它的生日及聖誕!

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

退休警司朱經緯「佔領行動」期間,襲擊途人鄭仲恆,被判襲擊致造成身體傷害罪成立,下星期五判刑,朱經緯交由懲教署看管。 朱經緯到東區裁判法院聽裁決,他被控2014年11月26日,在旺角彌敦道用警棍襲擊途人鄭仲恆。他早前否認控罪。 主任裁判官錢禮裁決時指,庭上多次播放案發時片段,見到朱經緯揮打動作,而鄭仲恆並無作出任何敵意行為,令被告有需要向他揮警棍。鄭仲恆事隔兩日才去求醫,不影響他作供可信性。

Source : TVB News
有請小凤姐!
回覆 讚好 不讚 使用道具

放心!向太會幫你!

當日打得爽,今日入監房!

F1D1S1 發表於 2017-12-18 22:09
當日打得爽,今日入監房!

呢個人渣,要成三年先至伏法,嗰啲包庇佢嘅人統統都應該受到法律制裁。

【#朱經緯罪成 誰不尊重法治?】

朱被還押前,有記者問他「會否向事主道歉」,隨即惹來朱的親友起哄,男親友更大叫「咩對唔住呀,打X多佢幾下添呀」。

撐警大聯盟在囚車出入口大叫口號,朱經緯的支持者要求「趕走晒啲外籍法官、律師」,反對洋人治港。惟朱經緯的代表律師 Peter Pannu 亦是外籍律師。

F1D1S1 發表於 2017-12-18 22:15
【#朱經緯罪成 誰不尊重法治?】

朱被還押前,有記者問他「會否向事主道歉」,隨即惹來朱的親友起哄,男親 ...

呢班撚樣嘅意思即係話,如果唐人法官就會判佢無罪?咁即係X返自己中國人。

入册退休, 天有眼, 善哉, 善哉.

期待黑獄斷腸歌2.0

呢个故事告诉我地!香港的法官随心所欲,法律!?狗屁!民主?难怪民主派死都要占领港大法律系!

有片有真相,還想諸多狡辯。
判決是還無理被打途人公道。

大家今年聖誕節想去邊度玩,食乜好野,甚至有冇打算幫朋友做生日?

...到時記得諗下某人搞到自己要大時大節在監倉幾淒慘,包保大家會玩得更開心~

artlo 發表於 2017-12-18 23:02
入册退休, 天有眼, 善哉, 善哉.

最好就判耐啲,等佢有長俸都無機會享受~

cltao 發表於 2017-12-19 00:07
呢个故事告诉我地!香港的法官随心所欲,法律!?狗屁!民主?难怪民主派死都要占领港大法律系!

香港的法官随心所欲?大陸嗰啲就係!

你個腦有病!佢可以上訴的,如果佢認為判決不公!

朱經緯随心所欲隨街打人就係人人睇到的事實!

amuro 發表於 2017-12-19 02:05
大家今年聖誕節想去邊度玩,食乜好野,甚至有冇打算幫朋友做生日?

...到時記得諗下某人搞到自己要大時大節在監倉幾淒慘,包保大家會玩得更開心~

師兄!講得好!我最睇唔順眼有啲人恃住鼻屎咁多嘅權力作威作福!

cltao 發表於 2017-12-19 00:07

特衰政府自己都帶頭破壞基本法,仲好意思叫市民守法?

無賴階級專政 發表於 2017-12-19 07:35
香港的法官随心所欲?大陸嗰啲就係!

你個腦有病!佢可以上訴的,如果佢認為判決不公!

條片影晒佢拿碌棍隨意打人,同七警一樣,根本冇得抵賴

kinsoncc 發表於 2017-12-19 07:42
條片影晒佢拿碌棍隨意打人,同七警一樣,根本冇得抵賴

呢啲人慣咗崇拜權威,佢哋不是睇別人的行為而評論,而是看別人是什麼身份,如果你沒有地位,那你明明是為公義為人民發聲,他都會叫你收口,反之如果你係有公權力,佢就認為你講乜都啱。

如果咁都可以脫罪, 就真係令人懷疑基本法治仲存唔存在