[性病閒談] 尻痕,你會用什麼藥?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

之前細佬經常痕癢,包皮內間中出現很多白色污垢,有臭味的。
查過資料是叫「龜頭包皮炎」,唔理佢是會引起癌症;扑野亦會搞到女方尿道炎甚至卵巢癌。

本來是可以用「高锰酸钾」(灰氧錳)清洗的。
不過藥房已經唔俾賣此物(聽說是擔心此物用來制毒品)

去年,問了個老人家,他介紹我用「尼克舒到」 Nixoderm,查兩三次就會好。
結果買來試下,廿五蚊,唔係貴。

果然,很有成效!

查時,會覺得有點冰涼,但不會痛。
不要查太厚,薄薄一層就可以(查太多會甩皮的)。

兩三日就康復了,一直都無再出現包皮垢,亦無尻痕。

我諗男女都用得,有時見D女好多白帶,可以介紹佢試下。
(水陽酸過敏就唔用得)
在那裡買?
回覆 讚好 不讚 使用道具

人人可改名 發表於 2018-1-16 23:36
普通藥房都有。呢隻藥美國出的,好似雙飛人咁,賣咗幾十年。

教我買果個老人家,佢六十幾年前曾經試過春袋生油滋,痕到佢出晒水,爛咗成個月都唔好,
之後用咗呢隻藥好返; 之後佢任何皮膚問題,一㾗就查,即刻止,好過無比膏、看膚堅等;
如果有傷口,查咗係會拿拿地,但能接受,不會太痛,可以殺菌消炎,又會加快埋口;所以好多女仔用來當做暗瘡膏,以前我細蚊仔時唔識,生暗瘡只懂用快治,其實又貴又無效。

此藥主要成分:
苯甲酸 = 殺菌,包括真菌(所以查在灰甲、香港腳都有些功效,但不太強;查汗斑汗癬就效果明顯)
水楊酸 = 效果跟亞士匹靈差不多,有消炎殺菌作用、亦去死皮、加快皮膚生長,特別對瘡仔有效 (不包括痣瘡)
鈦白粉 = 結合陽光可殺菌消毒
硫磺水 = 殺真菌、防止真菌、去死皮 (過量使用可能會導致皮膚過敏、紅疹 / 勿接觸眼睛)
薄荷醇 = 止痕、輕微止痛
幾種野加埋,殺到大部分的細菌了。

我都痕左好內,唔知點樣引起,我係同老婆博完野之後兩日發現條能有死皮,以前無,但條能唔臭,有事包皮內測好似腫咁,我之前有開到d藥膏,搽左就無甩皮,但條鳩有時仲係會痕……唔知係咪我老婆野到d乜病……

hkhin668 發表於 2018-1-17 13:43
我都痕左好內,唔知點樣引起,我係同老婆博完野之後兩日發現條能有死皮,以前無,但條能唔臭,有事包皮內測好似腫咁,我之前有開到d藥膏,搽左就無甩皮,但條鳩有時仲係會痕……唔知係咪我老婆野到d乜病……

其實好似生頭皮咁,自自然然會生的,若積積埋埋仲會變硬塊,令尻肉紅腫。
尤其是無割包皮的,每天要刻意翻開包皮清洗。

若果用手打飛機打得耐會手痕的話,應該已受到細菌感染,不妨試下查呢隻藥,應該止到痕。

回復 人人可改名 ##6 的帖子

搽落條能度好乸係咪唔岩搽?

回復 hkhin668 ##7 的帖子

我都系呢個post見到呢個藥膏,我以為系搽左會涼快點知系乸,以為唔岩用,到夜晚沖涼洗既時候有啲脫皮既乸痛,跟住停左無用,隔左日已經完全好返,之前為左包皮炎睇左幾舊水醫生,隔幾個月出返,之後一直無睇醫生,因為醫藥費太貴,上個月尾買黎搽2日就好返晒,藥房買30蚊!800蚊專科睇唔好仲要食藥丸,依家30蚊搞掂,仲無異味!堅系勁,又可以防暗瘡,不過唔好搽太多,脫皮好乸痛!

正!多謝Ching分享!
我都買盒傍身先

小弟正春袋痕, 可以試下得唔得先

好介紹

多谢分享

人人可改名 發表於 2018-1-16 11:06
之前細佬經常痕癢,包皮內間中出現很多白色污垢,有臭味的。
查過資料是叫「龜頭包皮炎」,唔理佢是會引起 ...

佢個包裝好難開

回復 人人可改名 ##1 的帖子

nice share ching

多謝 C Hing 好介紹。
好用,有效

女人都啱用嗎?

長知識了。