[賽後報告] 越南三天之旅,1月5-7日,第一次出報告,比較長篇(修改篇)

師兄report 好中肯, 未去過hcm 絕對值得參考 !

hkd 唱越南盾 :
可以去檳城市場金鋪 hkd 1= vnd 2900

回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 acchan恒 ##1 的帖子

very nice report, thank you very much

多謝分享

Thanks for sharing!

acchan恒 發表於 2018-1-18 00:03
越南胡志明市

這次是同朋友們第一次一起衝出香港到越南胡志明搵食。因聽左好多關於越南的好玩事宜: 靚女 ...

你是傻仔嗎? 咁樣玩法

queen bee 是可以選女的只要你入去同佢地講, 重有 120萬係包屌西的, 你個 friend 被騙了.

sunflower 個厠所不用收費的, 米傻, 要你錢叫個爸爸san 出來小七佢.  

還有, vd 呢類場就係比你呢班七頭玩貴晒, 入去打個飛機比成5舊水?  班女越做越寸越收越貴服務越來越求鳩其你又知唔知?

1127 三千幾銀都話值,  祝你地好運繼續比人當水魚劏 ~

ps: 500 元一晚的酒店是很貴鳥知道嗎傻仔 !!  我們都住200左右的已經很爽玩到超級high

tai-r 發表於 2018-1-18 22:52
師兄report 好中肯, 未去過hcm 絕對值得參考 !

hkd 唱越南盾 :

邊個跟佢玩邊個死

Thanks for your report

跟導遊就是這樣
會變水魚......
做越南的導遊很多不老實

回復 acchan恒 ##1 的帖子

Thx for sharing

回復 游下游下 ##25 的帖子

師兄,唔好咁燥。
我地第一次去。加上依張貼係俾各位師兄弟參考。
我地做左水魚,都唔想大家同我地一樣。
有交流先可以玩得精。
Bee queen 收我地$130萬盾, 唔俾我朋友𨳒。我地都無辦法。
Sunflower 洗手間係唔洗錢。 但他們小弟會係頸呼熱毛巾和按幾下。 小費俾唔俾個人選擇
之餘1127係貴, 但店又唔係我開, 喝完玩完張單有到,點呀,唔俾。。。但比老蘭私竇無聊服務和囡囡都好
都係個句大家多交流,可以玩得平d玩心d

acchan恒 發表於 2018-1-19 17:16

師兄,唔好咁燥。

一睇就知你地出發前無睇越王同其他C兄report 做足功課先啦.

好心你班靚仔唔好成日攞香港人消費心態去第三世界國家玩, 香港消費水平在全球什麼位置你知道嗎?  邊有攞黎比較架 ?!  

越南係一個好能窮既國家來架, 本來消費就應該很低, 就係比你地班友成日覺得好能平係咁比 tips ,人地特登收貴你做左傻仔都重以為著數左呀, 攪貴晒呀~ 重要班佬細同女女越來越臭寸 ~

所以我都係咁同越王講, 有你地係度, 好快唔使去胡志明玩,

有得玩好玩啦各位 !!   

游下游下 發表於 2018-1-19 18:31
一睇就知你地出發前無睇越王同其他C兄report 做足功課先啦.

好心你班靚仔唔好成日攞香港人消費心態去第 ...

師兄,
新手上路係咁上下, 曾幾何時自己第一次去,雖然做曬事前功課,自己又知價,但真正落場言語又不通, 點都比人mark 貴左, 同埋比 d 越南妹知你第一次黎, 又唔會返頭, 點會交足功課,呢d其實都唔怪得樓主, 反正佢所提及既地方我地都唔會再去, 但對第一次去hcm 師兄, 講點都要交下學費當見識下都值得, 反正又唔係黑店 !

tai-r 發表於 2018-1-19 22:45
師兄,
新手上路係咁上下, 曾幾何時自己第一次去,雖然做曬事前功課,自己又知價,但真正落場言語又不通, 點 ...

Agree.. 新手必然要多交學費。一個地方經濟發展下去自然物價上漲。以前的大陸泰國都是這樣。自由市場係通過供求來定價,大把台灣韓國人捨得比錢,唔捨得比嘎少選擇也無可奈何。

Thanks for sharing

回復 edmondcu ##2 的帖子

thank you ching report, I will go hochominh next week for 5 days

行程感覺很豐富

多谢分享!十分详细

acchan恒 發表於 2018-1-19 17:16

師兄,唔好咁燥。

的確第一次去,係要交吓學費,揾到平靚正係人都想,但唔係成日咁有雞運,我都試過好多次,而且言語不通,不熟本地行情,好難玩,我自己都係覺得俾得順氣,玩得開心就OK 啦,揾到不靚正係一個BONUS,抄囡囡牌下次返食。
講真....我十年前去,都覺得一路俾人玩貴晒,我個人喜歡快快手手,唔會好似架仔咁放咗工仲玩初戀FEEL,慢慢煲,喺個KTV/酒吧度慢慢温囡。
事關韓國仔日本仔都好肯使錢,人地喺嗰邊做嘢,公司人工又高,又有娛樂開銷報公數,我地短期遊客同佢地係冇得比。有啲日,韓 CLUB/KTV 以前都係招呼自己人,但係而家多數都歡迎其他國籍,一Q都係$100US

大家多交流,齊齊食吓好嘢,唔使太介懷人地點睇,多謝你用心0既報告

師兄你個報告好清楚,可以記低下次去試下XD

資訊全面~下次我去既時候既時候可以睇住CHING份報告出發了