[唱K-GF] 香港夜遊閒聊 2017-18

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

我喜歡寫「有故事性」的報告。
風格上,我係會盡量描寫夜場的風情和人性;讓未去過的人,可以更了解「喺夜場玩係咩一回事」、同埋「箇中的百般感受」。

以前在寰宇版,我發表過「日本夜遊趣談」和「東京夜遊雜談」。
今次喺香港版,都會試吓寫番篇「閒聊」。

所謂閒聊,就係寫吓近況,抒發吓感受而已;
並非要教大家玩香港,又或者係寫咩攻略。
講真,喺香港我都唔係成日玩,我玩東京既次數可能仲多…。
所以教人玩香港…,未論到我啦!

有關出報告

前排出咗好多報告,係因為隔咗成年半冇寫,都積埋好多料;
加上當時出現了一個新主場、和嘗試緊重返另外兩個舊主場,所以題材就比較豐富。

現在正值冬天,一般係會比較少出動,所以都冇咩報告。
而且香港地玩、多數係有既定的流程和公式 (正所謂:「都係果啲啦」),如果冇咩特別嘢,都唔會特意去寫了。

又或者,等玩多幾次,積埋多啲料先寫都未遲。(如有料的話)

````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

2017的總結

舊年,我去咗東京5次。
5 次內玩過既嘢,會係多過香港的全年加埋!!
因為我鍾意既「情趣」嘢,日本實在太~多了。

但喺香港,傳統玩法都係開大。
呢一瓣,我除咗年輕出道時沉迷過一排,之後主打都係玩FEEL。

特別係現在年紀大、機器壞,就更加冇興趣去馬。
所以馬檻、指壓、K壓、一仔等,都唔會去。(年輕時當然大部份都有玩啦)
而且香港場勁多C9中女,作為靚妹控的我,就比較難搵女嘞。

有關神秘房

神秘房即係「非公開」的馬檻,要靠熟人介紹,係「平價-七日鮮」的集中地。
客人當中有好多係「三行佬」,做地盤、運輸、裝修果啲。
如果你的生活圈有呢類朋友,就有多啲機會搵到人介紹。

17年,就係因為戰友-「賤友」的大力推介,我就去咗呢兩間神秘房。
(以下的場名,皆會以「假名」代替)

C9天地
主打師奶,但好間唔中都有後生啲既,收費係三百大元。
地方骨子,主持親切,俾我不錯的印象。
(但賤友批評間嘢女唔惦,食用率係極低)

少女工房
其實係半師奶、半靚妹場,收費承惠二百八十大元(不設找贖)。
地方似垃圾崗,囡囡較冷漠,現場亦冇主持人招呼。
(但呢度係賤友主場,佢話個場接受咗佢建議,改善咗衛生環境喎。好像是…換咗張爛床褥吧)

神秘房係會把每星期新到的囡囡照片,send 到客人手機。
成日收相睇既我,覺得間中都有好嘢(特別係少女工房)。

雖然有打算再玩,但其實,兩個場一直都冇再去。
好明顯,本人係對「快餐式的開大」沒有太感興趣。

年輕時,曾經有好有衝動,試過好急色咁去洗樓。
現在,老人家已經冇咗呢團火了。

關於澳門

2017年沒有去過澳門。16年就玩過兩次水療。
幾十條女的選妃我都覺得幾過癮。
但上到房,基本上我冇乜性趣,都係草草了事。
反而我幾鍾意其他配套項目:波枕按頭、深入鬆腿、大脾筋、貴妃浴、靚女侍浴、性感遊戲、團吹等…;呢啲情趣花臣嘢我至最鍾意,玩呢啲細佬先會好好反應。

香港樓上SPA

17年只去過一次。灣仔區。
為了遷就賤友時間,玩了早段,根本就冇女揀。
傳聞的陀地靚妹亦未見過。
不過臨走時就見到件激索大波北姑。
索既程度,普通NC應該唔會有。
我估佢係屬「私人會所」既級數。

本來想從廣告中揀番個正斗場去試,但剛剛從別處睇到report,話會有好多大伏
咁我都係睇定啲,先從坊間參考些「非商業性報告」,才再作打算。

有關北上

大6 NC 已經冇玩七年,應該唔會再去。

現在間唔中會陪賤友北上揼邪骨,但越去越少。
無他,賤友次次去都溝到女,唔止俾女私約、CALL爆機、仲玩到翻雲覆雨。
而我,就鑊鑊都零服務。
見到賤友每次都咁HAPPY真係不是味兒。

我發覺,我已經同上面啲北北溝通唔到。
唔係為咗同賤友聚吓,我真係唔會上去。

香港桑拿

去開既場只有一間,係位於港島東既正骨大場。

好處
高級,就腳,舒適,職員有禮同好服務。

壞處
貴。
囡囡骨技雖然OK,但和大陸的仍有一段距離。
增值服務:多數有(需加錢)。但玩得唔放、亦冇高超手法,所以有少少悶。

因為貴得嚟唔算吸引,只會好間唔中才去一次。

```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

我的 香港NC

有玩開的,都會明白香港NC的整體質素同服務係有幾「高」。
依家年紀大,心血少、唔襟嚇、又唔襟激,所以都唔敢動輒試場了。
所以,現在玩開的主場,就只有老尖-半會所、和旺角四樓。

香港NC難玩之處

香港只是彈丸之地,而且經濟和就業率偏強,無可能像日本、有無數靚妹仔出嚟撈。
在長期缺女的情況下,你去細場就會成日出現「打怪獸」、或囡囡「無家教」的情況。

所以,要玩就玩龍頭大場,會比較有保證。
但信譽好的龍頭場並不多,於是乎,好多人的主場都只會係旺角四樓。

可是,入到龍頭場,也不是快樂的保證。
香港地玩,既講運、又要講關係(要有大班肯照你)。
況且,靚女亦有權揀客,也有自己的脾氣;
很多時,新來的單客都係冇運行。
所以,敗興而回的人還是有不少的。

咁去尖沙咀又點?
且看看我2017年的遭遇。

金馬倫道A場。好過一排,但之後…
好服務的囡囡,相頭仲一般過旺角啲女。
Sharp啲、好樣啲的,往往就比較COOL,甚至唔俾惦。

山林道三樓。兩年前好玩過一排,但現在…
囡囡黐身但話不投機。
囡囡可愛,但只容許「最低尺度」的普通渣波。

收成千一蚊個鐘,但其貴價與好玩度、根本係完全不成正比。

相信呢度也有不少人,都有「俾貴價去尖沙咀、但玩得麻麻」既體驗。

駛多多錢都搭救唔到!
就係香港NC最難玩之處。

我好彩,呢期仲有半會所,最近兩次都好好玩,老尖場中亦唔算最貴。
但呢個係暗場,生客根本玩唔到。 況且得果幾間房,亦無可能亂放街外人入去。

旺角四樓與我

-        我喺四樓衰咗好多年。但隨著我不肯放棄、不斷磨合,終於漸入佳境
-        四樓係我唯一肯坐扒和玩微扒的地方,因為我「要玩到四樓」既執念係好大

除非趕時間、或心情唔好,否則我好少截熟媽咪啲女。

雖然熟媽咪以前好廢,但我睇得出佢有真心盡力幫我。
而多年來我對她的忠心支持,似乎…終於修成正果了。

以前

媽咪:「啲靚妹唔肯坐單客架。扒我又唔想俾你,咁北姑你啱唔啱吖?」

現在

媽咪:「有件新到既十八歲,我可以預先留定俾你。你坐既話,明晚佢一返嚟我即刻call 你。」

旺角四樓之日常 VS 半會所之最強

旺角收費平,係hea 時間既好地方,適合慢慢玩、慢慢磨、慢慢調情…。
有咁多個「慢慢」…
係因為,我覺得旺角靚妹都係比較慢熱,要花少少時間去氹。
所以,當時間唔太充裕,又或者「有壓力、需要即刻有人氹我」,咁四樓,就未必幫到我喇。

至於尖咀半會所,收費較貴,囡囡人工自然高,
雖然唔係條條女好服務,但A媽話,晚舞去,多數有好嘢喎。

所謂好嘢,即係…

1.  靚妹或後生女,相頭OK或有少許氣質。
2.        談話應對極好,一進來就同我玩「一見如故」。在氣氛瞬間炒慶下,我亦可以放心即時抽水。(呢類女旺角真係冇乜)
3.        唔駛溝太多,亦唔駛煲咁耐,都能夠任渣、咀咀、大車或有其他服務。(最快半分鐘就嚟得)
4.        我玩到既尺度,一定會比旺角大
5.        因為囡囡人工高,極少會收小費

純粹從「有嘢玩」既角度看:
如果果期係好玩既,我喺半會所真係會比旺角「多好多嘢玩」,同埋玩起上嚟亦會「順」好多。

四樓最強相頭 VS 半會所超級美女

呢part 剩係針對最靚果批「超絕美少女」嚟講。

相信大家都應該喺四樓走廊見過佢批美少女吧。
有眼我哋睇,
四樓既索女,應該係業界中的數一數二了。
尖沙咀既一般場,根本無法同佢哋比較!

之不過…又但係…!
呢批最強美少女,並非個個客都可以坐,特別係生面口既單客!
就算有得坐,佢哋都唔會黐身,或隨便俾惦。
所以,對很多人來說,「有,係等於冇」。
就算啲女更靚,都唔關佢哋事。

咁我既情況又點?

講到四樓既美少女,以前梗無我份啦!

但現在…睇番依家既趨勢…

如果條女係熟媽咪既手下,而又屬於「控制得到」果批,咁我都有機會坐!
美少女A係其中既例子。
以佢既級數和今日既地位,佢係連一個生客都唔駛坐。
每日返工都係by 熟客appointment only. 即係話,一般人坐到佢既機會係零!
但囡囡同熟媽咪關係密切,所以,如果我搵熟媽咪搭路,理論上、我都可以再坐到美少女A的。(佢係極極極~罕有的超nice 美少女,坐單客絕對冇問題)

所以話,香港地玩NC,良好人脈關係真係好重要。

咁半會所最強相頭果班又點?

好間唔中,A媽係會突然彈件好sharp,又或者係靚過明星既超級美少女入嚟。但通常呢班女都好COOL,唔係好溝通到,我會好快截佢哋檯。

我會鍾意坐番「冇咁sharp」,但好服務果批可愛靚妹囉。

結論

四樓
美少女多、亦係最靚。
我亦應該可以靠熟媽咪關係,「猛車邊」坐到一件半件。
而熟媽咪帶得入嚟既,我亦多數溝通到。

半會所
最靚果批,就算靚過明星、靚到爆鏡,我都可以隨便坐。
但佢哋九成完全無服務,又唔多出聲,所以坐到都冇用。

有關私人會所

其實我並無去過真正的私人會所。

我講既半會所,其實只係「不接生客」的暗場一間,並非什麼私人會所。
沒有call 街外女,沒有囡囡一字排開,沒有純種北姑,沒有package 玩法,也幾乎沒有出街囡囡…;
運作模式是和一般尖咀NC 相同。
**

會所。
有人話又平有好玩,亦有人話又貴又笨實。(我都唔知信邊個)

我亦有同老尖啲女傾過,當中亦冇乜女鼓勵我玩。
我問係咪唔好玩,佢哋亦無刻意否認。

所以咁多年來,我就無好落實咁去尋找玩會所的門路了。
**

私人會所.網上推介?

據我所知,凡會所或暗場,只會接受由熟客帶入場、或熟客從電話中引薦的生客。

如果只係由網上不認識的人介紹大班,究竟work 唔work,我真係唔知。
我試過因為講唔出介紹人個名,而俾會所大班當白撞。

所以,如果大家能夠憑網上介紹而玩到真會所,都不妨分享吓,等我可以學吓嘢。

(下面再續)

(續上面)

其他閒聊

論沉船

原則上我唔反對沉船。因為有FEEL 先會沉,有FEEL 先算好玩。
大前題係你一定要有底線,唔會做太過份的傻事,和太悲天憫人。
否則,還是不玩為妙。

我自己就因為年紀、身體、精神和心態問題,已無心力再玩沉船。
所以之前寫過兩篇「神女有心」的回憶報告,我都係無心戀戰既。

論場內消費

好多新手經常會對夜總會的消費問長問短,表現得非常之唔放心。亦有不少人嫌玩夜總會貴。

講真,去得NC都係為咗個FEEL。
而FEEL,係無形之物;所以玩呢啲算係夜遊界中比較奢侈的一環。
但既然我係好此道者,落得NC就預咗使錢,
所以玩之前和玩緊果陣,係唔會太執著去計算張單係平定貴。
如果玩完我覺得貴、或唔值,最多下次唔玩。

年輕時,因為經濟問題,每次落完NC宿醉醒來,我都會有以下反應:
Fcuk!尋晚發生咩事,又跌二千幾!真PK!
我係過來人,我知道如果太過計算一分一毫的去向,係會覺得NC唔好玩。
如果你都有呢個心態,咁NC就未必啱你了。

論個人消費

有讀者可能覺得我係富貴中產、專業人士,因為我寫過「一週八場」及「玩通宵」等NC 文。

其實呢啲都係假象,因為我在狂玩一輪後,通常都會停一排。
最近呢兩年,最長試過一停就五個月!

所以,我並冇大家想像中玩得咁密,主要係精神上已無法負荷夜夜笙歌的體力消耗。

冇錯我係鍾意溝女FEEL,但呢個年紀仲玩呢啲、老實講都幾傷神。
加上我又唔飲得(但又會偷飲),所以玩得太密又熬夜、身體都頂唔順。

NC 與 叫雞

有人話:落NC不如叫雞,叫雞性價比高好多。甚至飛過去泰國扑嘢,都會平過落香港某些場。

我既睇法:
其實落NC和叫雞係兩樣「性質完全唔同」既事,根本唔可以混為一談。
有啲人「夾硬」要將兩樣嘢攞嚟比較,其實只有兩個原因:
1.        透過踐踏他人文章和喜好從而抬高自己的身份 (可能係因為自卑、又或者係仇富心態掛)
2.        出於無知

我唔出街的原因

撇開年紀大、想駛少啲等原因,其實我對街女印象麻麻。

木獨、現實、不擅詞令,係我對佢哋既印象。
當過咗「硬砌」既年紀,我唔會再「為開大而開大」,所以一般對街女都冇乜性趣。

理想中,我希望唔駛再扑「三唔識七」既女人。(我覺得無FEEL)
但現實裡,係冇乜可能咁實行。

論街場

俏記咁出名,多年來都好想試。

試過兩次玩齋坐…。
囡囡招呼:完全不合格
媽咪辦事:無能

當然,去老俏應該係為咗mark 女出街。
但幾年前有段日子,從熟客中出現了極惡劣的評價…;
至近年已鮮有人再談論此場…。
我第一次玩樓上SPA時,
條女就自稱來自「俏記」,
嘩!佢個樣…醜到…。

同類型的富記,都去過幾次(又係齋坐)。
第一次:質素普通但好FEEL
第二次:一般貨色而且悶
第三次:鋸扒!仲要有陣味!

加上自己對木魚無感,估計貿然再試場、跌錢機率係會好大。
所以,
將來仲有冇機會再返俏記,我真係唔知。

旺角-群檯攻略

群客係咪著數啲?我諗係掛。
因為所有靚女都會坐群檯,群客既選擇係比單客多十倍!!!

一齊玩既時候,如果俾條女有好印象;贏取到信任後、抄埋牌;
日後再以單客身份予約條女捧場,咁咪有運行囉!

但我呢啲幾十年來都係單嫖獨賭既人,無得咁玩。可惜…可惜…。

做單客係咪好悶?一個人落NC,會唔會好戇居?

其實做得單客,都係貪自由方便,唔駛遷就其他人。
所以悶唔悶、戇唔戇居,都係視乎個人喜好和習慣啫。

反之,你逼一個單客去群檯坐,
搞到佢溝女同抽水都要就住就住,佢一樣會覺得好戇居囉。

論小費

年輕時討厭俾小費,因為會破壞哂個溝女feel。
但回想過去,錢係慳咗,不過亦玩少咗嘢,我亦唔覺得因為有「堅守原則」而開心咗囉。

到年紀大了,溝女事早已放埋一便。我現在會選擇「玩咗至算」。
因為「有得玩」,我先會知道「好唔好玩」。
如果唔好玩,又或者事後覺得唔值,咁下次咪唔玩囉。
但如果好玩,不論小費要否,我都會繼續玩;總之好嘢唔會俾佢停!
我覺得而家咁做(少啲原則.多啲玩樂)、個人都會開心啲。

(當然,小費我唔會主動俾或亂俾。但當有美女提出,我係會慎重考慮)

`````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

NC女:日本VS 陀地

日本妹對客人好尊重,除了服務好,亦擅長玩「情人feel」。
從單次消費角度看,滿足度係會好大。
但長期捧場的話,因為日本妹一般唔肯講私事,簡單如「和其他客人一起時的趣事」也不會多談。
佢哋只會一味講「好聽既說話」,俾人感覺係虛無飄渺,難以混熟。
就算我識咗好耐既架妹,我都唔會知道佢哋真正既性格和脾氣。

相反,
陀地的真我本色,言語上係唔太習慣討好男性,
當俾句句真話「得」埋嚟,客人有時都會幾無癮。
但陀地唔介意分享私事:
由夜場返工經歷、到同屋企人關係、甚至個人理想、感情問題等,多數樂意分享。
交流上,係比日本妹有「實感」好多。

日文中,「外國人」既縮寫係「外人」。
可能我就係俾日本妹當係外人,所以才不願意跟我分享哩。

反觀陀地妹,可能口沒遮攔,冇乜好說話講過,
但佢哋樂意分享,某程度上、都係因為「同聲同氣」而產生出來的信任吧…。

從中坑角度,看日本NC VS 香港NC 的好玩度

日本人把NC分成三大類:
1.        純齋TALK
2.        輕抽水 + 傾計
3.        渣波 + 半裸親熱

因為我係可以按自己需求而選擇適合的NC 類型,所以落差係會遠比玩香港場細。

作為普通中坑,已經不擅溝女,但仍可以進入渣波場和半裸少女親熱,箇中的感覺、真係非常之好。

但如果係年輕人,又唔同講法。
年輕時,經常會因為「酒後亂性」,喺K房同陀地金魚搞到亂哂籠。
呢種刺激感,同箇中活生生既激情,就唔係日本NC可以提供到了。

結論

後生果陣,香港NC 會正啲
但依家,就好似真係…日本NC啱玩啲。

````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

香港NC的前瞻

三、四年前我曾出了一系列報告,
雖然內容大多係「無嘢玩,緬懷過去,同長嗟短嘆」,
但當年發文的迴響係好大,會有勁多人回應。

今日再出報告,儘管「可觀性」加強了好多,但當年的讀者大致都走哂,沒有再留意香港NC的動態。

究竟,香港NC係咪已經式微,成為了夕陽工業?

儘管有人會話:香港場成日爆喎,不知幾多人落NC。
但事實係咪真係咁呢?
定還是;成日爆既,只限某幾個龍頭場或有名的場?

答案我唔知。

我只知道,二十年前,我會去無數佐、油、旺的細場玩。唔駛預約、亦無熟人,但好多時都OK好玩既。

今日,幾經掙扎努力,我能夠玩得落手既場,就只有2個咁大把!

面對現實啲講,香港NC百花齊放的黃金年代早已過去。
去到2018年…,玩,一定有得俾你玩。
但如果仲想覺得好玩,就必須要調整心態、來適應新時代的環境和遊戲規則了。

雖然今日我有得玩半會所,
但當年半會所A媽喺山林道帶女俾我;
我駛咗成皮嘢,連波皮都惦唔到!
之後,我blacklist 咗A媽超過一年半,亦冇諗過會再見。

當日A媽主動聯絡我,我才破例俾次機會,咁先玩到後來的半會所。

我唔會太隨便去「永久」blacklist 一個大班或夜場…;
有時俾機會人,即係俾機會自己;
呢個做法,都令我玩到唔少好嘢。
所以,各有前因莫羡人。

就嚟又過年,今年好似係9年吧?
咁喺度,就預祝各位,喺新既一年、同啲囡囡…「但願淫長9.唔會ON 99」啦~。

最後,都係果句:長文眼痛,謝謝收看!

(全文完)
回覆 讚好 不讚 使用道具

師兄見解一針見血,學到嘢。

非常有心機既經驗

非常有heart 的詳細分析謝謝

非常詳盡,謝謝!

真係有心人,次次打咁多字真係睇到刀攰

相信玩得耐nc既Ching,刀會認同你講既好多野,例如跳舞同叫雞既分別,陀地妹既同聲同氣玩feel,冇乜去夜總會玩既未必會明

初岀道既我刀係中意玩即砌場少去劈場,但係而家去nc已經唔會eager一定要去馬,同陀地靚金魚互動到不斷試佢地底線,比起上去放低錢一陣就冇交流而岀街,實在好玩得多。

刀係果句,淨係鳩痕,幾舊水㩒鐘仔已經解決,去nc係玩氣氛,放鬆搵條女減下壓,互動個感覺

多謝師兄有心有力的分享~

每次睇cyber 兄既文都學到野, 細佬屈指一算原來都玩左20年

香港: 桑拿 / 馬檻 / 網吧 / 1仔 / NC
澳門: 桑拿 / NC
大陸: 沙咀 / CP
台灣: 三溫暖 / 的士司機介紹
泰國: Poseidon / Amsterdam 之類既桑拿
日本: C記 (一次咁大把)

同Cyber 兄一樣, 而家對「快餐式的開大」都冇乜興趣, 反而係去吓樓上骨鬆吓+手作仔(固定囡囡) , 另外就係去4樓, 同囡囡猜吓飲吓。

唔知點解, 去4樓時硬係有當年初出茅廬去沙咀既感覺, 當年個種揀好囡囡又唔太敢掂, 唔知從何入手好既感覺竟然在4樓搵返

純分享吓, 打到199, 不喜勿插 🙏

在此都祝各位:

祝各師兄於狗年
坐囡人靚波又甜
性格溫柔又淋善
埋單仲要美而廉

雖然未去過夜場 (可見嘅將來亦未必會去), 但樓主的每一篇文都袋好多$落我袋

CHING 好勁丫,有心有力!

真係非常鍾意ken哥嘅post, 可惜日本果邊已經唔再出。

回復 cyberkencyber ##2 的帖子

師兄真係見識廣闊!!! 小弟佩服!!!

thank you for sharing, working reason, now i only go to china ktv, but i don't like this.  I hope come back hk NC but no information.

艾沙后 發表於 2018-1-29 10:52
真係有心人,次次打咁多字真係睇到刀攰

相信玩得耐nc既Ching,刀會認同你講既好多野,例如跳舞同叫雞既分別 ...

我打字算快,所以冇乜難度。係之後既校對先比較辛苦。

年少時血氣方剛,好多人都係由玩硬砌開始。
到年紀大咗,玩多咗,就會更加了解自己想要乜。
比較需要從感性、感覺上取得滿足的人,就會開始專注落NC。

>>同靚金魚互動、到不斷試佢地底線…
其實東京係有好多呢類的玩樂平台,並以各種不同形式玩法出現,所以我先會去得咁密。

彭彭砵砵車 發表於 2018-1-29 12:24
每次睇cyber 兄既文都學到野, 細佬屈指一算原來都玩左20年

香港: 桑拿 / 馬檻 / 網吧 / 1仔 / NC

我都玩咗廿幾年。香港澳門方面同師兄一樣。大陸就樟仔, CP, 同深圳。台灣泰國冇玩。
而最近十年就非常專注 東京的各種情趣玩法。浴室就只去過 S-Doll 兩次。

我都鍾意手作仔,即使係 NC,有時我都會搵女隔褲按吓。(這個亦是日本極流行的玩法)

四樓坐靚妹我都唔敢太狼,但隔衫渣渣摸摸仍是會有的。

意外地,我同四樓啲女係幾啱傾,好多時仲會傾到有少少FEEL,衍生出不少令人遐想的空間。

相反,尖沙咀消費貴,我會要求囡囡既服務快靚正,反而冇擺咁多心機落溝通方面。

所以,我同四樓啲女係比較多交流。報告中關於四樓的部份亦會較有「故事性」。

多謝師兄分享

adriant 發表於 2018-1-29 14:13
真係非常鍾意ken哥嘅post, 可惜日本果邊已經唔再出。

當見到有人吹雞號召人馬踩上正經場開大;
又或者講到啲正經女可以隨便衫內摸;

如果再繼續喺日本版教人玩「非風俗」,我覺得太危險了。
為了確保「長玩長有」,還是不寫比較好。

very good sharing! thanks ching

多謝師兄長詳盡的分享和分析,有時興奮過後,真係要靜靜地回味一下先領悟過中趣味

好同意「落得NC就預咗使錢」,既然玩,就玩得盡興D