樓價幾時大冧?

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

有報導說:

"樓價幾時大冧?日本悲劇預示或在2018年!

在回顧日本上世紀經濟泡沫前,或許先看結果!有研究指出,在日本經濟迷失近30年前,各方面都與現時中國十分類似!

回顧日本,20至64歲勞動人口比例在1980年代初期達到頂峰,樓價則於1990年代初見頂。至於中國,國家統計局數據顯示,在2010年勞動力人口見頂,如果根據日本經驗(勞動力人口見頂後8年左右樓價見頂),2018年中港樓價大冧似乎並非無可能。

事實上,早有大行發表研究指出,現時中國每10名年輕人,已有7名有自己的單位,恐透支了未來十年的住屋需求。

當年日本樓市爆煲前,市場流傳兩大「神話」,就是「地價冇得跌」、「樓價不會跌」。中港樓市現時相似嗎?"

有幾多人唔止一層自住樓!
我都想知....
可惜香港有腦玩財技人太多, 宜家息口低, 小弟識人借左成50幾萬做首期, 息口先唔夠3厘
佢每月先搵2萬都走去買樓, 唔洗一年層樓已經升左成60萬
佢講笑話宜家係零成本炒樓

我估好難,无成交

“現時中國每10名年輕人,已有7名有自己的單位,恐透支了未來十年的住屋需求。” 呢個報導真係作得好大。
好難跌.D PK银行又唔美国加息
跌啦
無可能
難大跌啦
買左未
Didnt you learn the lesson from 1st time QE since financial crisis. It wont drop a lot! max i think, 10-20% then will have strong support!
遲早大跌 但需等多十載
當年樓價大跌,經濟是一個原因,還有是息高,D人賤賣是計过比息供最贵过買过層,所以才大跌,現在超低息政府大把政策可托市,大把人有現金,等佢跌,怎会跌!反而如果中國經濟几幾都差就可能
回復 jj99 ##1 的帖子

講左咁多年
jj99 發表於 2018-2-2 09:56
有報導說:

"樓價幾時大冧?日本悲劇預示或在2018年!

知就發咗達啦個個都
兩年前
will be very soon
係咁兒都兩年半了仍未冧
冧不了
回復 jj99 ##1 的帖子

hahaha, it may not a good thing overall.

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-27 00:53