[電視/投影機] 有無接收強電視介紹 ??

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

剛剛換咗部49" Panasonic
最快3分鐘起格仔, 唔理佢7分鐘就黑曬咩都無
明線更換高清線, 無用.  
拆面牌改直出, 又係咁
加咗8仔放大都無用,
唔用放大又係咁

信興師傅黎睇過...
機無壞
原因係入屋天線係舊線, 只可以睇模拟
要換高清線先可以睇到高清
佢用8仔高清線試過效果比我睇
依家又未想因為部機去大裝修住
但係部舊機又賣咗

好頭痕...  

買部數碼室內天線代替入牆咪得囉,鴨記有專門店賣,百零二百有交易,你去到同個店員講你住邊度,窗口向邊,佢會教埋你駛唔駛買有內置放大器。
回覆 讚好 不讚 使用道具

柒喜 發表於 2018-2-22 21:24
買部數碼室內天線代替入牆咪得囉,鴨記有專門店賣,百零二百有交易,你去到同個店員講你住邊度,窗口向邊,佢會教埋你駛唔駛買有內置放大器。

多謝指點

要出去試過.  

十萬加十萬個唔該

大頭的Qoo 發表於 2018-2-22 21:33
多謝指點

要出去試過.  

好似係華輝無線電行隔離,鋪頭名就唔記得,成間鋪都係賣天線為主

柒喜 發表於 2018-2-22 21:45
好似係華輝無線電行隔離,鋪頭名就唔記得,成間鋪都係賣天線為主

師兄講到咁詳細
更有信心好易搵到....  

多謝多謝

暫時只係得部32"topcon idtv收得清, 同24" Panasonic 可以收到強信號
49"果部就完全用不了.
想等等又無更多選擇
因為如果只係換電視, 可以用返原先暗線

會試室內天線效果, 因為可以多個選擇
再同家人商量
由屋外公共天線拉明線入, 定係用室內天線拉線...

大頭的Qoo 發表於 2018-2-22 21:50
師兄講到咁詳細

其實室內數碼天線好多電器行都有,但鴨記款式多價錢又較便宜,你大可以試下8仔,呢個牌子係香港用較其它牌子穩定。

柒喜 發表於 2018-2-22 21:58
其實室內數碼天線好多電器行都有,但鴨記款式多價錢又較便宜,你大可以試下8仔,呢個牌子係香港用較其它牌子穩定。

我相信8仔係現時最好
基本上依家全屋用緊之放大器, 面牌, 分線器, 都換曬8仔.  
而之前個高清解碼, 都係用8仔都收得好清, 可惜係換機果時無保留到, 否則會用8仔機頂盒去過落去部新機

大頭的Qoo 發表於 2018-2-22 21:50
師兄講到咁詳細

我見你全屋用放大器,你家住村屋?原本收到高清,照睇只不過訊號弱引至所以新機收不到?如果是這樣的話室內天線未必幫到你,以下幾點你要先弄清楚,
你家是否在廣播覆蓋範圍
放大器作用是因用上分線器關系,亦或接收訊號弱而用上
不管你村屋亦或大廈,有否詢問鄰居接收問題
此外,見你提到可以由屋外引線入屋,這個是最佳方法,當然首要是知否那條公共天線是否2007年之前裝上至今,若是就必須換上數碼魚骨,否則接收效果不變。

柒喜 發表於 2018-2-23 10:04
我見你全屋用放大器,你家住村屋?原本收到高清,照睇只不過訊號弱引至所以新機收不到?如果是這樣的話室 ...

唔係村屋, 只不過係因為入伙時係未有數碼制式
用靚線串聯多3個信號位.
但轉高清廣播之後, 第一間房要改直出先收得高清
第二同三間房收唔到信號, 加咗個8仔+28db放大器先有6成信號, 都清

過年前大廳換咗電視, Panasonic 49"  出格仔, 所以加放大器
試過+15db, 唔得
試+34db, 唔得
試+28db 又係唔得

最後以為係電視有問題, 點知師傅係屋外公共天線位接高清線入屋試比我睇, 係可以收得好清
只係屋內暗線唔係高清線, 先睇唔到
証明咗新機無壞, 只係屋企信號配合唔到
師傅建議改明線入屋

暫時就房搬部細機出廳頂住...

大頭的Qoo 發表於 2018-2-23 10:42
唔係村屋, 只不過係因為入伙時係未有數碼制式
用靚線串聯多3個信號位.
但轉高清廣播之後, 第一間房要改直 ...

明白!咁即係返回之前兩個選擇引線入屋或室內天線(要肯定係廣播發射範圍)

柒喜 發表於 2018-2-23 11:11
明白!咁即係返回之前兩個選擇引線入屋或室內天線(要肯定係廣播發射範圍)

係呀... 依家得幾個想法

1. 問吓有無接收強, 又好少少電視,
2. 如無, 買部Topcon 49", 平, 輸少當贏, 就咩都唔搞用返暗線, 但唔係好想
3. 試室內天線, 由窗口過明線, 短少少, 較可行辦法
如果1-3都行唔通, 先係家門口拉明線, 線長一倍, 要裝修佬先拉到

真係好多謝你.... 真係多咗選擇

補充內容 (2018-2-23 12:24):
上網查過, 一年前有人有相信情況, 佢用三叔機, 但係三叔果邊解決到.  心有少少想換三叔, 心大心細

大頭的Qoo 發表於 2018-2-23 12:04
係呀... 依家得幾個想法

1. 問吓有無接收強, 又好少少電視,

其實現在那些室内天線接收力係好強下,舊年我曾幫家住深圳既朋友買左部8仔,(内附放大器),交給佢之前我曾在我家試過,只要靠近窗邊,訊號全爆燈(不開啟放大器下)。,所以只要你家不受樓宇阻擋理應無問題,至于測試用的天線線身也只用一般75ohm也有满意效果