租屋俾業主收樓問題

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

請教一下,租約都會有一個月代通知金嘅收樓條款,即係話業主俾一個月租金俾租客,就可以即刻收返間屋。實際上,係咪真係得?使晤使俾理由?咁租客拒絕,又會有咩後果?晤通瞓街咩?
回復 leungyl ##1 的帖子

邊有咁嘅事呀,我就未見過啦。 你估係雇傭合約咩。雇傭合約就有代通知金。

係有嘅、可以自己買份標準租約嚟睇下
beyond_i 發表於 2018-2-26 18:57

邊有咁嘅事呀,我就未見過啦。 你估係雇傭合約咩。雇傭合約就有代通知金。

eaa 都有講㗎

https://www.eaa.org.hk/zh-hk/Con ... ong/Mr-Wong-Nov2011
leungyl 發表於 2018-2-26 14:55
請教一下,租約都會有一個月代通知金嘅收樓條款,即係話業主俾一個月租金俾租客,就可以即刻收返間屋。實際上,係咪真係得?使晤使俾理由?咁租客拒絕,又會有咩後果?晤通瞓街咩?

一般租約只會話可以於租約期滿之前以(X)月通知提早終於租約,唔會有所謂「代通知金」,因為正如你所講,如果業主可以畀錢即刻叫租客走,租客唔通瞓街咩?不過租客當然可以自願接受。

你閣下嘅講法係: 『租約都會有一個月代通知金嘅收樓條款,即係話業主俾一個月租金俾租客,就可以即刻收返間屋。』 睇字面,你完全無提及死約、生約,令人以為你係話,就算簽咗租約,在租期內,業主都可以隨時比一個月通知,租客就要走。 呢樣嘢點會發生?簽咗死約,點都要等約滿,租約先至會完,租客先至會要走。 如果期間隨時收一個月通知就要走,點會叫死約、邊個租客會肯簽?

eaa 都有講:『「死約」期內雙方都受約束不能退租,「生約」期是業主不能退租或雙方都可以退租。從保障雙方的角度而言,簽約時須要清楚寫明並理解退租權的條文。此外,就業主及租客於第二年「生約」期內雙方可用一個月通知提早終止租約,租客宜評估是否有足夠時間另覓新居搬遷。若時間不足夠,租客宜考慮與業主商議,以二或三個月通知期來終止「生約」期間的租約。』

eaa講緊嘅,係在死約完成後,進入生約,咁有啲人就會同意在生約期間,俾一個月通知就可以終止租約。重點係要先完成死約。

如果有人寫明話俾一個月通知,就算租期未滿,租客就要走,咁仲要訂租期嚟做乜? 不如話份約係不定期租約,隨時一個月通知就要走。

坊間文具店嘅住宅標準租約,一定會講明租期多久,但唔會話在租期之間隨時俾一個月通知就要走。

学到很多。。! good

係可以嘅,親身經驗..

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-20 01:39