[無恥政府] 去年中國大陸有7.3億扶貧資金被冒領挪用!扶貧資金去向將公開接受社會監督?聽住先啦!米田共會接受人民群眾監督?天方夜談咩?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

全國去年逾七億扶貧金被挪用 評論指黑箱作業有利貪污

習近平上台以來,每年都強調要精準扶貧,但財政部承認,去年共有至少7億3千萬元人民幣,被虛報冒領或挪用,共問責了450人。有在重點扶貧地區生活的民工確認,自己得不到應得的援助;時事評論員認為地方政府財政緊絀,加上缺乏制度監督,令運用資金缺乏透明度,製造貪污的機會。(楊默 報道)
乜野扶貧, 乜野救助都係揾水! 99%救官嘅貧! 尐官話如果自已無錢點救你地尐平民!
回覆 讚好 不讚 使用道具

呢個事實連大陸的老百姓都心知肚明,所以六歲小學生的志願就是做貪官。

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

點解要做官員? 因為可以好快賺錢移民外國過正人嘅常生活!

回復 無賴階級專政 ##1 的帖子

扶了啦...的官在床邊扶住條女抝蔗,怎可能接受人民群眾監住督的....

獅子山上村 發表於 2018-3-15 20:46
點解要做官員? 因為可以好快賺錢移民外國過正人嘅常生活!

冇錯冇錯~賺錢移民外國過正人嘅常生活,但係又不自覺地將米田共的價值觀帶到西方民主國家,又利用人家民主制度給予的自由,去顛覆人家的民主制度。

a.leung 發表於 2018-3-15 20:54

扶了啦...的官在床邊扶住條女抝蔗,怎可能接受人民群眾監住督的....

有中國特色的扶貧方式。

習帝仲話反貪反腐,成個社會制度助長貪官,老千貪污,呃錢

carhin 發表於 2018-3-15 21:41
習帝仲話反貪反腐,成個社會制度助長貪官,老千貪污,呃錢

習帝昺反貪不從政治制度改革,就等於中國歷史的五千年所有皇帝要捉拿貪官一樣,根本杯水車薪。

無賴階級專政 發表於 2018-3-15 21:58
習帝昺反貪不從政治制度改革,就等於中國歷史的五千年所有皇帝要捉拿貪官一樣,根本杯水車薪。

一黨專政助長官員以權謀私,又缺乏社會監管,習帝做塲反貪戲呃D無知百姓

carhin 發表於 2018-3-15 22:02
一黨專政助長官員以權謀私,又缺乏社會監管,習帝做塲反貪戲呃D無知百姓

所以大陸真係好濕滯,一來米田共嘅政治洗腦不斷擴大兼加劇。就算啲老百姓覺得點唔妥,都唔識得由下而上對政府施加要求改革的壓力。變成移民大國嘅理所當然的。

層压式贪腐, 十幾億人, 扶春咩.

7億,報少好多了。

乜野扶貧,"約"水為實!

artlo 發表於 2018-3-15 22:11
層压式贪腐, 十幾億人, 扶春咩.

有系統嘅結構性貪污,米田共本身就係一個為咗壟斷國家一齊財權的社團。

F1D1S1 發表於 2018-3-15 23:04
7億,報少好多了。

冇錯,如果真係貪得咁少,不如話佢廉潔咗。

edmondcu 發表於 2018-3-16 00:54

乜野扶貧," 約"水為實!

共匪其實最怕老百姓食得飽,驚佢哋到時會進一步會對政治參與有訴求。

扶貧要收行政費

車呀文 發表於 2018-3-16 11:53
扶貧要收行政費

行賄一歹一賂的非洲國家貪官,都要比啲走狗過河濕腳啦~

大陸打貪, 對我來講覺得只係 gimmick, 至少今日仲係.
當然, 如果你以 10年成績來睇, 係進步左.