[社會不公] 數萬遊客橋上扔錢扔衣祈福 他們橋下拿網撈

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

3月17日是中國農曆2018年的春社日,每年今天,在四川省綿陽市雎水鎮境內,十分鬧熱,來自周邊各地的遊客紛紛前來,從一座有200歷史的古橋上踏過祈福。攝影師自2015年以來,連續用鏡頭記錄了這座古橋上的春社日祈福壯觀場景,無論天晴下雨,遊人風雨無阻,踏過古橋時,紛紛將從自己家裏帶來的零花錢(當地有人稱用於買藥的錢)和舊衣服從橋頂拋下,以寓意一拋舊歲除去災害之意。

登錄/註冊後可看大圖

可怕係... 以祈福之名去盡情破壞生態.  將災害帶入河流.  

登錄/註冊後可看大圖

咁多垃圾,你估會唔會有人去清呢 ?
依家衣物原料都以膠料為主, 幾十年都係唔會分解.  以後你食唔食魚呀  ?
如果真係有神, 見佢地以祈福行惡.  你估又保唔保佢地呢 ????

補充內容 (2018-3-18 19:18):

登錄/註冊後可看大圖

補充內容 (2018-3-18 19:23):
人, 依家只可以飲膠水食膠魚
屋企放張習帝相,早晚誠心供奉,比祈福求神更實際啦!
回覆 讚好 不讚 使用道具

努力新增    感謝大大  無私的分享

回復 大頭的Qoo ##1 的帖子

绝對支持習帝攪下鄉勞改.

回復 kinsoncc ##2 的帖子

唔好笑呀.... 打貪頂多可以處理三幾個對頭.  搞民眾運動, 可以搞到的是眾數
唔想唔小心成了黑五類, 一相保平安

大頭的Qoo 發表於 2018-3-19 07:55
回復 kinsoncc ##2 的帖子

唔好笑呀.... 打貪頂多可以處理三幾個對頭.  搞民眾運動, 可以搞到的是眾數

當然不是講笑啦,的士司機掛上毛主席照片保平安,隨處可見!不出三年,保證周圍都是習帝相,我話的!