智利游记

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

嚟到智利经已两年几,同各位师兄分享一下呢两年嚟,智利一些有特色嘅旅游地点和风土人情。

1.首先智利首都   圣地亚哥  Santiago

事关智利旧时系西班牙嘅殖民地,所以地头嘅建筑风格都偏向西班牙

呢张系圣地亚哥嘅夜景,就喺安第斯山脉脚下,冬天早晚都可以睇雪山嘅美景

Municipal de Santiago ,算系首都文化歌剧院,周时有一些艺术家嚟呢度表演,比如钢琴,手提琴,芭蕾舞,而且价格都唔贵

2. 瓦尔帕莱索   Valparaiso 智利第三大城市

瓦尔帕莱索最出名嘅就系涂鸦,成个城市都系涂鸦艺术嘅构成,每条街你都可以见倒有特色嘅涂鸦

我喺瓦尔帕莱索住过几个月,呢系我嘅几个德国嘅朋友,佢哋先刚读完高中就过嚟呢便旅游体验人生,机票都系自己打工嘅钱买嘅

3. viña del mar 呢系智利至出名嘅海滨城市

我系道住咗半年,每个星期,旅馆都会搞 party ,南美洲嘅人比较懒和会享受生活,跳舞 party 饮酒睇球, 学识外语 ,识多滴外国朋友 你会玩到好嗨森

嚟到呢个海滨城市,梗要去学冲浪啦,智利拥有南美洲最长海岸线,夏天实要去冲浪

右边嗰个我嘅冲浪教练和朋友

求其影下

4. 蒙特港 - Puerto Montt

嗰日早上坐汽车刚到蒙特港嘅汽车站,大雾天刚亮拍嘅,十足靓

呢系蒙特港则跟一个城市仔 卡斯特罗,事关呢度系智利南部,天口比较冷,而且周时大雾雨天,而且我去嘅时候凑岩系雨季

5. Torres del  paine 呢系智利至出名嘅国家公园,好多欧洲和北美嘅背包客嚟智利主要系嚟呢度爬山和野外徒步。如果你中意野外徒步,实行唔能错过呢度嘅美景
    torres del paine.4.jpg
    torres del paine.5.jpg

冰川

纳塔莱港,呢系国家公园则跟一个城镇仔,风景都唔错,去国家公园嘅中转站同休息嘅地方,如果入埋国家公园你净系得打帐篷仔,入边酒店超级贵,所以游客一般都系住喺纳塔莱港

6. Punta Arenas 蓬塔阿莱纳  呢系算系智利最南端嘅一个城市,近南极,去南极嘅科研船和飞机同埋旅行团一半系呢度出发,一半系阿根廷嘅乌斯怀斯出发。

呢个城市有一个小岛,岛上都系企鹅,梗只系能睇唔能摸,上岛价格,报个旅行社,一百五美金左右。
   仲有另一个火山岛嘅企鹅,脖子上有颜色,佢哋被称呼为 Pingüino Rey 翻译过嚟就系皇帝企鹅 ,事关呢种企鹅数量好少咗,所以保护好严格,只使得望远镜嚟观睇,
   好遗憾事关图片问题,接落嚟嘅图片冇计 post ,有机会再更新第二 part 同师兄你哋分享。

師兄支持出Part 2

師兄去讀書還是旅遊?
回覆 讚好 不讚 使用道具

好靚 我都想去南美走走

好多西班牙特色建筑。

回復 standyouup ##1 的帖子

有冇去Easter Island?

回復 dellwtko ##5 的帖子

sure , next time part II  i will intruduce about that Island

回復 gcqb ##2 的帖子

工作

楼主下次多发些街头美女的照片看看多谢分享!

好不一樣的國家阿
應該是我這一生都不會走訪的地方吧
感謝分享如此美麗的照片

謝分享 靚景

啵啵客 發表於 2018-4-24 23:03
好多西班牙特色建筑。

好多好靚既建築

wonderful pictures.

回復 sutherland ##12 的帖子

多谢师兄评分  有机会再 post 靓相

standyouup 發表於 2018-5-22 15:04
回復 sutherland ##12 的帖子

多谢师兄评分  有机会再 post 靓相

期待師兄下一次的分享

回復 barr ##14 的帖子

应份的  师兄  

謝謝分享美景

回復 dellwtko ##5 的帖子

仲没去  等下次假期

standyouup 發表於 2018-4-24 09:42
嚟到智利经已两年几,同各位师兄分享一下呢两年嚟,智利一些有特色嘅旅游地点和风土人情。

1.首先智利首都 ...

Stand兄,下次分享图片,可以分多層樓來發表,這樣其他師兄弟會比較容易收看

智利,红酒,。。。我要

值得一去的地方