[NBA] 轉載 : 有夠無情!暴龍宣布開除總教練凱西

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

剛在東區準決賽慘遭「小皇帝」詹姆斯領軍騎士4連勝橫掃出局的東區第1種子暴龍,果真如同先前預期,12日凌晨遭到「爆料天王」沃納洛斯基搶先爆料,確定開除總教練凱西,當作暴龍今年仍然無緣爭冠的「代罪羔羊」!

凱西曾在2005-06年球季執掌灰狼兵符2年,隨後擔任獨行俠助教3年,2011-12年球季接任暴龍總教練,儘管前2年都沒闖進季後賽,接著暴龍連5季拿下季後賽門票,只在2015-16球季打進東區決賽,卻遭騎士淘汰出局。

特別是在本季,凱西幫助暴龍搶下59勝23敗的東區第1戰績,雖於首輪4比2解決巫師,卻在東區準決賽,爆冷又遭騎士4比0淘汰,竟連1勝都沒拿下,當時就已傳出暴龍考慮重建換血,開除凱西成為他們首先該做的事。

凱西在例行賽留下373勝307敗領軍戰績,勝率高達5成49,卻在季後賽只拿21勝30敗,勝率僅4成12,沃神也接著爆料,凱西很有可能前往活塞執教,至於暴龍教頭職位,則由前老鷹總教練巴登豪瑟最有機會接任。
(Credits: 中時電子報 / 記者黃及人)

暴龍隊總裁要搵人塞住球迷同傳媒把口呀...究竟係被橫掃, 定係 Bench 左球星引起輿論, 而導致呢個結果呢...而當家球星 Demar Derozan同Kyle Lowry 同Dwane Casey 嘅出哂名係好好嘅, 咁Dwane Casey 嘅離開會唔會暗示左兩位球星嘅未來都有改變呢...

登錄/註冊後可看大圖

Dwane Casey 剛剛拿下美國職業籃球教練協會的NBA年度最佳教練. (不是媒體決定的NBA賽季最佳教練)  (Credits: The Hoops Doctor)

登錄/註冊後可看大圖

與George Karl 當年的個案相似. (George Karl 當年在執教 Denver Nuggets 時亦是在拿下最佳教練獎項的29日後突然被辭退)  (Credits: Keith Allison)

附上 The Jump 的片段, 有興趣嘅可以睇下 Richard Jefferson, Tracy Mcgrady 同 Rachel Nichols 所提出過嘅正反觀點.
(Richard Jefferson 在 4分49秒所提出嘅觀點相當唔錯)

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址
回覆 讚好 不讚 使用道具

第一種子俾人橫掃出局

炒人要成績。現實。

今年速龍東岸成績第一
仲以為有得打下,起碼入東岸決賽
結果竟然被橫掃,仲要連續兩年俾同一隊橫掃
總教練難辭其咎

4個正選都有長約,要改革,交易唔到球員,只有炒教練

騎士教練是占屎係人都知(泰倫盧係擺設),點知速龍教練仲廢,亂擺陣,死

Gaffy 發表於 2018-5-12 16:52
今年速龍東岸成績第一
仲以為有得打下,起碼入東岸決賽
結果竟然被橫掃,仲要連續兩年俾同一隊橫掃

心態真係唔係太好
佢地打個4場好似唔信自己可以嬴到 Lebron 咁
成隊死哂火
依樣野就要讚下 Pacers
成班人真係當正 Cavs 係仇人咁砌

kevinkac14 發表於 2018-5-12 22:45
騎士教練是占屎係人都知(泰倫盧係擺設),點知速龍教練仲廢,亂擺陣,死

速龍教練佢有幾次擺陣真係抵比人開名咁鬧
不過反而泰倫盧至少有樣野值得一讚  
set 好個 floppy screen play 比 JR smith  同 kyle krover
佢好成功將 kyle krover 嘅功能大幅強化  

It was the Coach's job to figure out how to stop the King. It wasn't even close.

推倒重來

今年速龍東岸成績第一
仲以為有得打下

講真佢地個陣容咁靚
我完全諗唔到仲可以點細執個 line-up

n101m1 發表於 2018-5-13 02:08
心態真係唔係太好
佢地打個4場好似唔信自己可以嬴到 Lebron 咁
成隊死哂火

Exactly, you have point out what I am about to say!
Look at Pacers, their roster is not that as great as the Raptors are. Their mentality is way tougher than Raptors.