[無恥政府] 羅恩惠直斥工賊會陳婉嫻!認為陳應先向全港市民和當年參與暴動的工友鞠躬道歉,否則工賊會身為「正牌暴徒」,「你今日有咩面目出嚟指摘年青人?」

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

1967年策動周街放炸彈的左派暴動、釀成51死802傷的工聯會,其榮譽會長陳婉嫻稱,當年那些工運「前輩」為貧苦大眾利益才出手,強調與前年的旺角騷亂者不同,批評這些年輕人「搞出人命」,針對自己國家,沒「包容」餘地。民建聯主席李慧琼則以未看過對方言論為由,「封口」拒評。紀錄六七暴動紀錄片《消失的檔案》導演羅恩惠批評,陳的說法傷害當年為投入鬥爭的工友的心,認為陳應先向全港市民和當年參與暴動的工友鞠躬道歉,否則工聯會身為「正牌暴徒」,「你今日有咩面目出嚟指摘年青人?」

羅恩惠說,當年六七暴動,很多工友都是聽從工聯會號召去參與,令工友妻離子散、失去工作,甚至要坐監,「好多人嘅一生跟隨工聯會後好悲慘」。她說,六七暴動之所以叫「暴動」是具客觀標準,「1,100多個炸彈,每個炸彈都死人架。你工聯會號召嘅人,有啲直程炸死自己……但旺角騷亂嗰班就叫暴徒?特首就連一個(旺角騷亂)調查委員會都唔願意搞,大台就不斷報道佢哋係『暴動犯』,兩者性質真係好『唔同』」。

她續指,旺角騷亂只是騷亂,絕非暴動。如要將旺角騷亂與六七暴動比較,「根本係蚊髀同牛髀」,因六七暴動中的工友都是受工聯會鼓動,而且炸彈威力強勁,當年香港更不時宵禁,「(旺角騷亂)彌敦道咁多金舖,有無人去搶?連(年初二)煙花都唔使停喎。你將呢批上街年青人類比你哋呢班正牌暴動犯,我覺得好過分」、又稱「呢班(旺角騷亂)年輕人上街,同佢哋(工聯會)周圍扔炸彈去健康院、戲院呢啲基層市民嘅地方,佢哋咁樣去殺人放火,犯呢啲滔天罪行嘅人去同我講乜嘢叫暴動,有無資格啊?」

她表示,如陳婉嫻要將兩者比較,就應先向當年的工友及全港市民鞠躬道歉,否則去指摘旺角騷亂的年輕人是衝擊國家及社會,「呢啲『迫表態』嘅情況真係好難睇。你唔嚟捍衛,但可唔可以講嘢咁無良心。工聯會用完人就棄,香港人唔係蠢到咁」。
工賊會班畜牲,就如同一百年前嘅汪精衞!
汪賊未發迹前,整炸彈,炸滿洲皇親國戚,但老咗走去做走狗漢奸!
簡直就係工賊會班禽獸嘅開山祖師。
回覆 讚好 不讚 使用道具

hamsuplow 發表於 2018-5-21 22:55
工賊會班畜牲,就如同一百年前嘅汪精衞!
汪賊未發迹前,整炸彈,炸滿洲皇親國戚,但老咗走去做走狗漢奸!
簡直就係工賊會班禽獸嘅開山祖師。

我都好憎梁天琦,同埋著草個個黃台仰!

不過,全香港人都可以鬧呢班腦筍都未生埋嘅戇膠仔,但係工賊會陳婉嫻真係無資格批評佢哋,因為工賊會係百分百嘅恐怖組織!佢哋滿手沾滿香港人嘅血腥!

當年有份燒死林彬嘅暴徒, 以楊光為首, 攞埋大紫惊 !
所以以此推論,  黃天琦將來有資格成為特首或者高官 !!!

補充內容 (2018-5-22 07:55):
梁天琦

回復 iamboyboy ##1 的帖子

這裡,最無資格講話的就是民濺聯工賊會 !

工賊會才是「正牌暴徒」的始祖

工賊會依家出賣工人利益!

最無資格講話的就是民濺聯工賊會

edmondcu 發表於 2018-5-22 02:14

但係依然有大把港豬投票比佢哋。

huijoe 發表於 2018-5-22 04:53
最無資格講話的就是民濺聯工賊會

羅恩惠: 「(旺角騷亂)彌敦道咁多金舖,有無人去搶?連(年初二)煙花都唔使停喎。你(陳婉嫻)將呢批上街年青人類比你哋(工聯會)呢班正牌暴動犯,我覺得好過分」

滿手人命鮮血老暴民出來數年輕人的不是,何等笑話!?水盘不貴,照照無妨。

巨大狗大 發表於 2018-5-22 01:16
工賊會才是「正牌暴徒」的始祖

賊喊捉賊
頂呢班仆街5順

edmondcu 發表於 2018-5-22 02:14

永遠走在工人的對面 !!!

睇開的啦, 同亡国興隻大口狗一樣, 都係呃午餐肉姐.

artlo 發表於 2018-5-22 09:51

竊勾者誅,竊国者侯。

《消失的檔案》導演羅恩惠批評工联会,當年六七暴動,很多工友都是聽從工联会號召去參與,令工友妻離子散、失去工作,甚至要坐監,「好多人嘅一生跟隨工联会後好悲慘」。她說,六七暴動之所以叫「暴動」是具客觀標準,「1,100多個炸彈,每個炸彈都死人架。你工聯會號召嘅人,有啲直程炸死自己……

但旺角騷亂嗰班就叫暴徒?特首就連一個(旺角騷亂)調查委員會都唔願意搞,大台就不斷報道佢哋係『暴動犯』,兩者性質真係好『唔同』!旺角只是騷亂,絕非暴動。」

如要將旺角騷亂與六七暴動比較,「根本係蚊比同牛比」,因六七暴動中的工友都是受中国共产党文化大革命鼓動,北角僑冠大廈、旺角勞工子弟學校兵工廠,炸彈威力強勁,當年香港更不時宵禁,「(旺角騷亂)彌敦道咁多金舖,有無人去搶?連年初二煙花都唔使停喎。」

陳婉嫻將今日上街青年,類比土共正牌暴動犯,無恥過分!

artlo 發表於 2018-5-22 09:51

所以我成日強調
亡國興, 你食屎啦 !

老女人冇男人滋潤,語無倫次

車呀文 發表於 2018-5-22 15:27
老女人冇男人滋潤,語無倫次

簡單嚟講:佢俾人屌撚得少~

回復 iamboyboy ##9 的帖子

禾都唔明?

回復 271lee ##12 的帖子

要票及扮野時就假企工人那邊,好似九巴工潮就汰得出!

一舊屎, 點包裝美化完又唔係一舊屎
無稿照讀, 一定出事
佢都果頭近
個會減佢資源, 都好正常
好寫作人又唔多,
又太多新人要化妝, 包裝.