[新聞時事] 旺角乞丐扮「賣身葬父」 被踢爆後 卧地老伯忽站起逃走

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

阿婆都比5舊, 如果777見到呢位阿伯, 唔知比幾多呢?

一名操普通話中年漢前天在酷熱天氣下,坐在一名閉目躺卧的老伯身旁,在旺角鬧市以「賣身葬父」賣相行乞。有街坊質疑兩人造假博同情,揚言報警後,中年漢即推着老伯逃離現場,至轉角橫街時全程躺卧的老伯更突然起身急步敗走,街坊將經過拍下及上載網站,瞬即成為城中熱話。《蘋果》昨日到現場視察,未見「父子檔」身影,但發現有其他人行乞。

目擊者指老伯好生猛

該張網上流傳的相片所見,一名白髮老翁閉目躺卧木板上,上衣打開露出胸口,皮膚被曬得發紅,狀似奄奄一息,他身旁有一名戴鴨舌帽及口罩、汗濕全衫的中年男子跪坐,旁邊放有一個紅色膠桶,被網民戲謔「賣身葬父」。
相片由居於旺角的周小姐拍攝,她向《蘋果》表示,前天中午約1時首遇兩人行乞,每當有人捐錢,中年漢便垂頭作揖用普通話道謝,由於時值假日有不少外傭捐錢,她上前察看發現老伯狀甚安詳,「真係以為阿伯已氣絕」。但她發現老翁的褲內「脹卜卜」似有收藏,懷疑兩人博同情行乞,於是上前查問。
兩人見周小姐拿手機拍攝及揚言報警,中年漢開口用普通話說:「不要報警,我們走了。」立即推着老翁離開。周小姐指兩人離開時,「阿伯隻腳磨住塊地,好似無晒反應咁」,但行至一條橫街時,躺卧的老翁竟站起急步離開。
周小姐不值兩人行為,直斥「呢度係香港,唔係大陸!」但她其後分別在下午4時及5時許再兩次遇見兩人行乞,終於忍不住報警,惟兩人馬上消失無蹤。警方指前日下午5時許接獲報案,警員到場後未有發現行乞者。
《蘋果》昨日到現場視察,未見「兩父子」行蹤,不過仍見有腳疾人士行乞,亦目睹有人放坐墊到地上,拿出紅帽準備行乞。附近街市排檔檔主鄭女士稱,「賣身葬父」行乞者前日早上約10時首次在街市出現,相信他們居無定所,亦見有不少街坊施捨。
有排檔職員則稱兩人行乞前有化妝,「打埋粉,跟住隻手綁醫院帶,插住針喉,好認真,好逼真㗎」,而躺在地上的老翁實際上「好生猛㗎,起到身㗎」。
菜檔東主鄭先生直言「賣身葬父」行乞「假嘢嚟,搵食伎倆」,但他間中亦有施捨,「人哋都咁可憐,四肢不全嚟攞個錢,都係搵啖食,總好過啲人偷呃拐騙,佢哋都叫明買明賣」。

佢梗係聽到國歌~呢個屬於愛黨愛國人士!

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址
回覆 讚好 不讚 使用道具

要怪, 就怪全柒團隊辦事不力
未有第一時間通知全柒落區
搵齊tbb, 方向一齊影住比五舊過佢

kinsoncc 發表於 2018-5-23 00:10
阿婆都比5舊, 如果777見到呢位阿伯, 唔知比幾多呢?  

頂多咪彈起身同全柒講
豪多少少啦... 離地

淫賤月鵝話: 咁識落實各處鄉村各處例,俾多一舊!

呢的咁既大劣L, 早死早着.

artlo 發表於 2018-5-23 10:17
呢的咁既大劣L, 早死早着.

呢類甘草演員, tbb買少見少, 呢位扮死阿伯應該去應徵tbb, 丹爺king sir都唔夠佢好戲.

hamsuplow 發表於 2018-5-23 07:46
淫賤月鵝話: 咁識落實各處鄉村各處例,俾多一舊!

呢位阿伯絕對清楚乜野叫各處鄉村各處例啦, 返到上去扮死博同情, 隨時有老百姓招呼佢.

回復 kinsoncc ##7 的帖子

tbb咁好揾, 條扮死大劣伯父吾駛瞓街.

artlo 發表於 2018-5-23 10:34
回復 kinsoncc ##7 的帖子

tbb咁好揾, 條扮死大劣伯父吾駛瞓街.

咪係, 三十幾度瞓街扮鹹魚, 好明顯係一個好有專業態度的演員, 比我見到佢, 就算明知係假都要掟個一蚊向佢致敬!

回復 kinsoncc ##10 的帖子

老翁的褲內「脹卜卜」似有收藏,你估係乜 ??? 掟個一蚊向佢致敬! 眼界準的

kinsoncc 發表於 2018-5-23 10:29
呢位阿伯絕對清楚乜野叫各處鄉村各處例啦, 返到上去扮死博同情, 隨時有老百姓招呼佢.

哈哈哈!"老百姓"只會幫佢扮死扮得似啲~

匪國的行乞騙技,絕對可以納入 「國家非物質文化遺產」

F1D1S1 發表於 2018-5-23 11:12
匪國的行乞騙技,絕對可以納入 「國家非物質文化遺產」

一有發現其他國家模仿,必定要採取法律行動~雖遠必誅!而表示保護原創版權的決心~