[新聞時事] 投放853億建香港段 林鄭:對國家高鐵網絡都唔係咁舉足輕重

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

田北辰呢個問題,
4台班5毛都識得答啦: 唔鐘意咪坐囉, 黃屍辰!

廣深港高鐵香港段料今年9月通車,但港人若要購買內地段、即非以香港站出發的車票,則可能要繳付高達10%的手續費。立法會議員田北辰在特首質詢環節批評,港府投放853億於高鐵工程,但有關手續費卻永不受立法會監管,指港人若無這份「千億配菜」(香港往深圳北段),根本不會選擇乘搭高鐵,「搭飛機就得啦」,要求林鄭月娥向中鐵爭取授權港鐵售賣內地段車票及免收任何手續費。

林鄭表示,廣深港高鐵香港段無論對港人來說有何重要,「對國家高鐵網絡都並唔係田議員講到咁舉足輕重」。

林鄭聲言會盡力爭取將有關手續費減至最低,但又指由於中鐵公司需要為售票做額外工作,若不讓中鐵收取成本,對方則變相要倒貼,並不合理。

淫賤月娥:香港特區政府嘅責任就係:勉強香港人出雞,再幫大陸佬出埋豉油,留返隻豉油雞就被大陸佬食晒~呢啲叫一條龍服務。
回覆 讚好 不讚 使用道具

iamboyboy 發表於 2018-5-23 13:42
淫賤月娥:香港特區政府嘅責任就係:勉強香港人出雞,再幫大陸佬出埋豉油,留返隻豉油雞就被大陸佬食晒~呢啲叫一條龍服務。

10%手續費唔多啦, 我覺得最少收30%先合理, 唔駛你拉住行李上去排隊再買票喎, 香港為左唔駛拉住行李過關都花成千億啦.

神又係佢, 依家鬼又係佢...  

成千億搞條鐵, 點可能唔預見到效益.

所謂效益, 我係指針對性客戶, 又唔係富貴人家, 更加唔係死窮鬼.  頂多又唔係講一定會坐....果批網軍.
~ 有個錢, 遠少少一定係搭飛機..  時間就是金錢.  近少少, 叫司機車啦...
~ 死窮鬼, 一定係以平為主....  點輪都輪唔到條鐵啦...

預見可能通車之後比人插支持花千億公帑去搞條鬼鐵....  即刻耍無恥

放幾台取票機就得啦有幾難

而家都有方法買到你驚到時冇

大頭的Qoo 發表於 2018-5-23 14:06
神又係佢, 依家鬼又係佢...  

成千億搞條鐵, 點可能唔預見到效益.

正如住北區的居民, 坐九鐵去羅湖轉和諧號去廣州, 仲快過又出西九又要番禺轉車出廣州啦, 引伸到其他省市一樣, 平又唔係平, 快又唔係快, 唯一貪就腳咪會坐高鐵囉, 花成千億就係照顧就腳的一群人.

kinsoncc 發表於 2018-5-23 18:01
正如住北區的居民, 坐九鐵去羅湖轉和諧號去廣州, 仲快過又出西九又要番禺轉車出廣州啦, 引伸到其他省市一 ...

就腳而去西九上車, 我就諗唔到咩人啦...
新界區居民完全唔就腳
九龍區, 多以舊區多, 依然未搬都係住劏房為主, 一個字.... 窮.  
港島以中產同富貴人家為主.
中產, 又唔係好睇唔好食...  樓奴
富貴人家都有中港車連司機啦...  點會柒呢...

果條鬼鐵, 只有戰略味, 內地遊客大部份都一定唔會坐....  團費無吸引.   玩吓手吊極內地客一件嘢, 都唔買, 輸死.  搞手邊得咁膠

个人偏见, 就一定唔会搭膠鉄.