[賽後報告] 勞動節假去北越南定海邊啪啪啪(一)

真係一波三折, 但最緊要玩得開心, 拍多幾下保數
回覆 讚好 不讚 使用道具

好彩師兄你搵到淘寶簽證,否則真係唔知點入越南關,不過比得簽證費350人仔做淘寶,不如香港做定$5xx,一係香港直飛河內做落地簽證,唔洗甘辛苦經大陸過去!Anyway 包膠好精彩,期待中。。

越南的話BUS都是固定價格,而且都是很小的小錢啦  ;-)
搭 TAXI 怕被坑的話可以用 GRAB 叫車。

黄华德 發表於 2018-5-26 08:19
期待续集报告,谢谢!

謝謝支持捧場!續集包膠更精彩請密切關注!

septwx 發表於 2018-5-26 08:43
回復 skcat ##1 的帖子

好像很无趣

係呀,南定海邊炮區位置比圖山更偏遠更難找,所以過去嘅中港台日韓人比較少,越南人本地人去的多!

Fedora339 發表於 2018-5-26 08:44
回復 skcat ##1 的帖子

圖文並茂,貓哥影🉐️好相。

謝謝Fedora兄支持呀!希望多圖包膠能令大家像親歷途中的體驗一様!

fungoth 發表於 2018-5-26 11:43
貓哥行程真轉折但算是個難得經驗。期待南定食女報告。有冇玩KTV呢?

對呀,行程幾轉折下,下次南寧去河內一定要挑晨早八點大巴去才好!
這麼有路過KTV但最終沒玩成,待續集匯集原因吧!

ilovejapangirl 發表於 2018-5-26 12:18
謝謝師兄分享

想去南定的其他師兄可參考地圖  http://2cum.in

謝謝 lovejapangirl兄詳細交通解釋!

我當晚到南定太晚了,沒法子硬著頭皮坐摩托車入海邊炮區!

下次應該早點入便可以到big C坐大把入QT海灘,而TL女很少其實不入也罷!

我這之是在甲金汽車站(在河內火車站往南走),這個汽車站較多車去,有豪華巴士及商務車去的。

回復 skcat ##5 的帖子

真係要早D去,唔係又加價!

henry998 發表於 2018-5-26 13:21
CHING,南定那地方可以用英語溝通?

南定就bigC商場內服務員及售貨員,和附近大酒店服務人員懂一點英文外,基本上是用越語溝通,如不懂可以用手機開google翻譯代勞,南定炮區有部分人會講漢語普通話但少。

謙三少 發表於 2018-5-26 13:52
原來可以即興上大陸玩 順便攪簽證 仲快過香港整 受教 謝謝

係架!可以上深圳,廣州,南寧或憑祥市的旅行社搞,上淘寶網辦最方便,給資料交錢後,今天早十一點前搞好,明早即可以取,香港搞要一個禮拜還要七百元港幣!

chickeninsects 發表於 2018-5-26 14:15
巴打感覺上,南定同圖山邊個好玩D?

感覺上圖山比較熱鬧些但囡沒南定多,圖山多中台日韓師兄組團去,但假期就爆滿很擠靚女很搶手難吃到;而南定就當地人去多,越南假期最好不要去人也多到嚇人的!感覺圖山會較適合港人去玩!

3615 發表於 2018-5-26 15:01
二十萬盾睇到弟弟即刻硬

係架,二十萬一Q確抵玩,囡多質素又OK又自動波環吹加咩招式屌都得!又唔催鐘可慢慢!這就是遠征越南屌爆越幼既優點了!

大六九大王 發表於 2018-5-26 15:18
回復 ilovejapangirl ##10 的帖子

最怕交通費比人落水,最好可能表示一般交通費多少,就一流。

交通就是差不多的價錢,打的肯定貴的,如果有四個人打的就差不多,一個人太重皮就免了!
由河內甲八車站去南定市bigC坐豪巴就是80萬車費,而南定市bigC坐一或十號公巴入QT海灘就是7萬車費。

謝謝分享

takwo 發表於 2018-5-26 16:28
真係一波三折, 但最緊要玩得開心, 拍多幾下保數

系呀!幾經辛苦到南定海邊!當然要屌爆多d令越幼大大滿足補償番!

回復 edmondcu ##2 的帖子

多謝師兄分享

tai-r 發表於 2018-5-26 16:49
好彩師兄你搵到淘寶簽證,否則真係唔知點入越南關,不過比得簽證費350人仔做淘寶,不如香港做定$5xx,一係香港直飛河內做落地簽證,唔洗甘辛苦經大陸過去!Anyway 包膠好精彩,期待中。。

因為越南領事館放假,我做唔切局住去南寧旅行社做快証,再陸路過關入越南!假期飛河內機票好貴!落地証我趕唔切做approve letter!唯有去南寧搞!

ilovejapangirl 發表於 2018-5-26 17:29
越南的話BUS都是固定價格,而且都是很小的小錢啦  ;-)
搭 TAXI 怕被坑的話可以用 GRAB 叫車。

講得啱,越南坐巴士好平系固定價好抵坐!taxi預左長途好貴,坐grab摩托車的幾抵坐又多車!

edmondcu 發表於 2018-5-26 18:39
回復 skcat ##5 的帖子

真係要早D去,唔係又加價!

20萬1Q系幾抵屌!圍起70元人仔即八十幾港紙!趁仲算平要多屌幾Q先得!