[線材/其它] 請推介高清電視節目錄影機

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

我想買一部可錄高清電視的錄影機,但sales話不能將錄好的節目在電腦播放,而且又不能play碟..

以前的硬盤式錄影機,有光碟盤,可play DVD..

錄好的節目可copy落碟度,再copy至電腦..

而家唔知有冇類似的錄影機呢??

新款就真係無乜留意,舊款LG和Philips都好似停產,但要揾一部唔難,你大可上香港價格網找尋DVD錄影機應該仲有倉底行貨賣。
試下幫你吹下雞睇下有無師兄有多啲產品既行情
回覆 讚好 不讚 使用道具

我冇錄影電視節目

柒喜 發表於 2018-5-27 21:34
新款就真係無乜留意,舊款LG和Philips都好似停產,但要揾一部唔難,你大可上香港價格網找尋DVD錄影機應該仲有倉底行貨賣。
試下幫你吹下雞睇下有無師兄有多啲產品既行情

鴨記仲有貨尾! (~^o^~)

有冇人用過magic tv?

冇錄影電視節目好耐啦

有咩電視节目咁正要录低回味再回味呀?

小弟依然用緊VHS錄影機錄電視節目,不過矛高清啫

maninspace 發表於 2018-5-28 03:10
有咩電視节目咁正要录低回味再回味呀?

3曰2夜

先錄落硬碟
硬碟再去電腦Format格式轉換抄落DVD碟得唔得

倫有 發表於 2018-5-28 18:33
先錄落硬碟
硬碟再去電腦Format格式轉換抄落DVD碟得唔得

我而家用緊Panasonic DVD player+硬盤錄影機,但不能錄高清台,所以以前錄唔到3曰2夜來打飛機
錄下的節目可燒錄落DVD+度,跟住攞去電腦度再用軟件轉檔至mp4或avi格式..

但而家的錄影機好似唔可以咁做

燕青小乙 發表於 2018-5-28 20:01
我而家用緊Panasonic DVD player+硬盤錄影機,但不能錄高清台,所以以前錄唔到3曰2夜來打飛機
錄下的節目可 ...

不如簡單啲,賣部8仔機頂盒(最好有雙Tuner,方便一邊收看一邊錄不同台),直接錄落USB手指或硬碟隨你鐘意,手指插落電腦直讀又得

燕青小乙 發表於 2018-5-28 20:01
錄下的節目可 ...

不能錄高清台
咁直接買機頂盒做輸出錄入去硬盤錄影機
得唔得呢

用過 Magic TV 錄落 USB 手指, 有雙 Tuner 能錄高清台, 電腦直讀手指有高清, 但不能 play DVD 碟

登錄/註冊後可看大圖

newpatpat 發表於 2018-5-30 00:50
用過 Magic TV 錄落 USB 手指, 有雙 Tuner 能錄高清台, 電腦直讀手指有高清, 但不能 play DVD 碟

咁如果你要play DVD,怎辦??

燕青小乙 發表於 2018-5-30 15:32
咁如果你要play DVD,怎辦??

咪用另外一部 dvd play 囉! (~^o^~)

如果師兄屋企有舊電腦,又唔怕第一次設定麻煩,可以買隻高清手指做接收,咁錄出來的檔案就用乜機都播到了…