[賽後報告] 2018 西貢單兵揾食TRIP點滴分享 (DAY 2)

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

2018 西貢單兵揾食TRIP{多文字}點滴分享  (DAY 1)
http://141hongkong.com/forum.php ... &fromuid=354947

DAY 2  約咗另一位囡囡,事緣知道佢最近過咗生日,咁啱我又想去西貢玩,咁就約佢食餐飯,同送少少嘢俾佢。雖然大家都係錢銀交易關係,但都冇乜所謂,講真我一條友,成日自己食飯都好無聊,咁又人陪,一齊食吓嘢,俾多少少錢,無問題。難得佢又肯一齊去食,唔係感覺就好似食快餐咁,有少少空虛 囡囡生日飯,咁問吓佢想食乜啦...之前同佢食過一次飯去鋸扒,佢話呢次食佢建議嗰間喎,OK, 咁就聽佢介紹。

Moo Beefsteak
44 Đồng Khởi, Bến Nghé, Quận 1, Hồ Chí Minh

餐廳環境唔錯,裝修靚,幾清靜,中高檔,又唔會太過FORMAL,有啲LOCAL 都短褲拖鞋咁嚟,都有日本仔放工同朋友嚟食。啲扒同其他食物質素都唔錯,可以再嚟。

食完飯,咁又同佢去飲杯嘢,RELAX 吓,問佢有乜好介紹,咁佢話個天似就快落雨,不如去室內啦

Qui Dining Lounge
22 bis Lê Thánh Tôn, Bến Nghé, Quận 1, Hồ Chí Minh

就係喺日本仔街對面,室內氣氛悠和,鎢絲燈泡0既暗黃光加上現場爵士樂,令人未飲已醉了幾分。

題外話:
喺越南,同女仔食飯,佢地真係會著得幾索吓,而且本身佢地已經由細到大都慣咗性感衣著,喺香港,一定會覺得佢地著得太過誇張(或者太過暴露),一係覺得著到好似去飲咁太過隆重。反而喺越南大家都咁著,會覺得好正常好自然,當然呢個係男人都開心大飽眼福啦

食完嘢,大家返酒店做正經嘢,今晚講咗話揾陪囡囡過夜,囡囡平時係做吓拍硬照或者有時做吓CAR SHOW,價錢係有少少貴,貴過KTV 囡囡少少,不過又未至於CATWALK 囡囡咁貴。囡囡飲完幾杯白酒有少少HI HI 地,我地做完第一Q佢就好快訓著咗 ,第二朝再訓到自然醒,做多個MORNING Q 先走人。

本身都諗住帶囡囡去食吓CHING 介紹0既
B3 Steakhouse & Craft Beer
90 Nguyễn Huệ, Bến Nghé, Quận 1, Hồ Chí Minh

不過佢冇興趣,咁我唯有第日自己去食吓啦。有牛扒同CRAFT BEER 兩樣我都鍾意0既嘢,一次過滿足到我。去到叫咗個Gazpacho(西班牙凍湯),有啲驚喜,做得唔錯,另外又叫咗個蒜蓉包同牛扒,做得幾好,價錢唔太貴。我坐喺吧枱,有兩個鬼佬,我估佢係老板,其中一個係法國人,住咗喺越南廿二年,有吹兩句水,又話換張枱俾我,我話唔使啦,一條友,冇乜所謂,幾NICE。

喺越南,CRAFT BEER都幾流行,我其中一個目的都係去試吓同見識一下,講真我唔係好識品嘗,不過喺呢度飲一定比其他地方平,越南本土都已經有幾家自家釀製0既啤酒,有啲係外國人嚟開,人工同材料同租金都已經平咗一大截,喺香港飲,真係貴到飛起。順便同大家介紹幾間手工嚟店/餐廰,絶大部份都係喺一郡。

Pasteur Street Brewing Company
144 Pasteur, Bến Nghé, Quận 1, Hồ Chí Minh

呢間係外國人開,係越南第一間手工啤酒店,亦係我自己最鍾意0既一間,佢而家開到連河內都有分店,係好HIT,而且佢地0既啤酒都攞好多獎。我最鍾意係佢地0既PASSION FRUIT BEER 同 DRAGON FRUIT GOSE,呢啲酸酸地最啱我口味。另一個賣點就係佢地樓下0既塗鴉藝術,差唔多係文青CHECK IN 必到景點。

C-Brewmaster Craft Beer
52B Nguyễn Bỉnh Khiêm, Đa Kao, Quận 1, Hồ Chí Minh

East West Brewing
181-185 Lý Tự Trọng, Phường Bến Thành, Quận 1, Hồ Chí Minh

呢間喺濱城市場附近,地方超闊落,樓底又高,好舒服,入面見到佢地0既釀酒容器。

Urban Basement - Craft Beer & Kitchen
135 - 137 Ly Tu Trong st, Dist.1, Phường Bến Thành, Ho Chi Minh, Hồ Chí Minh

就係喺EAST WEST BREWING 行過少少,佢地個蟹膏意粉整得幾好食,係好似越式蟹膏湯粉嗰隻FEEL,幾有創意,另外BURGER都OK。當然呢兩間嘢再行過少少,就係大家都熟識0既CATWALK 啦。

Winking Seal Beer Co.
50 Đặng Thị Nhu, Phường Nguyễn Thái Bìn, Quận 1, Hồ Chí Minh

行過對面就係  Air 360 Sky Lounge (據聞係同CHILL SKY BAR 同一老細),周末夜晚有表演,飲可以叫PR 小姐陪飲,不過識得有個喺嗰度做0既員工,話樓下XOXO Club & Lounge執咗笠。

回復 luvsupernatural ##1 的帖子

Hi luv-ching,

Sofa Spot ~ Saved it for the food places recommendation!

Looking forward to read more of your reports from this trip!

CH
回覆 讚好 不讚 使用道具

師兄介紹嘅幾間餐廳都好似唔錯, 有機會一定去試吓

B3牛扒真係好正

beautiful girl and nice body

88lovegirl 發表於 2018-6-8 00:56
B3牛扒真係好正

睇完CHING 你啲BANGKOK 報告,搞到我都好想出發呀

身材好棒
誘人美食

very nice gal thx ching so much for sharing

好有用嘅帖,多謝分享。有時Foody app睇完都唔知去邊間食,下次我都去試吓B3 Steakhouse。

多謝C 兄分享,圖文並戌,又有晒地址,真是正、精采及有用.

囡囡好大包米啊

luvsupernatural 發表於 2018-6-8 00:18
2018 西貢單兵揾食TRIP{多文字}點滴分享  (DAY 1)
http://141hongkong.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2 ...

正喎

食得好正。

Good report!

最鐘意D有店名有地址的報告!👍讚!

睇到都想食!感謝分享

師兄玩得真係有情調,學習學習!

Shenlooks hot and food looks great!

非常好的帖子,文圖並茂,感謝師兄分享