老猫燒鬚

上咸網多
回覆 讚好 不讚 使用道具

老猫燒鬚

企仇口多

係香港巧危險!

回復 定風波 ##1 的帖子

可能佢以為自己(及其手下)有足夠知識, 而冇搵真正專業來做

beckham3 發表於 2018-7-10 14:54
回復 定風波 ##1 的帖子

可能佢以為自己(及其手下)有足夠知識, 而冇搵真正專業來做

Delete data 唔 delete 埋 backup copy, .
都可以話犯了低堦錯誤

上得咸網多咪增加被 HACK 風險囉

定風波 發表於 2018-7-10 07:12
唔咸点会好睇?

又蠢又唔醒.....學人睇咸網

waiking 發表於 2018-7-10 22:43
上得咸網多咪增加被 HACK 風險囉

4台算唔算鹹?

leekf333 發表於 2018-7-10 23:26
又蠢又唔醒.....學人睇咸網

聪明咪一样睇

定風波 發表於 2018-7-11 00:03
聪明咪一样睇

冇咁易中毒

定風波 發表於 2018-7-11 00:01
4台算唔算鹹?

綠區唔算

谷上腦可能屎得更橙  

定風波 發表於 2018-7-11 23:29
谷上腦可能屎得更橙

最多流精

係位於巴塞嘅Typeform後備伺服器被駭.

咁我唔明:

1.  大家指嘅老貓係指Typeform?
Typeform係創立咗大約六年, 算唔算係老貓呢?
定還是指莫議員老貓燒鬚, 揀錯咗呢間成立咗六年, 去年收到3千五百萬Serie B funding(我諗係美金啦), 員工達一百六十人嘅新公司?

2.  Typeform員工上得咸網多, 所以增加後備系統被駭風險?
定還是莫議員嘅員工上得咸網多, 所以增加咗喺巴塞嘅Typeform後備系統被駭風險?

3.  Typeform員工谷精上腦, 所以增加後備系統被駭風險?
定還是莫議員嘅員工谷精上腦, 所以增加咗喺巴塞嘅Typeform後備系統被駭風險?

4.  Typeform以為自己公司有足夠知識, 但其實佢哋冇足夠知識?
定莫議員唔夠知識, 錯揀唔係真正專業嘅Typeform?
定兩者皆是?

5.  喺香港好危險, 所以遠在巴塞嘅Typeform後備系統被駭風險高咗?
定還是莫議員仇口多, 增加咗喺巴塞嘅Typeform後備系統被駭風險?
蝴蝶效應?

jayzhou_2046 發表於 2018-7-13 17:58
係位於巴塞嘅Typeform後備伺服器被駭.

咁我唔明:

IT行來講,開得7年都唔算新啦
不過講“老貓燒鬚” , 當然係指尊貴既議員啦!
POINTS 2-5 ,係過程。 冇結論。

最大錯誤,都係PURGE DATA 唔 DELETE 埋 BACKUP。
做得IT界代表,冇理由唔識有呢樣野, 而冇FOLLOW UP啦!

我咁7,收到的囡囡既挑逗相,都識DELETE再倒埋垃圾桶,
出去偷食,都知要抹咀,而家仲大鑊到留種,去到邊都講唔通啦,係嘛。

回復 jayzhou_2046 ##36 的帖子
5.  喺香港好危險, 所以遠在巴塞嘅Typeform後備系統被駭風險高咗?
定還是莫議員仇口多, 增加咗喺巴塞嘅Typeform後備系統被駭風險?
蝴蝶效應?

老兄連CHAOTIC THEORY呢個可能性都度埋,真係唔知點答你好

馬後砲 發表於 2018-7-14 00:55
IT行來講,開得7年都唔算新啦
不過講“老貓燒鬚” , 當然係指尊貴既議員啦!
POINTS 2-5 ,係過程。 冇 ...

佢67就67啦! 肯承認67就巧...
吸取教訓..衰左就認, 道了歉遲吓矛樹既..

【新聞稿】一人一信工具被入侵致資料外洩 莫乃光:向受影響市民衷心致歉

(香港,7月7日)立法會資訊科技界莫乃光議員辦事處早前使用Typeform提供的網上問卷調查工具。Typeform近日發現資訊保安事故,令曾經參與【一人一信反對縮短選舉投票時間】的市民受到影響。莫議員對此向受影響市民衷心致歉。

是次事件導致曾提交意見的一萬五千名市民的名稱和回覆被外洩,包括當中約9500個電郵地址。莫乃光議員表示非常重視保障個人資料安全,在一人一信活動完結後,辦事處已於系統刪除所有收集的資料。辦事處7月2日獲Typeform通知,表示經了解後,發現有部份資料曾被外來入侵者下載。

得悉事件後,莫乃光議員已通知個人資料私隱專員公署和受影響市民,並檢視外洩資料的內容,發現受影響的敏感資料包括市民在提交意見書時提供的姓名和電郵地址(如用戶曾經選擇提供),其他外洩的資料是市民使用網上工具填寫的意見。

目前暫時未有證據顯示外洩的資料被不法分子使用,但莫乃光議員建議受影響市民提高警惕,尤其是詐騙和垃圾電郵。若收到可疑電郵,請勿點擊任何連結或提供任何個人資料,並立即刪除郵件或聯絡莫乃光議員辦事處([email protected])。

莫議員再次對因為Typeform的資訊保安問題而對市民造成不便或引起憂慮,衷心致歉。辦事處將檢視使用的網上服務提供者的資訊保安措施,防止類似事件再次發生。

目前Typeform仍在調查資料外洩的原因。在確認Typeform已完成提升資訊保安措施之前,莫乃光議員辦事處將暫停使用Typeform進行問卷調查及一人一信活動。如有進一步關於資料外洩事件的資訊,將盡快通知公眾

auraheart 發表於 2018-7-14 04:56
佢67就67啦! 肯承認67就巧...
吸取教訓..衰左就認, 道了歉遲吓矛樹既..

佢确有认错,道歉。

我在谂,保安漏洞,应该是typeform的问题了。

从技术层面讲,backup好多时,都用incremental backup, 即係每次backup,不是重新overwrite所有档案,而是比对上一次backup有乜差异,只纪录差异地方。那就有机会还原之前栅去资料