老猫燒鬚

佢係尊貴既議員, 欏彩係佢, 背黑鑊當然係佢, 就算係typeform錯, 尊貴既議員有責任向市民解釋..道歉.
相信對一般市民而言, 佢认错道歉應該OK La, 雖然資料外洩都幾大劑, 不要再犯便是.
如果佢衰多鑊咁甘既話唔定分分鐘要收皮..
回覆 讚好 不讚 使用道具

Typeform唔係完全冇考慮到Information Security Management呢方面,
可以喺佢哋嘅網站度揾到.
咁當然就算有寫, 都可能只係停留喺Service Design階段.

至於Typeform員工有冇上咸網, 及至谷精上腦, 又冇考慮都客人仇口多寡等種種過程,
從而影響到佢哋嘅後備伺服器冇刪除備份及/或後備伺服器被駭,
就真係要問問資訊科技保安專家先知!

如果真係一定要買網上調查呢類IT service,
服務提供者有冇資訊保安管理, 及data retention呢類要求,
就一定要留意.

不過咁, 香港之所以好危險, 相信係行內行外有部分人
從來都唔重視資訊保安管理, 風險管理嘅要求.

莫議員喺立會嘅履歷:

美國普度大學電機工程碩士
美國普度大學電腦及電機工程學士
香港電腦學會資深會員
計算機學會會員
電機暨電子工程師學會高級會員
工程及科技學會會員

睇唔到有資訊系統保安嘅專業資格.

如果繼續需要購買/使用IT Service,
都係揾返個資訊科技保安及/或相關審計及/或風險管理嘅專才入團隊,
審計一下或多下服務提供者相關嘅細節, 穩陣啲啦.

當然呢啲專才都必須喺工作時間唔可以上咸網.
如果要上咸網, 都請佢返屋企先上.
但就算返屋企上, 都唔可以搞到喺工作環境谷精上腦.
因為香港好危險, 所以更理想嘅, 梗係請呢啲專才留喺香港以外嘅地區工作啦.

加埋公關人才, 有效咁減少埋啲仇口.

咁咪減低呢啲過程嘅發生, 再從而有效降低
搞到服務提供者後備伺服器被駭嘅風險. 下話?

仲有講開purge/delete data.
十多年前聽好幾位係政資室官員講,
資料嘅銷毀一定要經過連續三次刪除,
確保資料不能回復.
相信可以借鏡.

之但係, 小弟都係聽返嚟, 自問壇數又唔高,
真係唔太明白連續三次刪除呢招嘅精要.
還望瞭解其中奧義嘅大大賜教

jayzhou_2046 發表於 2018-7-14 22:47

汰吓點定義刪除, 如delete放落垃圾桶再冲埋水係可以還原既...
硬碟Partition-Table 釘左及Drive-ID矛鳥(<----小弟recovered過)或掟落鹹水海浸過資料都有機會復修..不過巧晒時間.
如果硬碟Low-Level Format過, (Low-Level Destructive Format 需時較長, 早期用 debug做, 後來亦有用軟件) 相信是永久刪除鳥, 矛必要做三次.
純粹吹水, 小弟離開電腦界十多年, 而家乜Q新野刀唔豬...

回復 jayzhou_2046 ##42 的帖子
加埋公關人才, 有效咁減少埋啲仇口

我估佢仇口唔算多, 媒體報導都是輕輕帶過, 冇狂追猛打

jayzhou_2046 發表於 2018-7-14 22:47

我都唔明點先可以連續三次。
理論上一般file delete, 只係移入recycle bin個folder, 再倒垃圾, 才開始真正delete,
但是只限於將個file name delete 左頭一個字母,file allocation table 抹左header location ( fat 32 ),
但FAT 有 backup copy, 只要 小小 功夫 及 軟件 就可以 recover 番 個 file.

一個可能, 係佢講緊delete檔案要三重authorization先delete到

馬後砲 發表於 2018-7-15 19:15
我都唔明點先可以連續三次。
理論上一般file delete, 只係移入recycle bin個folder, 再倒垃圾, 才開始 ...

咪係, 早期Dos版PcTools都係咁做..Recovery成功率幾乎達百份百..
後來Recovery軟件進化到改字都唔使及帶復修功能(兼容FAT32/NTFS), 復修需時較長...但略水勁狼.
當年Recovered客D公司料/鹹相執唔小..鑊鑊幾百美金起跳

auraheart 發表於 2018-7-16 02:44
咪係, 早期Dos版PcTools都係咁做..Recovery成功率幾乎達百份百..
後來Recovery軟件進化到改字都唔使及帶 ...

當年好做又搵到錢, 尤其你咀頭掂,冧女都得,何況客人

回復 馬後砲 ##47 的帖子

真係唔知.
做官喎, 壇數就梗係高到,
有豈是我呢亭凡夫俗子所能夠明白呢!

jayzhou_2046 發表於 2018-7-16 18:19
回復 馬後砲 ##47 的帖子

真係唔知.

你him者