曼谷Sofitel Bangkok Sukhumvit

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

早兩個星期,呢度拿督大人睇過我出喺泰國夜遊版,有關於Sofitel Sukhumvit嘅包膠,佢話如果出喺洒店版呢度,可能仲會多D分,咁我搵番我呢幾年我住喺果度時映嘅舊相,重新寫過詳細D嘅,希望呃到D分啦!

呢幾年泰國,每年都有幾間新五星級酒店開幕,Sofitel唔係最新,已經有六年歴史,位置於Sukhumvit路,由曼谷新機場去大約三十公里路程,如果坐的士,深夜時份唔塞車,我試過唔駛半粒鐘,亦試過日頭塞咗個幾鐘,酒店地點冇得頂,位於BTS Nana站同Asoke站中間,日間出去玩唔駛坐的士,另外要一提佢位於曼谷嘅Thermae Cafe蛇美咖啡店旁邊:

呢間咖啡店非常出名,師兄們如果嚟曼谷玩一定要試吓,不過佢最出名唔係咖啡,如果未嚟過,又真係唔知佢乜嘢出名,可以去泰國夜遊版睇吓,或者google都得!

酒店外觀同大堂:
以五星洒店嚟講,佢嘅外觀冇乜特別:

酒店大堂可以講話有D細,因為間酒店只有二百零間房,酒店中間呢個裝飾會不時更換如聖誕或農曆新年:

Reception設計非常睇諒人客,唔係喺正大堂中間,而係喺一邊,所以如果晚上喺旁邊嘅蛇美咖啡店搵到外賣,你帶住件外賣返房就唔怕尷尬,完全冇人望到你,你可以若無其事咁返房:

Club Millesime:
佢哋嘅行政樓層叫Club Millesime,如果你訂咗或佢哋upgrade你上去上面D房,會有位靚女帶你上去上面check in,有幾次仲唔係泰妹而係勁索韓妹𠻹!三十樓全層都係用嚟做Lounge,Check in,早餐,下午茶,黃昏cocktail hour都喺度:

酒店房間:
我未住過樓下普通房,Club Floor就有分四種房,分別喺Club room, Prestige suite,Opera Suite,同最貴嘅Imperial suite,呢間酒店嘅floor plan有D三尖八角,亦因為咁,同一類型房傢俬擺位同設計都有DD唔同,可以從以下走火指示睇到:

Prestige Suite:
普通Club room我唔post相喇,只係大普通房DD,裝修豪DD,不過就算喺Prestige suite都有幾種設計,呢度係其中一種,有個小露台,如果係吸煙人仕就正喇:

Opera Suite:
我個人嚟講好鐘意呢種房,因為無論係廳,房,同浴室都好大!

我最鐘意呢個圓形浴缸,我次次都喺度洗乾淨件外賣!

Imperial Suite

呢種係最貴房型,如果旺季,要萬幾港紙一晚,但係普通同最豪果間,都好大分別!

呢間係普通Imperial Suite

呢間係最豪Imperial Suite

景觀:
只要住Club Floor同要面向Sukhumvit路嘅房,都可以欣賞日夜開揚靚景

餐飲:
酒店因為唔大,只有Lobby Lounge,露天cafe,二樓嘅Voila,同頂樓嘅L’Appart,Lobby Lounge係比你claim welcome drink嘅地方,你見到我個頭像都估到我會叫乜,呢個小食架真係好靚

住Club floor可以選擇喺二樓或club floor食,二樓係一般五星洒店自助早餐,冇乜等別,呢個圓形轉動雪柜係最大特色,早上放水果,晚上放雪糕

Clue Floor早餐係半自助式,沙津麵包自己攞,主菜即叫即製,

我試過同兩個fd一人叫幾様大家share,食完中午飯都慳番!除西式外,亦有泰式同中式,之前果晚如果飲多兩杯,食碗粥或雲吞,個胃舒服好多!

下午兩點鐘開始club Floor有下午茶,一般法式甜品同三文治等,有次外面落狗屎,邊度都唔去得,我無所事事嘆咗成兩粒鐘下午茶,個waitress行過睇到我碟嘢,笑咗出嚟,都唔知佢笑乜!

黃昏cocktail hour只係一般,頂樓法國餐廳我只去過一次,搵唔番D相,Sorry!

其他設施:
其他一般五星酒店嘅設施都有,如泳池,gym,Spa等,另外住club floor樓層有butler service,一般如要出外食飯訂位,什至執行李,佢都會幫忙!

如果師兄們嚟曼谷玩,我極力推薦Sofitel Bangkok Sukhumvit!

更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

啤酒兄
酒店D圖好正。
即有分俾。。
拿督版起呢版权限高。。
回覆 讚好 不讚 使用道具

呢間酒店冇得頂

这么好的设备,得找个泰妹陪下才不枉此行了。。

多謝師兄分享
哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈

啤酒兄就算出無字天書在下都一定Like
何況有文字有相加注解!

美倫美奐,的確唔錯,不知現在價錢如何 ?

ilovetoplay 發表於 2018-7-8 10:59
多謝師兄分享
哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈

多謝!多謝!

EastWest_GBL 發表於 2018-7-8 11:01
美倫美奐,的確唔錯,不知現在價錢如何 ?

剛剛用Accor app望一望,而家係淡季,最平普通房,一千港紙多D一晚,最豪果間,一萬港紙多D!

回復 dellwtko ##1 的帖子

前年住過兩晚,的確如所言唔錯。

去曼谷要去住吓,食外賣

有矛打算再去過 update 下呢

回復 dellwtko ##1 的帖子

酒店夠哂豪華,設施不錯,住得過

食好,住好。

dellwtko 發表於 2018-7-8 10:07
早兩個星期,呢度拿督大人睇過我出喺泰國夜遊版,有關於Sofitel Sukhumvit嘅包膠,佢話如果出喺洒店版呢度 ...

dellwtko兄,呢個帖酒店圖片+ 精彩文字生動有趣介紹,好正!

介紹詳盡, 眼界大開

搵埋條女去度假一流

可以一試

富麗堂皇低調奢華,溫暖的現代風格,
精巧雅致的菜餚還有迷人絕美風景

豪華五星級酒店 , 住得過