RAID 10 定 RAID 01 好 ?

其實 Log Shipping and Applied transaction logs to time/log number position.
Standard Edition 用 Script 已可以做到.
如果用 Toad, 有埋 Sample Scripts 添.
Admin Tools  只係 用 GUI 幫你9電.
禾用 scripts. 每 15 min. change logs. 然後炒去 Remote Backup Server 再 Apply Log.
用 Standard Edition, 省回好多$$$.
回覆 讚好 不讚 使用道具

HKOXSEX 發表於 2018-7-14 13:50
其實 Log Shipping and Applied transaction logs to time/log number position.
Standard Edition 用 Sc ...

我以前都係咁做,不过你个 frequency 咁高既?
我当时个。script 係 hourly 都俾人觉得太密。

定風波 發表於 2018-7-14 21:02
我以前都係咁做,不过你个 frequency 咁高既?
我当时个。script 係 hourly 都俾人觉得太密。

十五分鐘5算密了

HKOXSEX 發表於 2018-7-15 14:21
十五分鐘5算密了

唔影响performance?

定風波 發表於 2018-7-15 16:09
唔影响performance?

當然不會, transaction logs size 一樣,
只係多左三個 files.
而且通常5想個別 transaction logs file 太大,
夠數會自動 switch logs. 可能冇分別添

HKOXSEX 發表於 2018-7-15 18:26
當然不會, transaction logs size 一樣,
只係多左三個 files.
而且通常5想個別 transaction logs file 太 ...

Backup 放 local, 5係放小三度 ?  

馬後砲 發表於 2018-7-15 18:49
Backup 放 local, 5係放小三度 ?

放在小四都得

HKOXSEX 發表於 2018-7-15 19:00
放在小四都得

洗唔洗咁多redundancy呀 ?  

HKOXSEX 發表於 2018-7-15 19:00
放在小四都得

TCO 好高者

HKOXSEX 發表於 2018-7-14 13:50
Standard Edition 用 Sc ...

如果唔用Hardware based raid card, 最好off-line back up, 如果Hardware based 梗係RAID 10好.
Rom Based Raid 不可靠..唔巧彩會死得巧轟烈, 渣刀矛..

唔巧2c, 引用錯鳥...

auraheart 發表於 2018-7-16 05:04
如果唔用Hardware based raid card, 最好off-line back up, 如果Hardware based 梗係RAID 10好.
Rom Base ...

答边个都一样啦,全部自己友

用手機回應 auraheart #50 的帖子

Rom Based Raid 即 software raid ?

定風波 發表於 2018-7-16 11:25
用手機回應 auraheart #50 的帖子

Rom Based Raid 即 software raid ?

矛錯, ham 鳥時可能連渣都矛..禾整唔掂
禾連 PCI-X Raid Card support raid 50/60 都唔用(禾部WS腦支援64bit PCI-X)..
眼闊肚窄貪平屋企矛用..
禾N年前老細係禾好朋友/硬件工程師, 有免費玩具就賤價出讓.
當禾吹水巧啦...
音響禾算過目不忘, 電腦事倍功半都矛....

auraheart 發表於 2018-7-16 11:53
禾連 PCI-X Raid Card support raid 50/60 都唔用(禾部WS ...

唔知你当时用raid level 几。
理论上raid 1 不论hardware software 死一隻都有救,
Raid 0 就相反,死亲就神仙无救

auraheart 發表於 2018-7-16 11:53
禾連 PCI-X Raid Card support raid 50/60 都唔用(禾部WS ...

扯上音响,你对NAS储存数码歌曲视频
然后streaming去套家庭影院点睇呀?

定風波 發表於 2018-7-16 13:03
唔知你当时用raid level 几。
理论上raid 1 不论hardware software 死一隻都有救,
Raid 0 就相反,死亲就神仙无救

係客用....巧多年前喇..
一般係Disk Mirror, raid one 多....亦有stripe set.

定風波 發表於 2018-7-16 13:10
扯上音响,你对NAS储存数码歌曲视频
然后streaming去套家庭影院点睇呀?

梗係正啦! 夠地方就巧.

auraheart 發表於 2018-7-16 13:12
係客用....巧多年前喇..
一般係Disk Mirror, raid one 多....亦有stripe set.

但係DA converter 出来的数码声,唔係话发烧友大忌咩?

定風波 發表於 2018-7-16 13:43
但係DA converter 出来的数码声,唔係话发烧友大忌咩?

高質DSD OK la...用Sabor 9038pro 就更隹.
家庭影院喎...唔使咁发烧..

auraheart 發表於 2018-7-16 14:08
高質DSD OK la...用Sabor 9038pro 就更隹.
家庭影院喎...唔使咁发烧..

有前辈敎,话DA converter 之後,用三極管
做个cathode follower, 利用三極管做个“天然”
既odd harmonics filter. 会靚声好多
有几成真?