RAID 10 定 RAID 01 好 ?

禾邊夠壇數評呢D"戊"論...
回覆 讚好 不讚 使用道具

auraheart 發表於 2018-7-17 00:43
禾邊夠壇數評呢D"戊"論...

哗,咁大巴

並非扮大枝野, 只係認為部份人將电子管神化左姐..
舉個例...禾對40瓦甲類單聲道後級主要用於推中音, 高/低音個人會用半導體後級....三幾百週打下, 膽唔多掂, 越低越虧.
中頻是見人見智, 膽機並無壓倒性優勢.

auraheart 發表於 2018-7-17 11:27
並非扮大枝野, 只係認為部份人將电子管神化左姐..
舉個例...禾對40瓦甲類單聲道後級主要用於推中音, 高/ ...

同意, 胆機的低頻, 總係有種軟綿綿的感覺。
高頻端,仍可接受,除非聽古典。

定風波 發表於 2018-7-18 00:29
同意, 胆機的低頻, 總係有種軟綿綿的感覺。
高頻端,仍可接受,除非聽古典。

膽機高頻端相當幼細, 絕對可以接受.
聽古典都巧, 如空氣感單薄可試吓加對超高...禾用Decca Ribbon..幾好.
膽機燥音較高對動態頗有影响, 尤其古典一類對動態range/headroom要求相對高, 相差易狗幾個db係死症...
膽機亦有種心有餘而力不足感覺, 往往臨門一脚將聆聽者由高峯拉下, 主要是幾十到百多週表現欠佳.
可恨測試一般是静態, 水份/誤導於無型.
數碼處理進步神速, 可能有朝一日佢玩晒, 禾不是古老死硬派..相信會欣然接受..

回復 auraheart ##65 的帖子
膽機亦有種心有餘而力不足感覺

男人大忌

auraheart 發表於 2018-7-18 00:40
膽機高頻端相當幼細, 絕對可以接受.
聽古典都巧, 如空氣感單薄可試吓加對超高...禾用Decca Ribbon..幾好. ...

照目前cpu power, 幾複雜既digital signal processing 都處理得到。
的curve點shape都得

呢個日子應該不遠

假波男 發表於 2018-7-18 05:56
照目前cpu power, 幾複雜既digital signal processing 都處理得到。
的curve點shape都得

Digital source 以經非常好..DSD 差唔多係King..
D/A 稍作改善, 巧快升堂入室, 進入 Hi End 世界..
只剩配搭問題, 唔同門派又嘈幾十年?

唔猪有生之年會否見到套頂級音響, 由source到尾都係開關式仲有超過九成效率...呢個應該係大勢..

auraheart 發表於 2018-7-18 06:07
Digital source 以經非常好..DSD 差唔多係King..
D/A 稍作改善, 巧快升堂入室, 進入 Hi End 世界..{:196: ...

是sampling rate 问题
还原正玄波,我们看到的锯齿,就是高频失真及高频燥音源头,
怎样去除,就是要做的工作
提高了sampling rate 会改善好多,设计出
Antialiasing filter 亦可以

定風波 發表於 2018-7-18 09:22
是sampling rate 问题
还原正玄波,我们看到的锯齿,就是高频失真及高频燥音源头,
怎样去除,就是要做的 ...

sampling rate 永遠係问题..
Ess Sabre DAC 一般支援 32/384唔係低

auraheart 發表於 2018-7-18 09:56
sampling rate 永遠係问题..
Ess Sabre DAC 一般支援 32/384唔係低

384k已经係超过4个octaves above human hearing limit.
理论上base frequency 接近20k的乐器都没有,
勉强讲,可能得敲击乐器,叮叮查查。
究竟呢的乐器既fifth harmonics 有失真,是否真的听到或感受到呢? 我唔敢讲

定風波 發表於 2018-7-18 11:29
384k已经係超过4个octaves above human hearing limit.
理论上base frequency 接近20k的乐器都没有,
勉 ...

人耳既野, 就算係矛....都有人講感覺上唔爽, 咬佢咩...
記得有朋友唔中意甲類後級話 upper harmonics 失真令佢唔舒服, 吹到啤一聲.

auraheart 發表於 2018-7-18 11:40
人耳既野, 就算係矛....都有人講感覺上唔爽, 咬佢咩...
記得有明友唔中意甲類後級話 upper harmonics 失真令佢唔舒服, 吹到啤一聲.

讲到底,始终係个人感受,
正如有人鍾意竹笋有人喜欢警鐘胸,真係冇所谓对錯

定風波 發表於 2018-7-18 11:56
讲到底,始终係个人感受,
正如有人鍾意竹笋有人喜欢警鐘胸,真係冇所谓对錯

鹹魚青菜, 各有所好....
禾食樣既, 對波形及大小矛要求, 唔係平胸就掂.

回復 定風波 ##60 的帖子

胆緩衝

auraheart 發表於 2018-7-18 12:34
鹹魚青菜, 各有所好....
禾食樣既, 對波形及大小矛要求, 唔係平胸就掂.

又係听讲:
平胸,nerve cells density 高, 同样摸一摸,女女都会兴奋好多

定風波 發表於 2018-7-18 18:10
又係听讲:
平胸,nerve cells density 高, 同样摸一摸,女女都会兴奋好多

佢興奮, 禾唔興奮喎...
雞飽仔都可以, 禾不好大波...往往世事難料, 禾識D女不乏好雙乳..

定風波 發表於 2018-7-18 11:29
勉 ...

N年前用AR9做個test, 150週電子(active)分頻, 對12寸低音落到25週禾聽到...再低感覺唔舒服.
中形喇叭中AR9低音算巴豬閉, 褲腳郁埋.
叮叮查查D harmonics 就非常正, 禾加對ribbon超高就係要聽多小小, 物超所值...

E....禾唱歌仔都應該有兩個Octave range 喎.

auraheart 發表於 2018-7-19 00:04
佢興奮, 禾唔興奮喎...
雞飽仔都可以, 禾不好大波...往往世事難料, 禾識D女不乏好雙乳..

笑了

auraheart 發表於 2018-7-19 03:51
N年前用AR9做個test, 150週電子(active)分頻, 對12寸低音落到25週禾聽到...再低感覺唔舒服.
中形喇叭中AR ...

Active filter 应该指analog filter ?
现代的音响有冇用digital filter? I mean 高档的

当年音乐老师有个16吋的低音,听定音鼓冇得顶,可以连spring pocket都有共鸣