RAID 10 定 RAID 01 好 ?

即係喇叭冇用傳統分音器而改用Electronic cross-over network..當時用Snell Acoustics, 幾Hi End的..
曾經用過六台單聲道後級推三路電子分音喇叭, 搞到仙都唔仙(penny-less)...等女媾.

两隻十二寸低音勁巧多, 禾都玩過 Harley 18寸, 都唔夠砌...AR 低音唔講得笑. 聽Pipe organ, 屋震.

回覆 讚好 不讚 使用道具

auraheart 發表於 2018-7-19 15:56
即係喇叭冇用傳統分音器而改用Electronic cross-over network..當時用Snell Acoustics, 幾Hi End的..
曾 ...

甲类单端输出是有odd harmonics,唔中2唔出奇。
但如果係push pull, 只有even harmonics,
冇乜理由唔啱听者。

auraheart 發表於 2018-7-19 15:56
曾 ...

原來玩音響, 真係可以去到咁盡, 失敬  

定風波 發表於 2018-7-20 00:03
原來玩音響, 真係可以去到咁盡, 失敬

唔玩音響, 會多巧多女/囡..玩到窮L一條等運到..
而家洗盡沿華, 埋街飲井水...

定風波 發表於 2018-7-19 18:35
甲类单端输出是有odd harmonics,唔中2唔出奇。
但如果係push pull, 只有even harmonics,
冇乜理由唔啱听者。

記得呢個问題响禾個版討論過..
個人認為矛所謂, 反正2A3,300B類禾唔會用.
測試失真通常用十個harmonics失真取其平均值, 理論上低於一巴仙就可.
禾對半導體單聲道後級失真係.007%@any output, 禾對耳矛咁勁.
燥音比120db, 高一般膽機二狗幾db, 呢樣緊要D..
致於副膽就矛規格, 皆因係Bruce Moore 早期响車房親手幫禾造既, 下圖係佢較後期產品 (禾部叫作品)...

auraheart 發表於 2018-7-20 00:34
唔玩音響, 會多巧多女/囡..玩到窮L一條等運到..
而家洗盡沿華, 埋街飲井水...

係讲唔食囡,定唔玩HiFi ?

回復 auraheart ##85 的帖子
2A3,300B

算係第一代power管,放大曲线其实十分不线性,
靠负回输来降低失真。非良策

Bruce Moore 帮你砌机,

馬後砲 發表於 2018-7-20 10:05

味係, D老屎忽當300B係寶, 幾瓦単端機...吹漲!

馬後砲 發表於 2018-7-20 09:56
係讲唔食囡,定唔玩HiFi ?

兩樣都玩小D.

auraheart 發表於 2018-7-20 10:15
味係, D老屎忽當300B係寶, 幾瓦単端機...吹漲!

蜀中无大将者,
其实用6BQ5,6V6,都靓声好多。

不过,点解我未见过并联线路以增加输出功率?

馬後砲 發表於 2018-7-20 10:05

Bruce Moore Dual Mono 膽前置禾都有部, 呢件產品...唔係作品...

auraheart 發表於 2018-7-20 10:17
兩樣都玩小D.

音响,精神食粮,
靓女,细佬食粮,
缺一不可,唯有均衡饮食

馬後砲 發表於 2018-7-20 10:26
蜀中无大将者,
其实用6BQ5,6V6,都靓声好多。

並聯佢地, 用KT88好過..
賣貴巧多, 付合經營效益.

auraheart 發表於 2018-7-20 10:34
並聯佢地, 用KT88好過..
賣貴巧多, 付合經營效益.

KT88再搞并联,有啅头

馬後砲 發表於 2018-7-20 10:57
KT88再搞并联,有啅头

Bruce Moore 都係咁做, 矛死錯人.

auraheart 發表於 2018-7-20 11:00
Bruce Moore 都係咁做, 矛死錯人.

佢在隂极,只用电阻接地定用恒流源?

馬後砲 發表於 2018-7-20 13:31
佢在隂极,只用电阻接地定用恒流源?

禾唔豬喎, 矛汰過線路圖..

特登去追 post 睇下點樣 "RAID 10 定 RAID 01 好" 最後變左音響咁峰迴路轉...

吊伯特 發表於 2018-7-20 23:34
特登去追 post 睇下點樣 "RAID 10 定 RAID 01 好" 最後變左音響咁峰迴路轉...

開始係講raid架...吹吓吹吓就.

吊伯特 發表於 2018-7-20 23:34

老友聚首,吹下一個話題,吹下另一個話題, 确實是走樣了 ,
另開新post, 再談。

https://141hongkong.com/forum.ph ... ;extra=#pid75741566