疑似沉船差點被昆經驗

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

大家好, 見咁啱有個POST又黎SHARE下自己最近差D沉船既經驗, 諗番成件事其實都好好笑, 如果唔抽番個身出黎, 都唔覺得自己咁戇居. 見到有人話出黎玩玩到沉船都會笑鳩佢地, 原來當發生係自己身上時, 真係唔係話理智就理智, 可以完全無任何影響.

是咁的, 小弟久唔久都有過澳門玩下,通常都係去開打令1, 上年年尾遇到個珠海姑娘, 年輕後生好身材....都係果D啦.難得佢唔駛點化妝又幾清純下咁.傾落又幾啱嘴形, 結果係同一個場起碼揾過佢三四次, 當時差不多一個月就過大海一次,仲有幾次特登過去揾佢但係佢無番工, 咁結果最終見到佢, 佢又主動俾左微信傾下計咁.某次係澳門揾完佢講起目己下個月將會過泰國玩幾日, 之後應該唔會咁快過黎, 唔知幾時再見咁LA. 佢又好似表現得有少少失落咁. 我都無乜為意.

係泰國果陣無聊同佢傾下微信, 口多多話好希望佢係身邊, 佢竟然話本來佢都放假, 想跟我一起來泰國, 只是我沒有開口約佢. 果一下個心真係有一下衝動, 悔疚, 總唔撚知之點形容果一種心情LA. 於是由同佢講下次同佢一齊去旅行, 佢當然話好咁樣啦. 係泰國其實係自己就黎生日, 話俾佢知佢竟然打video call 過黎同我講生日快樂. 吊, 係咪好冧先? 我番到香港, 攞左下半年假就真係諗住PLAN下同佢去邊好.

過左一排, 咁就係微信問佢去台灣好唔好, 佢即刻話好, 我都覺得奇怪, 有無咁順利呀? 但係之後佢就話, 佢要申請入台証, 要有一個台灣擔保人. 詳細資料見附圖.我一開始都唔知道咁撚麻煩, 霎時間點揾到台灣人做担保? 況且仲有其他要求. 佢話其他野佢自己搞, 我剩係幫佢搵個擔保人就得. 咁我都唯有膽粗粗應承佢話包起我身上咁啦.

於是乎真係要諗下點揾個台灣人啦, 之前玩落隻手遊, 識左班台灣人, 又膽粗粗咁同一個比較熟既盟友同佢講有件咁既事, 我當然無話個女仔係夜場識架la, 點知出名熱情的台灣人又真係拍心口咁應承喎, 不過果陣為時尚早, 我都同佢講遲d confirm左先至問佢拎証件la.

係呢一段期間, 我keep住同佢有傾下微信, 見佢有時post下d生活照, 感覺佢都係一個平凡樂觀既女仔. 起碼唔港女, 覺得都可以做下朋友(on 9), 雖然我唔知點解佢之前係夜場做, 宜家仲係唔係做緊, 我從來都無問過佢呢一方面既問題. 我亦無再去澳門睇下有無機會見到佢, 因為我竟然怕去到見到佢可能啱啱招呼完人.....(吊..呢d算唔算沉?)  我同佢講擔保人方面無問題, 叫佢辦好証就通知我, 我要訂酒店機票. 佢話要差不多出發前半個月先可以申請, 我心諗咁抆我BOOK唔BOOK得切? 但係無計, 唯有等下LA.

話晒同個女仔去旅行, 點都要PLAN得好好睇睇. 上網睇酒店, 上YOUTUBE睇下人地D VLOG去邊食乜玩D咩. 諗下點樣令佢開心, 當然加插左好撚多幻想, 亦都滿心期望. 有機會再同佢去其他地方, 我同自己講, 唔撚係咁樣就咁沉呀話? 但係如果個女仔係OK既話, 其實又係咪可以打破世俗眼光, 無懼世事變改, 還是越難越愛, 為你所以在期待? 總知係等待佢confirm攞到入台証既期間, 唔知做乜鳩諗左好多可能性la.

如事者, 當差唔到仲有一個月, 佢要開始辦証既時候, 我send左台灣friend既資料俾佢, 叫佢搞掂盡快通知我. 佢話無問題,我鬆左一口氣, 似乎呢次真係可以去得成. 但係, 第二日佢下午, send左幾個message過黎....

佢話銀行無咁多錢, 要我先把錢轉給她, 之後再還給我.....我頓時明白了是怎樣的一回事.....我當堂腦袋一片空白, 心神恍惚, 番緊工都完全唔知自己係度做乜鳩.....原來, 一切都是算計? 佢由一開始主動俾微信我都是諗住昆鳩我? 我全完唔知點覆好, 拒絕, 拖延? 我甚至有一刻閃過真係過錢俾佢既衝動. 但係我心裏面好清楚, 假架, 乜撚野都係假架!! 我回去想了很久, 才回想起那時問她去台灣好不好的時候, 為什麼她可以即刻揾到果d資料? 是她一早計謀可以設下這個圈套? 那時我還未死心, 猜想她真的那樣單純 (或者是我那樣單純), 我會把五萬人民幣先滙給她, 去完旅行她便會全數歸還? 我沒有當天回覆她, 我仍然存有一點不設實際的期待, 她不會是這一種人......第二天, 我決定最後一試, 問她如果這樣麻煩, 不如轉去另一個地方, 不去台灣好嗎? 她只是回應一個掩面痛哭的emoji......

事已至此, 時空亦是執筆的當下, 心情也平復了. 其實佢只是想昆鳩我吧, 佢最後的message之後, 我都沒有再問什麼, 因為我知道越問只會越傷心.

大家認為呢? 我仲應唔應該揾佢好?
你都抽到出黎,仲舂返個頭埋去,搵黎做乜
回覆 讚好 不讚 使用道具

抽左身出黎,搵過第架船再沉過好過啦. 5萬可以好多次打令了

搞个入台证200蚊有找,好心就查查先啦。

邊使比5萬係銀行,擺明呃錢啦,師兄醒下啦

師兄遇到個深謀遠慮的高手了, 其實私聊風塵女子一觸碰到錢的話題就已是抽身的最佳時候

歡場無真愛,反正你本身都係想厄蝦條
你有咁嘅心態條女先利用到
只係個價值大到你接受唔到咁解
嚴格黎講未算昆嘅
話唔定你俾左5皮佢,去台灣日砌夜砌呢
咪當包條女咁解,只係無明講

睇完你個case,最慘其實係你個台灣朋友,個人資料就咁俾左疑似騙徒,佢真係多得你唔少...

唔一定要去台灣既,好多地方大陸人去係唔使擔保。

其实师兄太多咸湿幻想,中途有成个月等待她办证,干嘛不自已先主动些去了解一下有关办证的事情?而且也应该上大陆找她面谈细节,既然都说到一起出游了,干嘛怕见她?说不定可以提前先在大陆吊好几次了,说来说去,根本就是师兄自己傻…

媾女用錢難免,沉下都好

其實你可以從另一角度去諗呢件事,人地係出黎揾食,同你去旅行有無着數先,你有無諗過呢個問題,你無自動波你都要識做問清楚呢個問題,千期吾好諗佢吾使你一分一毫陪你咁多日,係呢度同你講,最現實就係中國的女仔,千其吾好諗佢鐿意你啊,一山還有一山高,出得來做係睇送食飯......如果你同佢講清楚陪一日比幾多佢,講好左就解決件事,佢一定會答應,有錢賺有得玩,佢都想你成日揾佢去旅行,都係戈句,你要識做,5萬陪你成個旅行係差不多中國女仔市價.....你無表示就佢用第二種方式來表達,你可以試下同佢講係咪MONEY問題..........

CHING其實可以話一齊去泰國遊玩試試佢
可以唔洗簽證又可以試下係唔係騙財

我今年初起D1食佐個東北妹,清純淡妝,人住珠海。係咪同一個啊

回復 pikachu161 ##14 的帖子

你有無得一齊去旅行先?

一提個錢字就可以講拜拜👋🏻

回復 wongwingkin ##15 的帖子

冇,我唔鍾意留聯繫方式

回復 BEGINNER999 ##7 的帖子

如果我佢去台灣, 你估我仲會唔會就住就住? 剩係一個人駛費連住宿我計過起碼四五千,   我過去真係為左日砌夜砌? 只係ON 9 地貪圖一點GF FEEL吧........, 就算最尾佢唔開口我都會俾幾千佢吧.

我都有諗過, 但係真係唔想講到咁明賣明買, 佢一開始無講錢, 我都覺得有無咁便宜, 錢我都預左俾, 只係宜家佢要我過五皮先, 但其實佢跟本無諗過同我過台灣. 難受在於, 去到臨門一腳, 佢先好似將之前既印象一下子反轉.

黄华德 發表於 2018-8-1 07:51
其实师兄太多咸湿幻想,中途有成个月等待她办证,干嘛不自已先主动些去了解一下有关办证的事情?而且也应该 ...

....可能吧, 但我真的不是只為了和她上床才帶她去台灣, 帶著一個可愛的女孩去旅行, 不是一件賞心樂事嗎? 如果她不願意, 我也不會硬來的.