[國際要聞] 川普惱羞成怒? 竟暗指中國來美學生都是間諜

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

川普惱羞成怒? 竟暗指中國來美學生都是間諜.
在貿易戰的壓力下惱羞成怒?美國媒體報導,總統川普竟然當著13名跨國企業執行長之面暗指大陸到美學生全是間諜。

美國Politico網站報導指出,美國總統川普在本週二晚上的一場晚會上向受邀的跨國公司執行長發洩他對北京的不滿和憤怒。

報導指出,在晚宴上,川普一改他在公開場合稱呼大陸領導人習近平是我的好朋友的說法。表示由習近平推動的一帶一路要破壞全球貿易,讓人感到被侮辱,他不想看到中國繼續下去。根據出席的來賓表示,川普還向他們說,他當著習近平的面說出上述的話。
可能是受到了北京反擊的巨大壓力,川普還表示他目前的優先就是要防止一個世界強權級對手繼續佔不公平貿易的便宜。據在場人員透露,川普顯然對大陸的反擊措施十分生氣而且沒有預料到北京會堅持下去。

報導還表示,在他們享受晚餐的一刻,川普突然說出“幾乎每個來到這個國家的學生都是間諜”。他雖然沒有指明是那個國家,但與會者都知道他指的是中國。

對於Politico的報導,白宮拒絕評論。

根據報導,這13名執行長包括百事可樂,飛雅特,波音等跨國企業執行長。

在貿易戰的壓力下惱羞成怒?美國媒體報導,總統川普竟然當著13名跨國企業執行長之面暗指大陸到美學生全是間諜。

真是傻人出現
冇人BIG佢收咁多中國人

佢自己有拳5收

中國冇搵槍指住佢
佢根本就係傻嘅

選左佢出黎有咩辦法,美國近呢幾十年嘅努力俾呢一任總統敗晒
絕對支持唐老憎

有時睇見班5毛真係幾好笑, 競選果陣個個想希拉莉輸, 結果希拉莉真係輸左, 老侵贏左, 但完全唔跟章法同強國玩, 班5毛又話佢傻又話癲, 不如叫習帝派689去做美國總統好唔好?
回復 kinsoncc ##5 的帖子

68狗近期都幾红, 一带一路, 大湾區, 揽个大头彿, 香港人除咗愛字头个的, 連你枝煙都唔聽佢支笛, 五千萬單野重係鬼上身, 想用港獨轉移视线, 点知捉錯虫, 好相信習帝派西環妹仔去都永遠輪唔到佢.
artlo 發表於 2018-8-9 20:27
回復 kinsoncc ##5 的帖子

68狗近期都幾红, 一带一路, 大湾區, 揽个大头彿, 香港人除咗愛字头个的, 連你枝 ...

跟住老董坐呢D神枱位, 又話屬於領導人級, 個官位就好聽, 但實際就係香港事唔駛你理, 國家事唔到你理, 佢做特首果陣老董都冇影響力啦, 而家佢咪一樣.
回復 kinsoncc ##7 的帖子

但係此狗不同比狗, 佢死唔斷氣, 重係到9抮抮, 一的都放西環妹仔在眼內.

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-26 21:11