[新聞時事] 強國網友瘋狂翻牆向"爛仔國"特朗普獻計~針對中國弱點之房價猛攻! 房價泡沫崩盤中共就完蛋~打中國股市沒用中共不關心 打爆樓市中共才會低頭

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

640_584be09f40c0a304add9e713e4524276.jpg 640_482078e2855fef241e5127f71e718d32.jpg 640_fe61ff8131e03d5d37ba6c572ae23642.jpg

中美貿易戰打得火熱,美國總統川普4日在《推特》PO文炫耀戰果,強調過去4個月中國股市跌幅高達27%,顯見貿易戰已成功重挫中國經濟,沒想到文章PO出後竟引來大量中國網友翻牆留言,自爆中國股市根本沒有參考價值,建議川普應針對中國房價猛攻,只要房價泡沫一崩盤、中國就完蛋了,「打中國股市沒用,中共不關心。打爆樓市,中共才會低頭!」

在中國,借錢買房似乎是天經地義的道理,但這10年來房價越漲越高,連帶地使一般人購屋壓力也越來越重,根據國際清算銀行統計,2017年中國的家庭債務對國內生產毛額(GDP)的比率為47%,10年之內整整爆增了28%,沉重的房貸壓力排擠了中國民間的個人消費,各項個人消費的統計從去年開始屢屢創下新低,高房價問題儼然已成為中國政府不得不面對的燙手山芋!「關稅的效果遠遠超過任何人的預期!」美國總統川普4日在《推特》PO文,自豪貿易戰打趴中國股市,但大量翻牆的中國網友指出,中國不是自由市場、股市原本就是一場兒戲,中國真正的弱肋在房市,只要房市泡沫「硬著陸」,中國馬上就會有好幾億的人破產,這才是中共政權最害怕的惡夢,「你有本事讓中國的房價也下降,我謝謝你全家」、「川普萬歲!美國第一!」

嘩,呢D係咪勾結外國勢力,企圖顛覆老共。
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 無賴階級專政 ##1 的帖子

禾樂於汰兩只癲狗互咬

271lee 發表於 2018-8-10 10:08

禾樂於汰兩只癲狗互咬

冇錯,不過,我就樂於見到深圳河以北果隻癲狗玩完先~

絕對支持唐老憎

都同意大6網民所講打擊樓市會對大6一定影響,大6一般-人買樓要靠父母,外父外母一起資助。無咩多餘錢消費跟香港差不多,米田共仲要抗大內地人民消費來抗衡貿易戰未必有效

271lee 發表於 2018-8-10 10:08

禾樂於汰兩只癲狗互咬

但我鐘意睇侵侵打柒小熊維尼

carhin 發表於 2018-8-10 13:12
但我鐘意睇侵侵打柒小熊維尼

肥縮縮:果然係"爛仔國"!

唔該幫幫手搞埋香港樓市,反正成班高官都係廢物

無賴階級專政 發表於 2018-8-10 14:11

爛仔國都唔夠米田共班黑社會咁賤,由蘇聯漢奸做起,竊國後害死成億人,最好將這邪恶社團連根拔起

無賴階級專政 發表於 2018-8-10 14:11

爛仔國都唔夠米田共班黑社會咁賤,由蘇聯漢奸做起,竊國後害死成億人,最好將這邪恶社團連根拔起

carhin 發表於 2018-8-10 16:58

"爛仔國"專門欺負其他國家嘅人
米田共?專門欺負自己嘅老百姓。

比你揀到識得揀啦~

有點像庚子年
漢民領着洋兵
給八旗府邸引路

古不怪 發表於 2018-8-11 12:45
有點像庚子年
漢民領着洋兵
給八旗府邸引路

因為清朝同中共國都不是人民的政府。

米田共害中國人都不特止,北韓人呢幾十年咁撚慘,佢哋都係幫兇。柬埔寨波爾布特嗰啲人魔消滅國家一般人口,都係得到毛澤東嘅加持。

當年米田共所謂輸出革命,搞到東南亞好多國家都排華,啲華僑畀當地政府排擠同歧視,到而家都仲有,有啲仲比人殺害同強姦。

同意强國纲民,上面D房價真正有幾多人付担得起吖,同香港一样,瘋價

米田共唯一嘅貢獻,就係證明咗係冇因果報應的,起碼在中國的天空下。